Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Δείτε όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σε ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ!



Στις 20 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ ως ΠΕΔΥ πλέον, με βάση το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με έξι πολυιατρεία τα οποία δεν παραδόθηκαν από τους υπευθύνους στο πλαίσιο των αντιδράσεων για το ΠΕΔΥ και τις απολύσεις. Πρόκειται για τις μονάδες που βρίσκονται στο Βύρωνα, τη Δάφνη, το Νέο Κόσμο, την Αργυρούπολη, την Πετρούπολη και το πολυιατρείο του Οίκου Ναύτου. 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη να υποβάλουν αίτηση για μεταφορά τους στο νέο σύστημα ενώ όσοι δεν υποβάλλουν απολύονται αυτοδικαίως και η θέση τους καταργείται. Βέβαια κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα γίνουν στη συνέχεια προκηρύξεις για την πρόσληψη γιατρών αλλά είναι άγνωστο αν αυτό θα υλοποιηθεί καθώς από υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία ενώ ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τους γιατρούς της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ότι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δηλαδή για το ΠΕΔΥ αρκούν 3000 με 3500 γιατροί. 

Η τοποθέτηση αυτή έφερε νέα ανησυχία στον κλάδο ότι κάποιοι θα μείνουν εκτός και ότι η κυβέρνηση θα περιορισθεί στην πρόσληψη επικουρικών και όχι μονίμων γιατρών.
Πάντως στις 19 Μαρτίου λήγει η διαθεσιμότητα για όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ (περίπου 8000) ενώ στις 4 Μαρτίου
λήγει η 15νθημερη διαθεσιμότητα ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π.).

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους όπως δηλώνει το σωματείο τους ενώ καταφέρονται με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά του υπουργού υγείας: «Για το σημερινό απειλητικό, ειρωνικό παραλήρημα του Υπουργού Υγείας περί μη συμβάσεων γιατρών που θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση για ένταξη στο ΠΕΔΥ και τελικά δεν θα αποδεχτούν την θέση, δηλώνουμε ότι:

Είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να υποβάλει αίτηση σε οποιαδήποτε υπηρεσία και δεν χρειάζεται την άδεια υπουργού.
Οι απειλές του Υπουργού υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, θυμίζουν άλλες εποχές και αποτελούν όνειδος για το Πολίτευμα της χώρας μας. Η εκδικητική μανία του Υπουργού που εκ των πραγμάτων τον οδηγεί σε αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά, πρέπει να τεθεί υπόψη της Κυβέρνησης» σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

1 σχόλιο: