Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Με καθυστέρηση μηνών ο σάλος για το 'εισιτήριο' των 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ

Για να εξαιρεθεί το ΠΕΔΥ από την εν λόγω αμοιβή, έπρεπε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα.


IATRONET.GR.

Απολύτως αναμενόμενη είναι η επιβολή 'εισιτηρίου' 5 ευρώ στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα ανοίξουν εκ νέου τις πόρτες τους στις 20 Μαρτίου, ως αστικά Κέντρα Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ θα λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ, στο οποίο ισχύει σήμερα 'εισιτήριο' 5 ευρώ για όλα τα τακτικά περιστατικά.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς πληρώνουν τα τελευταία χρόνια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας.

Για να εξαιρεθεί το ΠΕΔΥ από την εν λόγω αμοιβή, έπρεπε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Εφόσον τέτοια παρέμβαση δεν υπήρξε, το 'εισιτήριο' θα ισχύσει κανονικά, όπως ανέφερε και σχετικό δημοσίευμα του iatronet στις 13 Ιανουαρίου.

Η αμοιβή, πάντως, έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Αιφνιδιασμός

Ο κυβερνητικός εταίρος κάνει (περιέργως) λόγο για αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση:

'Η αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας'.

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, προανήγγειλε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα.

Ισχύει

Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο.

'Δεν υφίσταται κανένα νέο χαράτσι 5 ευρώ.

Ο νόμος που ισχύει για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προβλέπει'.
Χαράτσι

Το προεδρείο του ΙΣΑ κάνει λόγο για 'νέο χαράτσι':

'Σήμερα, καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊιατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν.

Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο νοσοκομείο, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους'...

Δ.Κ.

4 σχόλια:

  1. Για ρίξτε μια ματιά στην έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό σύστημα του χρόνου... Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι λεφτά δεν υπάρχουν είτε μας αρέσει είτε όχι... Εάν δεν εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι το σύστημα δεν θα έχει να πληρώνει... Εκτός εάν οι γιατροί θέλουν να συνεχίσουν να μην πληρώνονται και να δουλεύουν τζάμπα κι ας κόψουν το λαιμό τους για τα χρέη τους και οι ασθενείς θέλουν να δουν κι άλλες περικοπές των παροχών τους... Χρήματα για δωρεάν υγεία δεν υπάρχουν ό,τι και να λέει ο κάθε φαφλατάς... Οπότε ή θα δούμε πώς θα σώσουμε το σύστημα ή απλά δεν θα έχουμε υγεία.... Τα όσα υπόλοιπα ακούτε είναι αηδίες πολιτικών σκοπιμοτήτων... Όσο και να αρεσκόμαστε να το παίζουμε στρουθοκάμηλοι το λιοντάρι θα είναι πάντα εκεί και θα μας περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ανώνυμε 2 ! Είναι σαφές , εδώ και πολύ καιρό , ότι ο τυπάκος αυτός έχει εξαπολύσει ταλιμπάν στο διαδίκτυο! Μόνο τη δημοσκόπηση στα parapolitika δεν μπόρεσε να αλλοιώσει, όπου ανακηρύχθηκε ο χειρότερος υπουργός, μετα το Βενιζέλο, καίτοι το πάλεψε σκληρά, όπως φάνηκε από τη ροή της ψηφοφορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατι τοσο κομπλεξ αυτος ο ανθρωπος με τους γιατρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή