Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΙΣΑ: επικίνδυνες οι δηλώσεις Γεωργιάδη για μη εμβολιασμό



Το ερώτημα ποιοι κάνουν μπίζνες με την υγεία και ποιοι παίζουν με την Δημόσια Υγεία, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του, την ώρα που η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν ακόμη και σήμερα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης , χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης.

Κατά την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η τοποθέτηση αυτή του κου Υπουργού είναι και άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Και το ατόπημα από πλευράς του, συνεχίζει ο ΙΣΑ, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού της δήλωσης αυτής περί μη αναγκαιότητας πλέον του εμβολιασμού, προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή από πλευράς του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις. Ενώ παράλληλα δεν αναλήφθηκε από πλευράς Υπουργείου καμία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την επερχόμενη επιδημία γρίπης.

Και συνεχίζει ο ΙΣΑ: «Αν ο κ. Υπουργός θεωρεί ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού του πληθυσμού αποτελεί «μπίζνα» για κάποιους, οφείλει να τους κατονομάσει και να τους στείλει άμεσα στον Εισαγγελέα. Με ονόματα και στοιχεία. Αν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς. Τον καλούμε όμως για όσο διάστημα κατέχει ακόμη τη θέση του Υπουργού Υγείας, να μην εκφράζει δημόσια θέσεις που δεν διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κι ας φροντίσει έστω και τώρα, να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας μια εθνική πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού , για την προστασία του από τις επιδημίες. Όσο δεν το πράττει αυτό και κρύβει την ανεπάρκεια του πίσω από επικοινωνιακές ατάκες και δημόσιες εκφράσεις της ευγνωμοσύνης που νιώθει για την Τρόικα και τους δανειστές της χώρας μας , το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται εξαιτίας της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας».

Είμαστε κατά της ανεξέλεγκτης αγοράς φαρμάκων και εμβολίων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ασφαλώς και δεν τάσσεται υπέρ της ανεξέλεγκτης αγοράς φαρμάκων και εμβολίων, αλλά υπέρ του απαραίτητου αριθμού για να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Βεβαίως, υπό κανονικές συνθήκες, και αν ΔΕΝ πλήττονταν η Ελλάδα από επιδημία, δε θα χρειάζονταν εκ νέου εμβόλια, διότι επιδημιολογικά οι δύο μήνες του εποχικού εμβολιασμού είναι ο Οκτώβριος (τέλη του μήνα ) και μετά από 3 μήνες ( Ιανουάριος)

Με τις σημερινές όμως επιδημικές συνθήκες, κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, διότι:

• Οι ομάδες Υψηλού Κινδύνου (δηλαδή όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, χρόνιοι πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έγκυοι, μεταμοσχευθέντες και άλλες κατηγορίες ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμενων, των μικρών παιδιών και του υγειονομικού προσωπικού, καθώς και όλων των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε υποβαθμισμένες υγειονομικές συνθήκες και σε περιβάλλον υψηλής λοιμικότητας) εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της γρίπης.

• Οι εμβολιασμένοι πολίτες υψηλού κινδύνου (που έκαναν ήδη ένα εμβόλιο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2013) μπορούν να εμβολιαστούν ξανά διότι μόνο σε 10 μέρες υπάρχει στον οργανισμό τους εμβολιαστική απάντηση (β ανοσιακή απάντηση). 

• Πλήρως ανεμβολίαστοι πολίτες για την εποχική γρίπη 2013-2014, χρειάζονται 15-20 μέρες για να έχουν εμβολιαστική κάλυψη και σε καμία περίπτωση 1 μήνα όπως ισχυρίστηκε ο κος Υπουργός.

• Το τραγικότερο όμως όλων είναι ότι τα εμβόλια εξαντλήθηκαν από το Δεκέμβριο , με αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτο εμβολιαστικά περίπου το 70% των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επισημαίνουμε επίσης ότι η δράση του εμβολίου διαρκεί 3 μήνες και μετά εξασθενεί, όμως εμβολιασμένοι πολίτες, ακόμη και μετά την παρέλευση του 3μήνου, έχουν ένα επίπεδο προστασίας πολύ υψηλότερο, από τους πλήρως ανεμβολίαστους και δεν κινδυνεύουν άμεσα από τις θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά την ανάγκη για εμβολιασμό».

Τέλος , επισημαίνουμε στον κ. Υπουργό, καταλήγει ο ΙΣΑ, πανικό δεν δημιουργούν στον πληθυσμό οι έγκυρες επιστημονικές απόψεις που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο της χώρας , που στόχο έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών. Αλλά οι άστοχες και ανεύθυνες δηλώσεις που στόχο έχουν την επικοινωνιακή κι όχι την ουσιαστική διαχείριση των ζητημάτων.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, τόνισε "Λυπούμαι που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας – ελπίζω όχι σκόπιμα- διαστρεβλώνει τα λεγόμενά μου και προσπαθεί να πανικοβάλλει τους πολίτες των ευπαθών ομάδων. Η αναφορά μου στον εμβολιασμό απευθύνεται σε όλους τους άλλους πλην των ευπαθών ομάδων. Ο ΙΣΑ απαντά με μακροσκελές δελτίο τύπου σε κάτι που δεν είπα και για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει. Ασφαλώς και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκαλέσουμε γενικό πανικό στους πολίτες και ελπίζω ο ΙΣΑ να συμμερίζεται αυτή μας την άποψη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου