Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ : Προσφυγές κατά των ειδοποιητηρίων που έλαβαν τα Διαγνωστικά Κέντρα και εργαστήρια για το rebate και το claw back)

Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Προσφυγή κατά ειδοποιητηρίων claw back και rebate

Η αρχική μας θέση που αφορούσε τα ειδοποιητήρια για το claw back και rebate που είχαν αναρτηθεί στο σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και είχαν αποσταλεί και στους παρόχους, ήταν απλή γνωστοποίηση και δεν περιείχαν υποχρέωση καταβολής. Επίσης, δεδομένης της ενημέρωσης από τον κ. Υπουργό ότι θα νομοθετήσει σύντομα αλλάζοντας τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και των πρόδηλων λαθών που περιείχαν, θεωρήσαμε ότι επίκειται τροποποίησή τους και συνεπώς δεν απαιτείτο η δικαστική προσφυγή κατ’ αυτών που θα επιβάρυναν τους προσφεύγοντες. Άλλωστε εκκρεμούν στο ΣτΕ οι Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά των σχετικών μέτρων. 

Όμως, πρόσφατα διαπιστώσαμε απροθυμία από πλευράς υπουργείου να προβεί σε άμεσες αλλαγές. Επίσης διαπιστώσαμε διάθεση να παραμείνει το σύστημα έτσι όπως έχει ακολουθώντας παρελκυστική τακτική. Ταυτόχρονα φοβούμαστε μήπως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προβεί σε έκνομες ενέργειες, όπως να συμψηφίσει ποσά χωρίς να προβεί σε νέες καταλογιστικές αποφάσεις, δημιουργώντας νομικά προβλήματα στην μεταγενέστερη δικαστική προσβολή των πράξεων.

Μετά από τα ανωτέρω, συστήνουμε ότι οι πληττώμενοι θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά, ατομικά κατά των ανωτέρω ειδοποιητηρίων και μάλιστα εντός προθεσμίας 60 ημερών από τότε που έλαβαν γνώση. 

Εν προκειμένω, οι ενημερωτικές επιστολές που αφορούν στο clawback και rebate μπορούν να προσβληθούν με προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δεδομένου ότι η Απόφαση προέρχεται από την Κεντρική Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εδρεύει στην Αθήνα. 

Η προθεσμία άσκησης προσφυγής είναι 60ημερη, άρα για rebate: 30/12 (μετρώντας από 29/10, όταν και αναρτήθηκε στο σύστημα e-ΔΑΠΥ) και για clawback: 13/1 (μετρώντας από 12/11, αντίστοιχα). Η προθεσμία μπορεί να είναι μεγαλύτερη εφόσον κάποιος πάροχος πληροφορήθηκε αργότερα το ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα αρχεία καταγραφής του ηλεκτρονικού συστήματος που τηρεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Προκειμένου να καλύψουμε το δυσβάστακτο έξοδο για τους παρόχους καταφέραμε να περιορίσουμε το συνολικό έξοδο για τους παρόχους μέλη μας για την άσκηση (σύνταξη και κατάθεση) της προσφυγής στο ποσό των € 600 ανά προσφυγή (περιλαμβανομένου του παραβόλου κατάθεσης, των λοιπών εξόδων και του ΦΠΑ) αναθέτοντας αυτές τις νομικές ενέργειες στην Δικηγορική Εταιρεία Κατσίκης Ευάγγελος – Καλαματιανού και Συνεργάτες, με την οποία συνεργάζεται ο Σύνδεσμος μας. Στην ανωτέρω δικηγορική εταιρεία μπορείτε να απευθυνθείτε είτε απευθείας (τηλ. 210 8224775, φαξ 2108223881, email. info@kklegal.eu ) είτε μέσω του Συνδέσμου μας.

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας   Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος    Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου