Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ιδιωτικές Κλινικές: νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate


Νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate αυτή την φορά, κατέθεσαν οι επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών (κατά της υπ' αριθμ. Υ9/οικ. 91813 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας με θέμα «Καθορισμός, διαδικασία και τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» (rebate) του άρθρου 100 παρ.5 του Ν. 4172/2013 (Α΄, 167)», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2511 τ.Β' 7-10-2013).

Να σημειωθεί, ότι έχει προηγηθεί ήδη η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής κατά του clawback.

Είναι προφανές, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός που επιβάλλεται με την εν λόγω απόφαση θα προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημία στις επιχειρήσεις μας -χωρίς παράλληλα να μας δίνεται κάποιο περιθώριο να την ξεπεράσουμε- που θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε άμεσο αφανισμό. 

Και δεν είναι μόνο ο κλάδος που θα υποστεί τεράστια ζημιά- ο οποίος καλύπτει το 39% των υπηρεσιών υγείας- αλλά και όλη η δημόσια υγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ιδιωτικών Κλινικών και συνεχίζεται:

«Σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση του κύκλου εργασιών των κλινικών κυμαίνεται σε ποσοστό 21% μεσοσταθμικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, που οδηγεί σε διόγκωση της ταμειακής αδυναμίας, και απειλεί με οριστική διακοπή δραστηριότητας.

Η οικονομική ζημία επιτείνεται εξάλλου περαιτέρω από το γεγονός ότι κατά το άρθρο 100 παρ. 1 του ν. 4172/2013 μετά την αφαίρεση των επιστροφών (rebate) εφαρμόζεται και η περαιτέρω μείωση της καταβαλλόμενης στους παρόχους αντιπαροχής ώστε η μηνιαία συνολική δαπάνη να μην υπερβαίνει το ένα δωδέκατο του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (claw-back), που συνιστά αναμφίβολα ενιαίο σύστημα ρυθμίσεων με το θεσμό του rebate.

Στο πλαίσιο αυτό η μείωση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνδυασμό με τη θέσπιση του μέτρου του rebate (σωρευτικά με το μέτρο του claw back) είναι βέβαιον ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στον κλάδο της υγείας, οδηγώντας σε εξαφάνιση μεγάλο αριθμό κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Η διακοπή λειτουργίας αυτών -πέρα από τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την απασχόληση, με την απόλυση του προσωπικού των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, το οποίο ανέρχεται σε 25.000 εργαζόμενους και την κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών- είναι περαιτέρω βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συνολικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου ιδιωτικής υγείας, που θα διαμορφωθεί ως ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ολιγοπώλιο».

Συνεπώς, εάν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και κληθούμε να επιστρέψουμε άμεσα τα χρήματα που αντιστοιχούν στο Α’ εξάμηνο, χωρίς καμία δυνατότητα συμψηφισμού με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας και επομένως σε κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, σε ανεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον κλάδο. Το μέτρο αυτό δε είναι καταστροφικό όχι μόνο για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς μας αποδυναμώνει σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατο να παράσχουμε τις υπηρεσίες που επί σειρά ετών παρέχουμε, καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου