Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πολυϊατρεία: ανοίγουν μεν, με σοβαρές ελλείψεις δε

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των πολυ-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ που έχουν πλέον «περάσει» στο Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 20 Μαρτίου θα «επιστρέψει» στις θέσεις τους το διοικητικό, το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό το οποίο είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα πολυ- ιατρεία ωστόσο, που θα λειτουργούν -σε πρώτη φάση- 5 ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, ανοίγουν με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό. Από το ιατρικό προσωπικό που στελέχωνε τα πρώην πολυ-ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφει στην θέση του το 49,9%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανά υγειονομική περιφέρεια και «πέφτει» στο 31,8% στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και στο 35,9% στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πολυ-ιατρεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα επαναλειτουργήσουν με μόλις έναν στους τρεις γιατρούς που διέθετε.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα πολυ-ιατρεία θα επαναλειτουργήσουν με 2.497 γιατρούς.



Μάλιστα, μόλις 65 γιατροί θα καλύψουν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και 123 στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που αφορά Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα!

Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη την Ευρυτανία μόνο ένας γιατρός στελεχώνει το ΠΕΔΥ, δύο γιατροί στη Λευκάδα, και από 3 σε Γρεβενά, Λακωνία και Ξάνθη. Ακολουθεί η Καστοριά με 4 γιατρούς, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, η Φλώρινα και η Χίος με μόλις 5 γιατρούς (ανά περιοχή).

Πιο «ευνοημένες» είναι η Κεντρική Αθήνα (553 γιατροί), η Θεσσαλονίκη (262), η Ανατολική Αττική (236), ο Πειραιάς (212) και η Δυτική Αθήνα (202).

Πιο απογοητευτική είναι η εικόνα σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Ειδικότερα:

1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Από τους 43 γιατρούς γενικής ιατρικής, στα πολυ-ιατρεία επιστρέφουν μόλις 16.
2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Από τους 25 ουρολόγους μόλις 4 θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Από τους 58 καρδιολόγους που ήταν στο ΕΟΠΥΥ, στο ΠΕΔΥ «μετακόμισαν» μόλις οι 9.
4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης. Ένας στους 6 γαστρεντερολόγους και ένας στους 4 ρευματολόγους, δέχτηκαν να εργαστούν για το νέο φορέα.

5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι ασφαλισμένοι θα ..δυσκολευτούν να εξυπηρετηθούν από καρδιολόγους, μικροβιολόγους και νευρολόγους, με τα πολυ-ιατρεία να λειτουργούν μόλις με 3 (από τους 42 καρδιολόγους), και με έναν (από 11 μικροβιολόγους και 11 νευρολόγους).

6η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ψυχίατροι, γαστρεντερολόγοι και καρδιολόγοι απέρριψαν το ΠΕΔΥ και τα πολυ-ιατρεία θα στελεχωθούν μόλις με 2 ψυχιάτρους (από τους 9 που ήταν πριν), 17 καρδιολόγους (από τους 50) και 4 γαστρεντερολόγους (από τους 14).

7η Υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιόνιων νησιών, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Μόλις ένας παιδίατρος θα εξυπηρετεί από τους συνολικά 14 που διέθεταν τα πολυ-ιατρεία. Επίσης, ουρολόγοι και δερματολόγοι είπαν «όχι» στο ΠΕΔΥ, με τις περιοχές που υπάγονται στην 7η περιφέρεια να διαθέτουν έναν ουρολόγο (από τους 8) και έναν δερματολόγο (από τους 6).

Πηγή: http://www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου