Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/3/14

Με πρωτοβουλία του ΠΙΣ έγινε συνάντηση του προέδρου και του α αντιπροέδρου του ΠΙΣ, Βλασταράκου και Μπασκόζου με τους Γεωργιάδη, Μπέζα και Κοντό για να ενημερωθούμε για τις προθέσεις τους μετά την ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ. Στην συνάντηση ήσαν παρόντες από την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ οι Αποστολόπουλος και Χρονόπουλος.

Ioannis BaskozosΑπό τον ΠΙΣ στην έναρξη της συζήτησης τέθηκε το θέμα της ανάγκης άμεσης διαπραγμάτευσης για σύναψη συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και «εκδικητικές» ενέργειες.

Επίσης δηλώθηκε κατηγορηματικά, κάτι που φάνηκε να αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου πως θεσμικός διαπραγματευτής από την πλευρά των γιατρών είναι ο ΠΙΣ και όχι ο κάθε αυτόκλητος «εκπρόσωπος» ειδικών κατηγοριών γιατρών, ούτε κάθε ιατρικός σύλλογος ξεχωριστά. Για τα επι μέρους ζητήματα των εργαστηριακών γιατρών αλλά και των πρώην γιατρών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ καθώς και των νοσοκομειακών γιατρών οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνονται υπό την αιγίδα και την ουσιαστική συμμετοχή του ΠΙΣ, όσο αφορά τις ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με απόλυτο σεβασμό στις συλλογικές τους αποφάσεις και την επίσημη εκπροσώπηση τους, για δε τους υπόλοιπους με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του ΠΙΣ.

Από την πλευρά Γεωργιάδη ομολογήθηκε ανοικτά πως ότι ειπώθηκε και έγινε ήταν για να μην κάνουν αιτήσεις πάνω από 2.5 χιλιάδες γιατροί για το ΠΕΔΥ για να μην βρεθεί εκτεθειμένος στην τρόικα!!! Ανέλαβε δε την πολιτική δέσμευση πως θα δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όλους όσοι δεν παραμείνουν στο ΠΕΔΥ, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση ένταξης η όχι. (αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο λάθος έκαναν όσοι πίστεψαν τις απειλές και δεν έκαναν αίτηση)

Εκφράστηκε η πολιτική βούληση (ειπώθηκε πως υπάρχει σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού) για «αναγνώριση» των υπηρεσιών των γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που εξαναγκάζονται σε έξοδο, με κάποιου είδους προτιμησιακό καθεστώς στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και πιθανή καταβολή για ένα χρονικό διάστημα των ασφαλιστικών εισφορών.

(ο ΠΙΣ θεωρεί λογικές και δίκαιες κάποιες μορφές «αποζημίωσης» προς τους συναδέλφους που ουσιαστικά απολύονται, αλλά αφήνει στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ τη διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα, εμμένοντας στις αποφάσεις των γενικών του συνελεύσεων περί συλλογικών συμβάσεων).

Από την κυβερνητική αντιπροσωπεία δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις.

1. Με την λήξη των συμβάσεων στις 31/3 θα δοθεί τρίμηνη παράταση σε όσουν είναι ήδη συμβεβλημένοι και θα γίνουν συμβάσεις με όσους από τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ επιθυμούν. Οι συμβάσεις θα αφορούν 200 επισκέψεις και θα είναι όπως τώρα. Στο διάστημα του τριμήνου θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των συμβάσεων και τις όποιες ειδικές προβλέψεις για τους απομακρυνόμενους από τα πολυιατρεία.

2. Ο προϋπολογισμός θα είναι κλειστός και ο αριθμός των συμβεβλημένων περιορισμένος. Θα δοθούν «κίνητρα» για να καλυφθούν περιοχές που είναι άγονες και δυσπρόσιτες αλλά, προσέξτε, και εκεί που οι ντόπιοι γιατροί αρνούνται να συμβληθούν.

3. Όσοι ενταχθούν στο ΠΕΔΥ θα εργάζονται όπως ορίζει ο νόμος. Τα πολυιατρεία , σύμφωνα με το υπουργείο, θα ανοίξουν στις 20/3 ανεξαρτήτως στελέχωσης και λοιπών προϋποθέσεων λειτουργίας. Οι συνάδελφοι που θα ενταχθούν στις θέσεις ΠΕ ΠΑΑ θα κριθούν εντός 8μήνου για να καταλάβουν θέση μόνιμου γιατρού ΕΣΥ (ειπώθηκε χωρίς άλλες διευκρινίσεις πως θα μονιμοποιηθούν αμέσως μόλις κριθούν διότι θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους στο ΙΚΑ, δεν θα χρειαστεί δηλαδή μια πενταετής θητεία πριν τη μονιμοποίηση). Για τους μονίμους του ΙΚΑ δηλώθηκε πως θα μπορέσουν να ενταχτούν σε καθεστώς συνταξιοδότησης όπως πριν, για τους αορίστου χρόνου δεν υπήρξαν διευκρινίσεις.

4. Για το ΠΕΔΥ υπολογίζεται να αξιοποιηθούν οι πρώην συμβασιούχοι έργου (αδιευκρίνιστος ο ακριβής τρόπος) και θα προσληφθούν με βάση τις ανάγκες 900 επικουρικοί όπως του ΕΣΥ, με ΠΑΑ και χαμηλότερη αμοιβή από του ΠΕ ΠΑΑ.

5. Αδιευκρίνιστο έμεινε το θέμα των οικογενειακών γιατρών, καθώς ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να μας ενημερώσει και πως το θέμα δεν είναι άμεσης προτεραιότητας!!! Για τους κατ απονομή γενικούς γιατρούς επιβεβαιώθηκε ο αποκλεισμός τους από το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, όπως μέχρι τώρα.

6. Για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες ανακοινώθηκε συμφωνία των ενδιαφερόμενων (;;;) για συμμετοχή 0.3% από 3% που προβλεπόταν. Επιτρέψτε μου να τονίσω πως 18εκ ευρώ αφαιρούνται με την ίδια ευκολία που είχε προβλεφθεί να δοθούν σε κάποιους και πως η λογική της ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρίας κατοχυρώνεται, αλλά τότε γιατί έγινε αγοραστής ο ΕΟΠΥΥ αν δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά;;

7. Για τα παλαιά χρέη μάλλον προκύπτει αδιέξοδο από τον 8/13 και μετά και η πρόθεση που δηλώνουν πως υπάρχει για αποπληρωμή από 1/14 σκοντάφτει σε ρύθμιση που δεν επιτρέπει την αποπληρωμή πρόσφατων χρεών αν δεν έχουν εξοφληθεί τα προηγούμενα.

Προσπάθησα να παραμείνω αυστηρά σε ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση. Για ότι δεν αναφέρω δεν υπήρξαν απαντήσεις.

Το βασικό συμπέρασμα όμως που αβίαστα βγαίνει είναι πως ότι έγινε ήταν για να υπηρετηθούν μνημονιακές δεσμεύσεις, βασικός στόχος ήταν η απομάκρυνση της πλειοψηφίας των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και πως η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών του ΠΕΔΥ θα οδηγήσει σε συνέχιση της ταλαιπωρίας του κόσμου και σε παραπέρα υποβάθμιση της θέσης όλου του ιατρικού σώματος, και των νοσοκομειακών, και παράδοση κερδοφόρων τομέων στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η σφυρηλάτηση με κάθε προσπάθεια της ενότητας των εργαζόμενων γιατρών και η κοινή πάλη με όλους τους πολίτες για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους είναι ο μόνος δρόμος.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, από τον ΠΙΣ τέθηκε επιτακτικά το θέμα των νέων γιατρών, της ανάγκης άρσης του αποκλεισμού τους από τις δυνατότητες εργασίας με πρόσβαση τους στις συλλογικές συμβάσεις αλλά και σε θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας που απαιτούν νέο αίμα, για να ανακοπεί η μαζική μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

ΑΘΗΝΑ 9/3/14
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

10 σχόλια:

  1. Συπεράσματα 1.η όλη διαπραγμάτευση γίνεται για να βολευτούν και πάλι οι ικατζήδες με προνομιακές συμβάσεις κλπ. 2. ο κ. Βλασταράκος μάχεται ουσιαστικά για τα συμφέροντα της κάστας αυτής.3. τα όσα ορθώς υποστηρίζει ο κ. Πατούλης για ίσες ευκαιρίες και ελεύθερη επιλογή ιατρού καθώς και συλλογικές συμβάσεις,δεν αναφέρονται πουθενά.4.όσοι υπάκουσαν στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και δεν έκαναν συμβαση.....ας πρόσεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φανταζομε ανωνυμε ,ποσο θα προσπαθησες στο παρελθον για να μπεις στο ΙΚΑ.

      Διαγραφή
    2. φανταζομαι και οχι φανταζομε, πώς μπήκες άραγε στη ιατρική!!!

      Διαγραφή
    3. Αφου εχεις θρασος λοιπον να τη λες στον ανωνυμο που καλα τα χωνει στους ΙΚΑτζηδες, ας μας πουν οι παλιοτεροι εκτος των στοων και βυσματων, και κομματοσκυλων, ποσα βουλωσαν για να παρουν ΙΚΑ....

      Εγω θελω απο καταβολης ΙΚΑ, να περασουν ολοι οι ΙΚΑτζηδες Ελεγχο Ποθεν Εσχες.
      Και του ΕΣΥ, επισης, και βασικα ολοι συναδελφοι, αντε, γιατι, πολλοι ανωνυμα και επωνυμα πολλες σοφιστικε δημοκρατικες παπαρουμπες λετε.
      Να δουμε ολοι μας, "συναδελφοι" πως τα εχετε κανει τα "λεφτα" σας, και μετα, να μαζευτουν οι τιμιοι, να διαλεξουν τους καταλληλους για διορισμο στο Δημοσιο, εν προκειμενω, δημοσιο συστημα Υγειας.
      Και φυσικα καθε χρονο ελεγχο ποθεν εσχες σε καθε δημοσιο λειτουργο Υγειας.

      Αυτα βεβαια, δε γινονται στη Κολομβια του Ευρωπαικου νοτου, εδω εχει δημοκρατες αγωνιστες, ιερεις του Ιπποκρατη με λερωμενες τσεπες ομως, ξεχαστηκα παλι!

      Διαγραφή
    4. μπραβο πολυ εξυπνη απαντηση'
      Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου συναδελφε.
      Δυστυχως βλασταρακοι μπασκοζοι και σια ειναι ολοι βολεμενοι ικατζηδες που τωρα ξεβολευτηκαν και δεν δινουν δεκαρα για εμας τους αλλους τους πολλους .
      Το προβλημα ειναι οτι με την συνδικαλιστικη συμπεριφορα της φατριας που εχουν θα δημιουργησουν καταστασεις που σιγουρα θα ειναι εις βαρος μας.Διαβασες το ΑΣΤΕΙΟ που ζητουν να τους πληρωνει ο εοπυυ το τσαυ;Λες και 25 χρονια στο ικα το πληρωναν οι ιδιοι και τωρα ζητανε και τα ρεστα.
      Επισης μια αλλη μεθοδευμενη[ετσι πιστευω εγω]κινηση ειναι η αναβολη των εκλογων στους συλλογους μεχρι το οκτωβριο,ετσι θα μπορεσουν να περισωσουν οτι μπορουν .
      .Και το τελευταιο αυτοκλητους θεωρουν οπως καταλαβα τους εκπρωσωπους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εχουν αφρισει απο το κακο τους δεν μπορουν να δεχθουν οτι τερμα δεν γινεται να μονοπωλουν την υγεια μεσω του ικα και να χανουν τα προνομια.

      Διαγραφή
  2. Ο καθενας μονος του, οπως παντα...και οι ιδιωτες και οι νεοι ιατροι, στην απεξω...

    Δε νομιζω οτι αυτο το ΤΣΑΥ( οι συνταξαρες σας, και τα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ επιδοματα για μας, ουτε καν ΕΣΠΑ) σας αξιζει πλεον να το πληρωνει κανεις, ειδικα ιδιωτης και σαφως οχι νεος ιατρος, αλλα ξεχασαμε, το εχετε φτιαξει ωσαν να ειναι κεφαλικο οθωμανικο χαρατσι....δε πειραζει, θα βγουμε στο βουνο, το πατε φιρι φιρι...συνεχιστε ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μας πούλησε για τριακοντα αργύρια = ο προδότης-ιουδας που λεγεται Αδ. Γεωργιαδης.Λεω για τους υγειονομικους που πληρωσαν τη νυφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδελφε για σκεψου οτι οπως το βλεπω εγω και χιλιαδες αλλοι συναδελφοι, ο Τομσεν σταζει σαλια απο το στομα του, και σας κοιταζε σα ξερολουκουμο να σας ΑΠΟΛΥΣΕΙ, η δυνατον να σας ρουφηξει ολο το αιμα με το καλαμακι απο τη σφαγιτιδα, και ο Αδωνης σας κρατησε θεσεις στο ΠΕΔΥ για τους μαχιμους, και συμβασεις για τους απομαχους.

      Αν το δειτε με μια αλλη οπτικη, ο Αδωνης σας εσωσε απο του Χαρου τα δοντια.

      Αλλιως θα χατε να ζησετε το δραμα των εργαζομενων της ΕΡΤ, ξαφνικο θανατο, και χαρτια απολυσης, και οχι να σας παρακαλανε 3 μηνες να δειτε τους αναπηρους, και μετα να μπειτε με τα παρακαλια στο ΕΣΥ, και ακομα να σας χαριζουν απλοχερα συμβασεις....ας μη συνεχισω καλυτερα.

      Διαγραφή
  4. Ασαφες παραμενει πως θα αξιοποιηθουν οι συμβασιουχοι εργου .ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ?? Ενω οι υπολοιποι οι αοριστου που υπηρετουσαν για χρονια στο ΙΚΑ εξαναγκαστηκαν να φυγουν για να μην κλεισουν τα ιατρεια τους .Οι προσληψη 900 επικουρικων τι ειναι παλι?? ΣΚΑΝΔΑΛΟ ,ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ .Ας φροντισει τουλαχιστον ο ΠΙΣ να μην γινουν σκανδαλωδεις αδικιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαστε ολοι αξιοι της μοιρας μας μετα απο τοσα χρονια στηριξης ολων των κλινικων στα δημοσια νοσοκομεια ως ειδικευομενοι τωρα να παρακαλαμε τον βιβλιοπωλη να μας κανει συμβαση με 6,5 ευρω το περιστατικο.Αν ειχαμε αρ........ δεν θα εκανε κανενας συμβαση και δεν επρεπε να βρυζομαστε μεταξυ μας.Αλλωστε την εχουμε πατησει και απο τον ΟΠΑΔ,ΤΥΔΚΥ οι παλαιοτεροι και οι νεοτεροι απο τον ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ που πληρωνει οποτε γουσταρει και οτι γουσταρει.Ειμαι γιατρος και προτιμω να δω με αξιοπρεπεια 2-3 ασθενεις που θα με σεβασθουν παρα να κανω τον υπηρετη μια ζωη του ελληνικου απανθρωπου κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή