Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ράβε – ξήλωνε με τη Φαρμακευτική Πολιτική

Ένα βήμα μπρος , δύο πίσω φαίνεται πως γίνονται στην προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών να βάλουν κανόνες στη φαρμακευτική πολιτική και να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη. 

Νέο σοβαρό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα άφησε χωρίς φάρμακα ασθενείς και συνταξιούχους στην επαρχεία.

VIRUS.COM.GR

Το νέο κρούσμα ακολούθησε την εισαγωγή, από εχθές το απόγευμα, των πρωτοκόλλων της Οστεοπόρωσης και της Δυσλιπιδαιμίας στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κάποιο τρόπο αφαιρέθηκε το δικαίωμα στους αγροτικούς γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα για τη δυσλιπιδαιμία, ακόμη και της ευρέως διαδεδομένες στη θεραπεία της πάθησης, στατίνες.

Έτσι, επιτρέπεται η συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα της Οστεοπόρωσης και της Δυσλιπιδαιμίας μόνο εντός του αντίστοιχου θεραπευτικού πρωτοκόλου για όλους τους γιατρούς πλην τους αγροτικούς, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν δυσκολεύονται να λάβουν τη θεραπεία τους.

Το θέμα έφθασε στη ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Χρ. Παπανικολάου η οποία ζήτησε από τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Χρ. Χάλαρη να αρθεί ο περιορισμός άμεσα, ώστε να μπορέσουν και πάλι οι αγροτικοί ιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα των συγκεκριμένων κατηγοριών. 

Στην προσπάθεια, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και να ρυθμιστεί επαρκώς η συνταγογράφηση δημιουργούνται άλλα, αποδεικνύοντας την προχειρότητα της υλοποίησης μέτρων και αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς. Συχνά μάλιστα, οι υπηρεσίες των φορέων δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συμβουλευτούν ειδικούς επί των θεμάτων ή τους χρήστες του συστήματος και απαιτούνται πυροσβεστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, κατόπιν εορτής και ταλαιπωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου