Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΙΣ: Συλλογική διαπραγμάτευση με τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις συμβάσεις με το ΠΕΔΥ

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Επανειλημμένες συναντήσεις είχε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργό, Υφυπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ). Στην πρώτη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των κλαδικών Ομοσπονδιών ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ιατρικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που έχει ορίσει το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και εκπρόσωποι άλλων φορέων περίθαλψης.

Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν ληξιπρόθεσμα, τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, (κλινικούς και εργαστηριακούς), claw-back, Eλεγκτικές Eταιρείες και γενικότερα όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.

Ως προς το claw-back και τις Eλεγκτικές Eταιρείες, θεωρείται από τον Π.Ι.Σ. ότι αποτελούν μέτρα που εξασθενούν κάθε μικρομεσαίο πάροχο κλινικό και εργαστηριακό, με τελικό αποτέλεσμα κλείσιμο ιατρείων και εργαστηρίων.


Η πρόταση της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διαχωρισμό του Διοικητικού - Οικονομικού ελέγχου, που θα γίνει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και του κλινικού ελέγχου, που θα πραγματοποιηθεί από τις ιδιωτικές Eλεγκτικές Εταιρείες, μειώνει το κόστος (κάτω του 1%, δεν έχει επακριβώς καθοριστεί μέσα από συμφωνία των εμπλεκομένων), αλλά και πάλι βέβαια δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος για τους μικρομεσαίους παρόχους.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. με τον συντονισμό και την ενεργό συμμετοχή του Προέδρου του Π.Ι.Σ., θα συνεχίσει την προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, με τις μικρότερες επιβαρύνσεις των μελών μας.

Ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής πλέον υπηρεσιών υγείας θα πρέπει όχι μόνο να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όπως οφείλει, έγκαιρα και με κανόνες, που δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν, αλλά και χωρίς επιβαρύνσεις, οι οποίες προκαλούν, αλλά και δημιουργούν εντάσεις και υπόνοιες εκμετάλλευσης και εμπλοκής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων υγείας.

Σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργότερα με την Πολιτική Ηγεσία και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ από την αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την συμμετοχή και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ζητήθηκε η έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας μετά την ψήφιση του Π.Ε.Δ.Υ,. ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ασφαλή περίθαλψη των πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε οι νέες συμβάσεις να προέρχονται μέσα από Συλλογική διαπραγμάτευση του Π.Ι.Σ. και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, με την ενεργό συμμετοχή των κλαδικών Ομοσπονδιών του χώρου της υγείας.

Ζητήσαμε να γίνει Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον Π.Ι.Σ. και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και με ελεύθερη πρόσβαση, όσων ιατρών επιθυμούν να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Π.Φ.Υ.

Δεν είναι σωστό και δίκαιο, τη σημερινή εποχή, να δημιουργηθούν "lobby" και διακρίσεις, ιδιαίτερα δε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για συμβάσεις με νέους ιατρούς, ώστε και το σύστημα να ανανεωθεί και η ανεργία των νέων να αντιμετωπισθεί.

Η Πολιτική Ηγεσία θεωρεί ότι για τους ιατρούς που θα αποχωρήσουν από το Π.Ε.Δ.Υ., οφείλει ειδική μέριμνα και ανταπόδοση των πολύχρονων υπηρεσιών τους, με εντολή και του ίδιου του Πρωθυπουργού, με τρόπο όμως που δεν θα θίγει δικαιώματα των υπόλοιπων παρόχων δεν θα αντιστρατεύεται κανόνες διακρίσεων ηθικής και δικαίου .

Η πρόταση της Πολιτείας θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου, που θα έχουν επακριβώς χαρτογραφηθεί οι υπηρεσίες του Π.Ε.Δ.Υ., οι ιατροί που θα προσέλθουν και οι τοπικές και συνολικές ανάγκες της χώρας.

Η πρόταση της Πολιτείας για παράταση όλων των υφισταμένων συμβάσεων για 3 μήνες, ώστε να συζητηθεί επακριβώς το πλαίσιο των νέων συμβάσεων με την ενεργό παρουσία και διαπραγμάτευσή μας και μέσα από τις προτάσεις μας, δεν θα πρέπει να παραπέμπει βέβαια σε καθυστερήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν παρελκυστική τακτική και νέες επιβαρύνσεις (claw-back κ.λπ.)

Είναι καιρός μετά τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στη Δημόσια Π.Φ.Υ. να ασχοληθεί η Πολιτεία μεθοδευμένα με τα καίρια ζητήματα της περίθαλψης, που είναι η προστασία της λειτουργίας των Νοσοκομείων, η ενίσχυσή τους και η αποσυμφόρησή τους από προβλήματα, που είναι έξω και από την ουσιαστική λειτουργία τους και τις δυνατότητές τους.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα Ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, τα οποία ευρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμό τους,(αρκετά έχουν ήδη κλείσει), διότι πέραν των κοινωνικών ζητημάτων που δημιουργούνται και του οικονομικού στραγγαλισμού τους, προκαλούν επιπτώσεις σε όλο το πλέγμα της περίθαλψης.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ψυχραιμία και σεβασμό του ρόλου του, θα προσπαθήσει μέσα σε ένα πνεύμα ενότητος και συλλογικής κατεύθυνσης, να διαπραγματευθεί όλους τους όρους και προϋποθέσεις για ασφαλή περίθαλψη του λαού, αλλά και ευπρεπή λειτουργία του ιατρικού κόσμου.

2 σχόλια:

  1. Ποια θα ειναι αυτη η ειδικη μεριμνα για τους γιατρους που υπηρετησαν την ΠΦΥ για 20 και πλεον χρονια?Γιατι τουλαχιστον ο ΠΙΣ δεν προσπαθει να ξεκαθαρισει τους ορους?Ποια ειναι η λιστα με τους συμβασιουχους και τους επικουρικους που θα κληθουν να καλυψουν τα κενα που θα δημιουργηθουν στο ΠΕΔΥ?Πως γινεται ο γιατρος ανευ ειδικοτητας να συνταγογραφει τα φαρμακα των ειδικων γιατρων και να αμοιβεται με τον ιδιο τροπο ?Δηλαδη ο γιατρος που τελειωσε χτες χωρις ειδικοτητα να εχει τις ιδιες απολαβες με τον ειδικο γιατρο που ασκει το επαγγελμα για πολλα χρονια .Σε κανενα συστημα δεν γινονται αυτα .Ο ΠΙΣ εαν δεν μπορει να διεκδικησει τα αυτονοητα,, ας θεσπισει εσωτερικο κανονισμο για τα μελη του οπως κανουν οι ιατρικοι συλλογοι αλλων ευρωπαικων χωρων,διοτι δυστυχως οδηγουμαστε σε καταντια και αλληλοσπαραγμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε. Βλασταρακο σπιτι σας , σας ευχαριστουμε εως εδω σπιτι σας,και η παρεα σας με τις θεσουλες τους-φτανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή