Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μαρτυρία γιατρού για το βρετανικό σύστημα υγείας που ζηλεύει ο Άδωνις



Αποκαλυπτική επιστολή μιας Ελληνίδας γιατρού που εργάζεται χρόνια στο βρετανικό σύστημα υγείας, δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο τις λάθος επιλογές του υπουργού Υγείας στη μεταρρύθμιση που επιχειρεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το παρωχημένο σύστημα της Αγγλίας βρίσκεται 10 θέσεις κάτω από το αντίστοιχο της Ελλάδας, με υψηλότερη θνησιμότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους και τώρα ξεκινά συζήτηση στην Αγγλία για αλλαγή του συστήματος στα ελληνικά πρότυπα.

Η επιστολή της Ελληνίδας γιατρού αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής κ. Παναγιώτη Ψυχάρη και απέσπασε τα χειροκροτήματα και τα μπράβο των γιατρών.

Η Δρ Chrys Tsakona, αναφέρει τα εξής στην επιστολή της:

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα είχε από τα μακρύτερα προσδόκιμα επιβιώσεως στον κόσμο χάρις στην άμεση πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Βρισκόμαστε πάνω από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ ενώ η Αγγλία τις οποίας το παρωχημένο σύστημα αντιγράφουμε σε ένα θλιβερό κακέκτυπο, βρίσκεται 10 θέσεις κάτω από την Ελλάδα, όντας πρώτη στους παιδικούς θανάτους όπως και στους θανάτους ατόμων άνω των 60 ετών.

Στην Ιατρική του 2014 ο Γενικός Γιατρός έχει θέση μόνο στις κωμοπόλεις, στα νησάκια, στα χωριά για πολύ απλά και άμεσα πράγματα. Οι γενικοί γιατροί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν νόημα και λειτουργικότητα στις πόλεις μόνο γιατί ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ με τους ειδικευμένους. 

Aντί να παταχθεί η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια σε ένα υπάρχον σύστημα κατά βάση εξαιρετικό, o κ. Υπουργός θέλει να μας γυρίσει στο σύστημα που καθιέρωσε η Αγγλία πριν 70 χρόνια που, μπορεί για τότε να ήταν μοναδικό στον κόσμο παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αλλά που την σημερινή εποχή ειναι ανεπαρκές και επικίνδυνο. Ήδη οι Άγγλοι αρχίζουν να δημιουργούν "Γενικούς γιατρούς με ....ειδικότητα" στέλνοντας τους για 1 χρόνο (...) στα Νοσοκομεία για να πάρουν "ειδικότητα" Δερματολογίας, Γυναικολογίας, Οφθαλμολογίας κλπ ...γιατί βλέπουν ότι το σύστημα τους δημιουργεί απλά συλλογή ανεξήγητων θανάτων.. Κι εμείς θέλουμε να καταργήσουμε αυτό που οι Άγγλοι ελπίζουν να έχουν σε 20 χρόνια....!

Ρωτήστε κ. Υπουργέ και κανέναν Έλληνα γιατρό που εργάζεται πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στην Αγγλία... Ο Έλληνας πολίτης έχασε την αξιοπρέπεια του και την ελπίδα του... αφαιρέστε του και την υγεία του και ρωτήστε τον εαυτό σας ως τι θα μείνετε στην Ιστορία. Πολύ φοβούμαι ως ανάθεμα».

Dr Chrys Tsakona

8 σχόλια:

  1. Aυτά κύριε ΨΥΧΑΡΗ μου και κύριε ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΕ μου και λοιπες δημοκρατικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της πλάκας.... έπρεπε να τα πείτε στο συνέδριο του ΙΣΑ όπου παρευρέθη ο Υπουργός την 16/11/2013 και όχι τώρα!ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΠΕΤΑΞΕ.ΠΑΝΤΑ αδιάβαστοι αδέλφια μου συνδικαλιστές!!!!Εσείς προτιμήσατε τότε να παρουσιάζετε τη θλιβερή εικόνα ενός σκυφτού-προβληματισμένου προσώπου που καθόταν επί ώρες όρθιο δίπλα στο βήμα των ομιλητών-για να κάνει εντύπωση άραγε?? Θα ήταν τίμιο εκ μέρους σας να πείτε ότι αυτά ΤΑ ΟΛΟΣΩΣΤΑ που είπατε σε αυτούς που σας χειροκρότησαν χθες είναι τα σχόλια 106 & 158 που αναρτήθηκαν από την Ελληνίδα συνάδελφο που εργάζεται στην Αγγλία.Για του λόγου το αληθές……http://www.moh.gov.gr/articles/news/2153-sxedio-nomoy-laquo-prwtobathmio-ethniko-diktyo-ygeias-p-e-d-y-kai-loipes-diatakseis-raquo-dhmosia-diaboyleysh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ένας πωλητής βιβλίων γίνεται Υπουργός Υγείας δικαιολογούνται τα πάντα.Πώς είναι δυνατον ο προϊστάμενος να μην γνωρίζει την δουλειά των υφισταμένων του;Άραγε κατάλαβε ότι μπέρδεψε τα μπούτια του,όπως λέει ο λαός και δημιούργησε τεράστια κοινωνική αναστάτωση;Τι κάνει ο κ. Σαμαράς γι'αυτό το ανεύθυνο ΜΠΑΧΑΛΟ που συνεχίζεται;
    Η Υγεία, η Παιδεία και η Δικαιοσύνη θέλουν ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΓΝΩΣΗ.
    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά είναι αυτή η κυρία που θα μας πει που έχουμε και που δεν έχουμε θέση ; Ας τοποθετήσει τον ευτό της πρώτα μια και απο ότι κατάλαβα εργάζεται σε ένα σύστημα το οποίο θεωρεί "πηγή ανεξήγητων θανάτων"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρα να φυγουν απο την πρωτοβαθμια και οι παθολογοι οι οποιοι εχουν ειδικευση για ενδονοσοκομειακη ασκηση της παθολογιας κι ας μεινουν οι...υπολοιποι. Ο,τι του συμφερει του καθενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από που προκύπτει η τεκμηρίωση της άποψης οτι οι θάνατοι οφείλονται στον θεσμό του γενικού ιατρού και όχι από άλλο κενό του συστήματος ;Ρίξτε μια ματιά στα συστήματα υγείας γύρω μας , Σουηδία , Γερμανία κλπ.Όχι μόνο ότι μας συμφέρει γιατί αυτή η τακτική οδήγησε στην απαξίωση του Έλληνα ιατρού.Και κοίτα να δεις ειρωνεία...αν είναι απαξιωμένος ο ιατρός στην Ελλάδα είναι ο εξειδικευμένος και όχι ο γενικός γιατί αυτός υπήρχε μέχρι τώρα.Εμάς τους γενικούς ακόμη δε μας έχει γνωρίσει ο κόσμος και ούτε τον αφήνουν να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1]ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΑΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΣΗ
      2]ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΩΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ;
      ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.
      ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ Ο ΓΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.
      ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΣΥ ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ.

      Διαγραφή
  7. Ειναι το λιγοτερο ατοπο να συγκρινει τα δυο συστηματα καποιος που για 25 χρονια δεν εχει δουλεψει στο ενα απο τα δυο. Ας ενημερωσει καποιος την κυρια αυτη οτι στα ελληνικα ΤΕΠ προσερχεται καθε καρυδιας καρυδι, απο εμφραγματα μεχρι απλους πονοκεφαλους. Οτι τα αποτελεσματα εξετασεων τα κυνηγανε νυχθημερόν εξαντλημενοι ειδικευομενοι,αντι να πατανε ενα κουμπακι λαι να τα βλεπουν σε μια οθονη.
    Ας της πει καποιος οτι στην Ελλαδα πληρωνονται με μηνες καθυστερηση,οτι στην ελλαδα υπαρχει κατι που λεγεται φακελακι. οτι στην ελλαδα εχουμε τα πιο ανθεκτικα μικροβια στην ευρωπη. Ας της πει καποος οτι οπως το αγγλικο εσυ ειναι χειρότερο απ οτι ηταν πριν 30 χρονια, το ιδιο χειρότερο ειναι και το ελληνικο.Ας της πει τελος καποιος οτι με 25 χρονια υπηρεσια στην Αγγλία μπορεί να γυρισει και να κανει καριερα οπουδηποτε στην Ελλαδα, με διπλη δουλεια και το 1/5 του μισθου. Ας της πει με λιγα λογια καποιος οτι συγκρινει μηλα με πορτοκάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή