Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Δεξαμενή κατάθλιψης η Ελλάδα των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων



Για την τρομακτική έξαρση των ανασφάλιστων που αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, αλλά και την αύξηση της κατάθλιψης ως απόρροια της κατάθλιψης που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, στο συνέδριο των Financial Times για την Υγεία που διοργανώθηκε την Πέμπτη.

Υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή κατάθλιψης στην χώρα μας, τόνισε ο καθηγητής, και έτσι αυξάνονται μάλιστα οι αυτοκτονίες, δεν καταλαβαίνω γιατί λένε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες, σημείωσε με νόημα ο κ. Κυριόπουλος, στοχοποιώντας τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πολλές φορές έχει αναφέρει ότι διαθέτουμε χαμηλούς δείκτες αυτοκτονίας στην ΕΕ. Εκτός όμως από την κατάθλιψη, μία σειρά από άλλες ασθένειες όπως αύξηση καρκίνων, αλτσχάιμερ, προοβλήματα με τα νεφρά, αυξάνονται επικίνδυνα. Το ορθό είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε και όχι να τα κρύβουμε, σημείωσε.

Αναφορικά με τους ανασφάλιστους, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η έκταση του ανασφάλιστου πληθυσμού είναι τρομακτική και μοναδική μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο είναι απροσδιόριστη η έκτασή της. Τουλάχιστον 2,5 εκατ. άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι, και είναι φανερό και πρωτοφανές, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι έχει αναιρεθεί το κοινωνικό κεκτημένο. Το 27% του πληθυσμού ανασφάλιστοι εκ των οποίων το 80% μακροχρόνια άνεργοι, το 36% είναι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση και 23,1% σε κίνδυνο φτώχειας. Το ποσό που θα χρειαζόμασταν για να καλύψουμε τους ανασφάλιστους, ανέρχεται σε 4 δις ευρώ, σημείωσε.

Ο καθηγητής μάλιστα χρησιμοποίησε μία φράση για να αποδώσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και οι πολίτες και η οποία συζητήθηκε: το κράτος απέδρασε από την χρηματοδότηση. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο, και η απάντηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος είναι ανύπαρκτη, επεσήμανε ο κ. Κυριόπουλος, προσθέτοντας επίσης, ότι η χώρα εμφανίζει δραματική μείωση των γεννήσεων, ενώ επιταχύνεται η γήρανσή της. Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι η ταχύτερα γηρασμένη χώρα της ΕΕ, είπε. 

Τέλος, αναφορικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Την ίδια ώρα, υπάρχει τερατώδης αύξηση στα νοσοκομεία με 750.000 άδικες εισαγωγές στο ΕΣΥ, με δραματική μείωση της δαπάνης και με τους έλληνες να εξακολουθούν να ξοδεύουν τραγικά από την τσέπη τους με εξαίρεση να ξοδεύουν για γυναικολόγους και οδοντιάτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου