Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ 19/03/2014 Αναφορικά με το σχέδιο σύμβασης για εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων-πράξεων

Προς
Συντονιστή Επιτροπής κατάρτισης νέων συμβάσεων
κ. Αλεξ. Γαρύφαλλο
Κοινοποίηση:
1) Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη 
2) Υφυπουργό Υγείας, κ. Αντ. Μπέζα
3) Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δημ. Κοντό

ΑΘΗΝΑ, 19/03/2014
Αρ. Πρωτ. : 6

Αναφορικά με το σχέδιο σύμβασης για εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων-πράξεων

Αξιότιμε κύριε Γαρύφαλλε,

Σε αναμονή της απάντησης του κλάδου μας αναφορικά με το σχέδιο της σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2014 σας γνωρίζουμε τα κάτωθι :

α) Ο κλάδος μας είναι σταθερά υπέρμαχος της ύπαρξης ενός οικονομικά υγιούς και εύρωστου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

β) Πρωτοστατεί στην έντιμη και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του Οργανισμού.

γ) Στηρίζει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

δ) Αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωση των μονάδων του κλάδου μας και μέσω αυτής, για την αξιοπρεπή διαβίωση των χιλιάδων εργαζομένων μας και των οικογενειών τους.Δυστυχώς όμως το σχέδιο σύμβασης που έδωσε ο Οργανισμός σας για διαβούλευση με υπερβολική μάλιστα καθυστέρηση και παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η συσσωρευμένη εμπειρία του παρελθόντος, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως εκσυγχρονιστικό στοιχείο και δεν υπηρετεί κανέναν απολύτως από τους ανωτέρω στόχους μας.

Ειδικότερα οι βασικοί άξονες της διαφωνίας μας είναι :

1. Ο προϋπολογισμός του κωδικού μας για το 2014 είναι εξωπραγματικός όταν γνωρίζεται ότι εδώ και παρά πολλούς μήνες ο ιδιωτικός τομέας εξυπηρετεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, λόγω των απεργιών και επισχέσεων εργασίας των εργαζομένων στις Δημόσιες υποδομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ.

2. Οι προτεινόμενες τιμές αποζημίωσης των παρεχομένων από εμάς υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού όπως αυτές αποτυπώνονται στην σύμβαση, δεν είναι προϊόν τεκμηριωμένης κοστολόγησης αλλά μια προσπάθεια αντιστοίχησης της καταγραφόμενης ζήτησης σε οικονομικά επίπεδα που θα ταυτίζονται με τον προϋπολογισθέντα στόχο.

3. Ο χαρακτήρας της σύμβασης είναι αποικιοκρατικός γιατί επί της ουσίας δεν δεσμεύει τον Οργανισμό στην τήρηση των συμφωνηθέντων όρων συνεργασίας.

4. Δεν περιγράφεται κανένας ελεγκτικός μηχανισμός τόσο για την εκκαθάριση των απαιτήσεων μας, όσο κυρίως για τον έλεγχο της ζήτησης, ο οποίος θα στοχεύει στην διατήρηση του προϋπολογισμού εντός των ορίων του.Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή είναι οφθαλμοφανές ότι το περιεχόμενο του σχεδίου σύμβασης κινείται σε γενικότητες, με συνέπεια να διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο να ξαναπληρώσουν οι έντιμοι πάροχοι μέσω της επιβολής αυτόματης επιστροφής δαπανών (Rebate και Claw Back) την ανεπάρκεια του Οργανισμού σας, θα μας επιτρέψετε εντός των προσεχών ημερών να σας καταθέσουμε ένα δικό μας σχέδιο σύμβασης με ταυτόχρονη τεκμηρίωση των προτάσεων και των θέσεων μας.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας  Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος          Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου