Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΔΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΡΟΪΚΑΣ

Την Πέμπτη 13/3/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε να ελέγξει το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία , την Κύπρο και την Ιρλανδία.

Ο υπεύθυνος για τα κοινωνικά θέματα της επιτροπής κ. Alejandro Cercas υπέβαλε ξεχωριστή αναφορά κόλαφο για τις επιπτώσεις των απαιτήσεων της Τρόικας στον κοινωνικό τομέα και ιδίως στον τομέα υγείας.

Στην συζήτηση αναδείχτηκε και ο τέταρτος κατηγορούμενος παράγων , το Eurogroup. Oι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι επίτροποι με πρώτο τον κ. Rehn όπως και τα συμβούλια υπουργών οικονομικών και τραπεζιτών κατηγορήθηκαν για αντιδημοκρατικότητα και παντελή αδιαφορία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους όρους ευρωπαϊκής συμφωνίας.

H αντίδραση του κ. Rehn ότι έτσι σώθηκαν οι χώρες αυτές έφερε in extremis κάποιες συζητήσεις που ακολούθησαν .

Αποφασίσθηκε με δυο ψηφίσματα : α) Να συνεχίσει σε βάθος η επιτροπή το έργο της β) η κριτική σε βάρος του ΔΝΤ να οδηγήσει στην άμεση απομάκρυνση του και την αντικατάσταση του από αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο, γ) να δοθεί περισσότερη έμφαση σε σημεία όπως στην απασχόληση και κυρίως των νέων , στις αδυναμίες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας , στην τεράστια οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση που δημιουργεί αποκλεισμούς, δ0 ο έλεγχος της τρόικας να συνεχίσει να επικεντρώνεται σε σημεία λατρείας των αριθμών θεωρητικών μοντέλων που αδιαφορούν για τις κοινωνικές συνέπειες έτσι ώστε στο όνομα της ανάπτυξης συμβαίνει να υπάρχει ύφεση , αρνητικός πληθωρισμός , μεγάλη ανεργία και μεγέθυνση κοινωνικών ανισοτήτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΥΓ Η πρώτη άμεση απάντηση στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ήλθε στις 14/3 από το Βερολίνο δια στόματος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών υπερθεμάτισε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Τρόικα και την αντικατάσταση του από ευρωπαϊκό φορέα β) έδωσε έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις και ιδίως στην απασχόληση των νέων .

Την ίδια μέρα υπήρξε ανακοίνωση τιου διοικητή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα για νέες θέσεις εργασίας από επιδοτούμενα προγράμματα .

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου