Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για το ΠΕΔΥ

Φίλος της στήλης, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, με ρωτούσε χθες τι πιστεύω πως πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα στην πολύπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εν ολίγοις του είπα ότι το μεγάλο ατού του Άδωνι Γεωργιάδη είναι πώς δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι θα πετύχει – οπότε ίσως και να το κάνει. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται αν θα εξυπηρετηθούν από γιατρό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ούτε αν αυτός έχει ιατρείο σε μία δημόσια μονάδα ή ένα ιδιωτικό κέντρο. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το ασφαλιστικό του ταμείο να του εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση σε καλό γιατρό ή έστω με μία μικρή συμμετοχή και κυρίως να μπορεί να λάβει τη θεραπεία που αυτός θα του συστήσει.

virus.com.gr

Επιπλέον, στην δεινή οικονομικά περίοδο, που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό η Πολιτεία να διασφαλίσει στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν ένας άνεργος πολίτης ηλικίας 50 ετών να μην έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ επί 20 και 30 χρόνια πλήρωνε κανονικά τις εισφορές του χωρίς ουσιαστικά να έχει λάβει σε αντίκρυσμα τίποτε. Γιατί ποιος χρειάζεται το σύστημα περίθαλψης όταν είναι 25 και 30 ετών;

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει τους πολίτες αφενός για τα κίνητρά της και αφετέρου για το σκοπό των αλλαγών που συντελούνται με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλώνεται συχνά σε τηλεοπτικούς διαξιφισμούς με τους συνδικαλιστές γιατρούς, οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές και οι πολίτες αμήχανοι παρακολουθούν τις κοκορομαχίες χωρίς να αντιλαμβάνονται την ουσία.

Συνεπώς, χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των πολιτών. Το κακό για τον Άδωνι είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που μπορεί να συγκινήσει πλέον τους πολίτες, οι οποίοι δείχνουν να έχουν λυγίσει από τα ασήκωτα βάρη της υπερφορολόγησης, της συνεχιζόμενης ύφεσης και της ανεργίας. Και η πλάστιγγα γέρνει ολοένα και περισσότερο σε βάρος της κυβέρνησης.

Ίσως όμως αυτό να είναι το μεγάλο ατού του υπουργού Υγείας. Ότι ελάχιστοι συγκινούνται πλέον. Ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα πετύχει στην προσπάθεια που ξεκίνησε. Έχει δεσμευτεί ότι σε 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα και θα ανοίξουν ξανά οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες πλέον θα είναι υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Μπορεί να τα καταφέρει; Είναι πιθανόν. Άλλωστε το φθινόπωρο κατάφερε να ολοκληρώσει την κινητικότητα στα νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς να υπάρξουν απολύσεις, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Με το μέρος του θα έχει επίσης μία βουβή μάζα γιατρών – ιδιωτών και κυρίως νέων σε ηλικία – οι οποίοι επί σειρά ετών είχαν τεθεί εκτός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, του ΙΚΑ. Οι υφιστάμενοι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν αποτύχει να τους εκπροσωπήσουν αφού οι διοικήσεις τους αποτελούνται από γιατρούς, οι οποίοι ήταν μέρος του συστήματος. Σε αυτούς τους νέους γιατρούς λοιπόν δίδεται η μεγάλη ευκαιρία να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

Ο μεγάλος άγνωστος Χ είναι φυσικά ο αριθμός των υφιστάμενων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν στο νέο σύστημα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Όχι μόνο ο αριθμός τους αλλά και το μίγμα των ειδικοτήτων τους. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές ιατρικές ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ άλλες που είναι άκρως απαραίτητες.

Σαφή εικόνα για όλα αυτά θα έχουμε μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι μέχρις ότου προσληφθούν νέοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, οι θέσεις των γιατρών που θα μείνουν κενές θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς με fast track διαδικασίες.

Η κίνηση αυτή μπορεί να καλύψει ποσοτικά τις ελλείψεις, που θα προκύψουν, αλλά ποιοτικά; Ποιος θα κάνει αξιολόγηση των γιατρών αυτών; Και μάλιστα με διαφάνεια; Γιατί και με την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων υπήρξαν υποσχέσεις για αξιοκρατία, αλλά όλως περιέργως κυριάρχησαν οι γαλάζιοι και πράσινοι…

Κλείνοντας θα επαναλάβω όσα επισήμανα και στο χθεσινό μου σημείωμα. Σοβαρό πρόβλημα του Άδωνι είναι ότι επιχειρεί τις αλλαγές μεσούσης της προεκλογικής περιόδου με το ΣΥΡΙΖΑ να τον περιμένει στη γωνία για να πάρει τη ρεβάνς απ” όσα είχαν συμβεί το Νοέμβριο με την τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων.

http://www.virus.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου