Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ανοικτή επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Σάμου προς Υπουργό Υγείας με θέμα την υποτιθέμενη σύσταση "καρτέλ" στα νησιά

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΓΝ Σάμου
ΤΚ: 831 00
Σάμος
Τηλ./Fax: 2273022393
Αρ. Πρωτ.: 49

Σάμος, 28-02-2014


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΟΥ




ΠΡΟΣ
τον κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ, Υπουργό Υγείας,
Αριστοτέλους 17, ΤΚ: 104 33, Αθήνα

Κοινοποίηση:

1. Μ.Μ.Ε. Σάμου
2. Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΣΚΑΪ»
3. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Πλουτάρχου 3, ΤΚ: 106 75, Αθήνα
4. Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου
5. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.)
6. Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών (ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ) Σάμου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Υγείας,

την χθεσινή ημέρα (27-02-2014), με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε δια στόματός σας, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης(1), αλλά και από το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας(2), ότι ιατροί μέλη του Συλλόγου μας φέρονται να έχουν διαπράξει σοβαρά παραπτώματα εις βάρος ασθενών συμπολιτών μας (σύσταση "καρτέλ" από ιατρούς, σε βάρος ασθενών, με σκοπό το κέρδος).

Από ότι γίνεται αντιληπτό, οι συγκεκριμένες δηλώσεις σας αποτελούν προϊόν καταγγελιών των οποίων έχετε γίνει αποδέκτης και για τις οποίες έχετε σχηματίσει άποψη, την οποία με σαφήνεια εκφράσατε στις προαναφερθείσες συνεντεύξεις σας. Είναι επομένως κατανοητό, ότι έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ιατροί που ανήκουν στο Σύλλογό μας, έχουν προβεί σε σοβαρότατα παραπτώματα σε βάρος συμπολιτών μας.

Για εμάς ως Ιατρικός Σύλλογος, η άποψή σας ως Υπουργός Υγείας της χώρας μας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Πολύ δε περισσότερο, όταν «ανοικτά» προβαίνετε -δια των ΜΜΕ- σε μια τέτοιας σημασίας καταγγελία. Επομένως, θεωρούμε χρέος μας να σας καλέσουμε εξίσου «ανοικτά» να μας αποστείλετε άμεσα τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτετε και τα οποία τεκμηριώνουν την παραβατική/παραπτωματική συμπεριφορά των μελών μας. Με αυτή σας την ενέργεια, θα δώσετε την ευκαιρία στον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου να επιληφθεί του θέματος από τη δική του πλευρά, ώστε να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες που υπαγορεύει η κείμενη ιατρική νομοθεσία. Επιτρέψατέ μας, όμως να απορήσουμε: για μια τόσο σοβαρή καταγγελία, γιατί δεν μας έχει διαβιβασθεί το σχετικό αποδεικτικό υλικό από πλευράς Υπουργείου Υγείας;

Αυτονόητο είναι επίσης, πως και από τη δική σας πλευρά, μια τέτοια σοβαρή υπόθεση, θα πρέπει άμεσα να διαβιβασθεί στη δικαιοσύνη –μαζί με όλο το αποδεικτικό υλικό που διαθέτετε- προκειμένου να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι οι οποίοι ευθύνονται για την συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία αναφέρεσθε.

Όπως αντιλαμβάνεσθε επιθυμούμε να χυθεί άπλετο φως στα όσα αναφέρεσθε. Σε αυτή σας την προσπάθεια, με τα όσα προαναφέραμε μέχρι τώρα, ζητούμε να είμαστε αρωγοί σας.

Επί του προκειμένου θέματος στο οποίο αναφέρεσθε, παρακαλούμε λάβατε υπόψη τα παρακάτω:

α. εξ όσων γνωρίζουμε, η σύμβαση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στην Ελλάδα με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που αυτό είναι ψευδές, παρακαλούμε άμεσα, όπως μας ενημερώσετε σχετικά, ώστε: i. να ενημερώσουμε τα μέλη μας και ii. κινήσουμε κάθε προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία ενάντια στους συναδέλφους που δεν συμμορφώνονται σχετικά.

β. επανειλημμένες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) (οι οποίες μάλιστα είναι δεσμευτικές για τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και για τα μέλη αυτών) καλούσαν τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της χώρας να μην συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η μη συμμόρφωση των ιατρών με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους «ανυπάκουους» ιατρούς.

γ. Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου ουδέποτε και με οποιοδήποτε τρόπο απαγόρευσε σε κάποιο ιατρό-μέλος του τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Θέτουμε υπόψη σας, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, η οποία είχε συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινιστικά θα θέλαμε να έχουμε την απάντησή σας με τον πιο επίσημο και υπεύθυνο τρόπο στα παρακάτω ερωτήματά μας:

1. Από πότε και με ποιά νομιμοποιητική βάση (Νόμος, Προεδρικό Διάταγμα, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κοινοτική Οδηγία, Εγκύκλιος, Εισαγγελική Εντολή, κ.λ.π.) έχει καταστεί υποχρεωτική η σύναψη σύμβασης των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

2. Πόσα χρήματα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της Σάμου;

3. Σε ποιό βάθος χρόνου φθάνουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της Σάμου;

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Υγείας,

με αφορμή των λεγομένων σας στις σχετικές συνεντεύξεις σας(1),(2) παρακαλούμε όπως δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας σχετικά με την απόφασή σας να αποστείλετε ιατρούς στη Σάμο, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών

συμπολιτών μας. Θα είμαστε αρωγοί και σε αυτή την προσπάθειά σας. Επιτρέψατέ μας, λοιπόν, υπό την ιδιότητα του θεσμικού οργάνου των ιατρών στον τόπο μας, να θέσουμε υπόψη σας τις ουσιαστικές ελλείψεις μας σε ιατρικό δυναμικό. Ελλείψεις τις οποίες, οι διοικήσεις του νοσοκομείου Σάμου αδυνατούν –παρά τις αναφερόμενες προσπάθειές τους- να καλύψουν. Δοθείσης της ευκαιρίας, επιτρέψατέ μας λοιπόν, να σας εκθέσουμε το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του ΓΝ Σάμου, το οποίο μαζί με το ΚΥ Καρλοβάσου και τα (συνεδεδεμένα σε αυτά) Αγροτικά Ιατρεία, αποτελούν πλέον τις μοναδικές δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί μας, μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά κενά υπάρχουν σε ότι αφορά:

α. για το νοσοκομείο Σάμου:

- το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας έχει απομείνει με μια και μοναδική Αναισθησιολόγο, η οποία υποχρεούται να καλύψει εφημεριακά ολόκληρο το μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια και για τους ασθενείς που θα περιθάλψει.

- το γεγονός ότι η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί χωρίς κανένα δικό της Παιδίατρο από το Φεβρουάριο του έτους 2012, παρά μόνο με δύο «δανεικούς» Παιδιάτρους από το ΚΥ Καρλοβάσου και μια Παιδίατρο από το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό αποβαίνει σε βάρος της υγείας του παιδικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του ΚΥ, τόσο σε τακτικό ωράριο, όσο και σε εφημεριακό χρόνο. (Θέτουμε υπόψη σας ότι η Σάμος έχει μια σχεδόν ισόποση κατανομή πληθυσμού σε όλη της την έκταση, με ιδιαίτερα δύσκολες –από άποψη χρόνου- οδικές συγκοινωνιακές συνθήκες). Επιπροσθέτως, τα παιδιά του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, στερούνται την Παιδίατρό τους, σχεδόν όλο το μήνα. Τέλος, επειδή όλοι οι Παιδίατροι είναι μόνιμοι κάτοικοι Καρλοβάσου, αυτό δυσχεραίνει αρκετά την παροχή υπηρεσιών υγείας, όταν προκύψει επείγον περιστατικό και για να μεταβούν στο νοσοκομείο απαιτείται χρόνος τουλάχιστο 40 λεπτών(!!!).

- το γεγονός ότι το καλοκαίρι λήγει η θητεία του επικουρικού Καρδιολόγου, οπότε απομένει ένας και μοναδικός υπηρετών. Αξίζει να αναφερθεί, ότι όταν προ διετίας υπήρξε το ίδιο πρόβλημα (ένας και μόνος καρδιολόγος στο νοσοκομείο), παρατηρήθηκε το μοναδικό -στην ιατρική ιστορία της χώρας μας- φαινόμενο, ο κ.

Εισαγγελέας Σάμου να δίνει εντολή σε ιδιώτες καρδιολόγους να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο και να παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς (νοσηλευόμενους και μη). Ευχόμαστε να μη βρεθούμε ξανά σε παρόμοιες καταστάσεις και ζητάμε τη δική σας βοήθεια για να τις αποφύγουμε.

- το γεγονός ότι υπηρετεί ένας και μοναδικός ιατρός στις εξής ειδικότητες: πνευμονολογία, μικροβιολογία, οφθαλμολογία, ουρολογία, νευρολογία και οδοντιατρική (με αποτέλεσμα την ελλιπή εφημεριακή κάλυψη κάθε μήνα).

- το γεγονός ότι δεν υπηρετεί κανένας ιατρός με ειδικότητα ΩτοΡινοΛαρυγγολογίας, Ενδοκρινολογίας, Αιματολογίας, Ψυχιατρικής, Ογκολογίας και Γαστρεντερολογίας.

- το γεγονός ότι η δεύτερη θέση του μικροβιολόγου του νοσοκομείου Σάμου καταργήθηκε (!!!).

- το γεγονός ότι η Αιμοδοσία λειτουργεί με ένα επικουρικό ιατρό.

- το γεγονός ότι η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με δύο Παθολόγους, ενώ τα κενά στην εφημεριακή (και όχι μόνο) κάλυψη, καλούνται να καλύψουν Γενικοί Ιατροί από το ΚΥ Καρλοβάσου. Αυτό συνεπάγεται μειωμένη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από πλευράς του ΚΥ. Επιπλέον, οι συνάδελφοί μας Γενικοί Ιατροί, καλούνται να παράσχουν υπηρεσίες Παθολόγου στο νοσοκομείο. Θεωρούμε χρέος μας να συγχαρούμε αυτούς τους συναδέλφους, οι οποίοι υπερβάλλοντας εαυτούς, αγωνίζονται να διατηρήσουν τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σάμου. Γνωρίζετε άλλωστε, πως οι Γενικοί Ιατροί δεν προβλέπεται να απασχολούνται πρωτίστως στα νοσοκομεία. Απόδειξη δε αυτού, αποτελεί το γεγονός πως καμία θέση γενικού ιατρού δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου μας.

- το γεγονός ότι το ακτινολογικό λειτουργεί με δύο ακτινολόγους, ενώ ο αξονικός τομογράφος για ακόμη μια φορά είναι εκτός λειτουργίας. Το τελευταίο συνεπάγεται για τους ασθενείς, αναγκαστική προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εκτελεσθεί η συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση.

- το γεγονός ότι στη Χειρουργική Κλινική υπηρετούν δύο χειρουργοί.

-το γεγονός ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στελεχώνεται από δύο μόνο ιατρούς. Συνεπώς, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι ελάχιστες ασφαλείς προϋποθέσεις λειτουργίας της -όπως αυτές υπαγορεύονται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)-, θα πρέπει ο καθείς εκ των συναδέλφων να παραμένει «εσώκλειστος» για ένα δεκαπενθήμερο κάθε μήνα.

- το γεγονός ότι ο αριθμός των ειδικευόμενων ιατρών φθίνει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το φθινόπωρο θα υπάρχουν ελάχιστοι εξ αυτών.

β. για το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και τα Αγροτικά ιατρεία

- το γεγονός ότι στο ΚΥ Καρλοβάσου υπηρετεί ένας και μοναδικός μικροβιολόγος, και ένας οδοντίατρος (οπότε η εφημεριακή κάλυψη είναι ελλιπής). Απουσιάζει η ειδικότητα του Παθολόγου και του Ακτινολόγου. Όπως προαναφέρθηκε, εφημεριακή κάλυψη Παιδιάτρου δεν υπάρχει για όλη τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι Γενικοί Ιατροί, χρησιμοποιούνται και για την κάλυψη αναγκών του Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου. Ο υπερηχοτομογράφος από πολύ καιρό έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, λόγω αναγκών. Οι αγροτικοί ιατροί έχουν επιστρατευθεί για κάλυψη εφημεριών στο νοσοκομείο, αντί να καλύπτουν εφημεριακά το ΚΥ ή τα αγροτικά τους ιατρεία. Τέλος, σε ότι αφορά το ΚΥ Καρλοβάσου –αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο- σας αναφέρουμε ότι υπάρχουν -πολλάκις- βάρδιες όπου το ΚΥ στερείται οδηγού ασθενοφόρου. Αποτέλεσμα, ολόκληρη η περιφέρεια της Δυτικής Σάμου, να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα σε ότι αφορά το χρόνο ανταπόκρισης από το ασθενοφόρο του νοσοκομείου. (Στην περιοχή της δυτικής Σάμου κατοικεί περίπου το ήμισυ του μόνιμου πληθυσμού, υπάρχει έδρα Πανεπιστημίου, ενώ κατά την τουριστική περίοδο, είναι προφανές ότι ο πληθυσμός της αυξάνεται).

γ. Τέλος,

- σε όλα τα παραπάνω κενά σε ιατρικό δυναμικό, προκειμένου να διατηρηθεί η 24ωρη λειτουργία (επί 365 ημέρες το έτος) της κεντρικότερης μονάδας του νησιού

(δηλαδή του νοσοκομείου), είναι προφανές πως τα κενά των ειδικών ιατρών καλούνται να καλύψουν ιατροί άνευ ειδικότητας, ήτοι αγροτικοί ιατροί, ή ειδικευόμενοι. Κάτι τέτοιο βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τις κατά καιρούς εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες δεν νοείται η λειτουργία ιατρείου χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού.

- οι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες, αναγκάζονται να εργάζονται πολύ περισσότερο από τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (όπως επιβάλλει η Κοινοτική Νομοθεσία, η οποία από καιρού έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό μας Δίκαιο), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς.

- η Σάμος καλύπτει υγειονομικά την Ικαρία, τους Φούρνους, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και ενίοτε τη Λέρο.

- αυτονόητο είναι ότι λόγω των υπαρχόντων κενών στην δημόσια περίθαλψη, οι ασθενείς αναγκαστικά καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Υγείας,

γνωρίζετε ότι η υποστελέχωση σε ιατρικό δυναμικό των μονάδων και των τμημάτων των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, δεν αποτελεί ευθύνη των εργαζομένων σε αυτές και δη των ιατρών. Αποτελεί ευθύνη άλλων.

Με χαρά λοιπόν αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των χθεσινών σας εξαγγελιών, ξεκινώντας από τη Σάμο, αναγνωρίζοντάς σας ότι έχετε αυτό το σθένος. Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας από κοντά όλα αυτά τα θέματα. Θα είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά σας για ενδυνάμωση με ιατρικό δυναμικό των δημοσίων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας και μάλιστα υπό το πρίσμα της δεδομένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Καλούμε όλους τους φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, να επιληφθούν του θέματος, εφόσον θεωρούν ότι άπτεται της αρμοδιότητάς τους.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Αποστόλου-Μητσάκη Ουρανία Υφαντής Γεώργιος

(

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου