Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Μόνο 2 επιτροπές για ακριβά φάρμακα και εξωσωματικές



Νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που χρειάζονται έγκριση για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους ή εισαγόμενων φαρμάκων και για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στον ΕΟΠΥΥ συστάθηκαν μόνο 2 επιτροπές, η μία στην Αθήνα και η 2η στη Θεσσαλονίκη, για όλη την Ελλάδα! Δηλαδή ασθενείς από την Άρτα ή την Κρήτη θα στέλνουν τα δικαιολογητικά τους σε μία 40μελή επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί η δαπάνη για φάρμακα υψηλού κόστους ή για εισαγόμενα φάρμακα.
Σε ότι αφορά την έγκριση εξωσωματικής γονιμοποίησης, συστάθηκαν 2 επιτροπές στην Αθήνα, οι οποίες θα καλύπτουν όλα τα περιστατικά!

Τα μέλη της επιτροπής γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών Αττικής,Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, ΆρταςΚεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας,Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας.Ο αριθμός των τακτικών μελών ορίζεται σε 40 μέλη και εδρεύει επί της οδού Αποστόλου Παύλου 12 (Μαρούσι).

Επιτροπή Θεσσαλονίκης

Τα μέλη της επιτροπής γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών Χαλκιδικής,Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης,Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας,Θεσπρωτίας, Κέρκυρας. Ο αριθμός των τακτικών μελών ορίζεται σε είκοσι ένα (21) μέλη. Εδρεύει δε επί της οδού Αριστοτέλους 17-19.

Επιπρόσθετα, εξετάζονται φάρμακα εξωτερικού που αφορούν σε ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές και όσα αφορούν στις διατάξεις της Υ.Α. 82961 (ΦΕΚ 2219 Β’/09.09.2013) σχετικά με αποζημίωση φαρμάκων που εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή ή τη λήξη της ενδεδειγμένης περιόδου θεραπείας. Οι περιπτώσειςπου εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση του Οργανισμού.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω επιτροπές δεν είναι εκ του νόμου αρμόδιες να εξετάζουν περιπτώσεις εκτός ενδείξεων συνταγογράφησης σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση ΔΥΓ3α/οικ. Γ.Υ. 154/29-02-2012 (ΦΕΚ 545/Β΄/01-03-2012) η οποία κοινοποιήθηκε με το 16217/09-04-2012 έγγραφο της Υπηρεσίας. 
Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού του νομού Αττικής θα προσέρχονται μόνο σε ένα από 3 τα κάτωθι σημεία:

-Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 18 535 Πειραιάς)
-Αγίου Κωνσταντίνου 16, 5οςόροφος, Τ.Κ. 10552, Ομόνοια, Αθήνα
-Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας (Δαβάκη 11 και Σωκράτους, Τ.Κ. 17672, Καλλιθέα)

και θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους. Επίσης και για ασφαλισμένους της επαρχίας που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Αττικής που λειτουργεί Επιτροπή, η κατάθεση των δικαιολογητικών τους για εξέταση από την Επιτροπή θα μπορεί να γίνεται σε ένα από τα ανωτέρω 3 σημεία που υπάγεται το Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού στην επαρχία θα προσέρχονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) ή Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων η οποία οφείλει να συλλέγει τα δικαιολογητικά και να τα αποστέλλει (ταχυδρομικά μέσω της ταχυδρομικής υπηρεσίας που έχει σύμβαση με τον Οργανισμό ή με φαξ ) στην οικεία Επιτροπή.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι τα οφθαλμολογικά, ρευματολογικά, δερματολογικά, γυναικολογικά, ουρολογικά περιστατικά της Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους της Θεσσαλονίκης θα αποστέλλονται στην Επιτροπή της Αθήνας επί του παρόντος για εξέταση.

Ο ΕΟΠΥΥ θα αναπτύξει ηλεκτρονικό μηχανισμό προέγκρισης φαρμάκων ο οποίος θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Οι γιατροί θα πρέπει να κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα κατά τόπους σημεία υποβολής των δικαιολογητικών ώστε να καταθέσουν τα δικαιολογητικών στα σημεία υποβολής. Η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς ή από συγγενικό τους πρόσωπο με εξουσιοδότηση.

Σε περίπτωση κατεπείγουσας χορήγησης ενός φαρμάκου οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να εκδίδουν ξεχωριστή ενυπόγραφη γνωμάτευση όπου θα εκθέτουν τους λόγους άμεσης έναρξης θεραπείας με το φάρμακο και να εκδίδουν την ιατρική συνταγή. Στο πρότυπο γνωμάτευσης στην θέση της σφραγίδας τους θα αναγράφουν ευκρινώς τη λέξη «επείγον» και θα υπογράφουν. Ο ΕΟΠΥΥ παρακαλεί τους ι θεράποντες γιατρούς να προγραμματίζουν κατάλληλα τις θεραπείες ώστε να είναι το δυνατόν λιγότερα τα περιστατικά κατεπείγουσας χορήγησης φαρμάκων.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥκαι τα Αποκεντρωμένα Γραφεία ΕξυπηρέτησηςΑσφαλισμένων σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα θα παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά από τους ασφαλισμένους και τα αποστέλλουν στην επιτροπήφαρμάκων μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή μέσω φαξ (στο 210-8110693 για την Επιτροπή τηςΑθήνας και στο 2310-594837 για την Επιτροπή της Θεσσαλονίκης) .

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των ανωτέρω Επιτροπών ορίζεται στις 10.03.2014.

Οι Επιτροπές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Έχουν συσταθεί 2 Επιτροπές Εξωσωματικής με έδρα την Αθήνα. Τα μέλη των επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενηςαναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες σύμφωνα μετα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Η συχνότητα των συνεδριάσεων θα καθορίζεται από τον εκάστοτε όγκο περιστατικών προκειμένου νατηρούνται οι προθεσμίες που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 11 της υπ’ αριθμ. 3457 Υπουργικής Απόφασης(ΦΕΚ 64/Β/2014)

Οι ασφαλισμένες/οι θα κλείνουν ραντεβού στις Επιτροπές Εξωσωματικής μέσω της ακόλουθης τηλεφωνικής γραμμής: 210-8110684 (τηλεομοιότυπος/ fax: 210-8110528) και θα φροντίζουν να έχουν τα δικαιολογητικά τους σε φάκελο προσερχόμενοι/ες την ημέρα που έχουν κλείσει ραντεβού. 

Επισημαίνεται το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι, προσερχόμενοι στις Επιτροπές, οφείλουν να έχουνπλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά καθώς και συμπληρωμένο το αντίστοιχο ειδικό έντυπο παραπομπής.Η ορθή ετοιμασία του φακέλου και η προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών διασφαλίζειτην εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Οι Επιτροπές Εξωσωματικής εξετάζουν κατά προτεραιότητα (χωρίς ραντεβού) μόνο ειδικές περιπτώσεις ή επείγοντα περιστατικά (πχ περιπτώσεις διέγερσης ωοθηκών για κρυοσυντήρηση εμβρύων ή ωαρίων σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο).

Οι εν λόγω Επιτροπές εξετάζουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής προσπαθειώνυποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας ή χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρεςκαι, ως εκ τούτου, δεν εγκρίνουν τη χορήγηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Ο θεράπων ιατρός είναιεκείνος ο οποίος θα προβεί στην τελική επιλογή της αγωγής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου