Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797


Την Πέμπτη 28/11/2013 είχαμε κλείσει ραντεβού στο Υπουργείο Υγείας για να δούμε τον Υπουργό και να του καταθέσουμε τα γραπτά αιτήματα της Ένωσής μας.

Σύσσωμο το ΔΣ παραβρέθηκε στην συνάντηση αυτή, η οποία όμως έγινε με τον Υφυπουργό κο Μπέζα, λόγω υποχρεώσεων του Υπουργού σε σχέση με το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί για την επόμενη ημέρα.

Στον κο Υφυπουργό αναλύσαμε τις σαφείς προτάσεις της Ένωσης, τις οποίες δώσαμε και γραπτώς, και που αφορούσαν το θέμα των πιστοποιημένων/συμβεβλημένων, παράτασης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , εμβολιασμών, αμοιβών, το θέμα του οικογενειακού γενικού γιατρού σε σχέση με τον παιδίατρο και διάφορες άλλες.

Έγινε συζήτηση και για κάποια από τα ερωτήματα μας δόθηκε απάντηση.

Από την συνάντηση γενικά και από την γενόμενη συζήτηση προέκυψαν δύο θέματα.

1. Μας ενημέρωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο νέα βιβλιάρια υγείας παιδιών. Στην έντονη διαμαρτυρία μας ότι κακώς δεν μας έχουν προηγουμένως ενημερώσει και δεν έχουν πάρει την γνώμη μας για κάτι που εμείς θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και τον λόγο της έκδοσης νέων βιβλιαρίων, μας απάντησε ότι αυτά σχεδιάστηκαν με την καθοδήγηση της επιτροπής πρωτοβάθμιας υγείας. Σημειωτέον ότι στην επιτροπή αυτή δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά, ότι το Υπουργείο εξακολουθεί να λειτουργεί με παλιές αποτυχημένες συνταγές και πρωταγωνιστές πάντοτε τους «γνωστούς-άγνωστους». 
Παρ ' όλα αυτά είπε ότι θα φρόντιζε να μας αποσταλεί έστω και τώρα ένα αντίγραφο του νέου αυτού βιβλιαρίου υγείας για να το δούμε και να πούμε την άποψή μας. Εμείς θα περιμένουμε και θα επανέλθουμε.


2. Του ζητήσαμε και συζητήθηκε το όριο της νομιμότητας, όσον αφορά την ευθύνη της παιδιατρικής εξέτασης, να ανέβει στα 18 χρόνια.
Μας ενημέρωσε ότι ο σύλλογος καρκινοπαθών παιδιών έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο να επεκταθεί η νοσηλεία των παιδιών αυτών από τα νοσοκομεία παίδων για την ηλικία 
μέχρι των 18 ετών. «Εμείς σαν Υπουργείο Υγείας θα έχουμε θετική εισήγηση» μας ενημέρωσε. 
Ως Ένωση εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την θετική εισήγηση του Υπουργείου Υγείας. Ίδωμεν. 

Του καταθέσαμε την γραπτή εξώδικο διαμαρτυρία, που θα στείλουμε τις επόμενες ημέρες 
στα διάφορα προσβλητικά/διαφημιστικά site (πχ parents.gr κλπ), τονίζοντας ότι το μείζον είναι ο κίνδυνος που βάζουν την δημόσια υγεία που αφορά παιδιά, δίνοντας ανεξέλεγκτα, από μη ειδικούς, πληροφορίες και συμβουλές σε δημόσια θέα από όλους, για ιατρικά θέματα και προβλήματα.

Του επισημάναμε το μείζον πρόβλημα των μεταναστών. Ανεμβολίαστα παιδιά μεταναστών, και μετανάστες που δεν είναι γνωστό αν είναι φορείς σοβαρών νόσων και που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικά τον ρωτήσαμε «γιατί κε Υπουργέ δεν πηγαίνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φωνάξετε και να απαιτήσετε να μας δώσουν τους πόρους που χρειαζόμαστε σαν χώρα για να εμβολιάσουμε και να ελέγξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα μας; Γιατί αφήνετε αυτή την σιωπηλή απειλή να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ανάμεσα στα παιδιά μας; Πείτε τους ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν την απαίτηση να δεχόμαστε όλον αυτό τον πληθυσμό χωρίς ταυτόχρονα να μας έχουν δώσει τους πόρους, αφού η Ελλάδα λόγω της κρίσης δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται να διαθέσει για τους μετανάστες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του λαού μας.» 
Δυστυχώς δεν μας δόθηκε καμία απάντηση.

Μια άλλη από τις προτάσεις μας ήταν να δημιουργηθεί άμεσα μια Εθνική ηλεκτρονική βάση εμβολιασμών στην χώρα μας. 

Αυτό, όπως τον ενημερώσαμε, θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της υψηλής οργάνωσης της χώρας, θα κάνει γνωστό σε πραγματικό χρόνο για το ποια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών σε κάθε σημείο της χώρας, θα βοηθήσει την χώρα στις παραγγελίες των εμβολίων, θα γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια παιδιά είναι ανεμβολίαστα στα σχολεία και θα αποτρέψει την εξάπλωση επιδημιών. 

Του αφήσαμε γραπτές πληροφορίες για πως έχουν οργανώσει και λειτουργούν την βάση αυτή στην Βόρεια Αμερική, αφού του τονίσαμε ότι το κόστος είναι ελάχιστο και τα οφέλη που θα προκύψουν μεγάλα. Μας είπε ότι τον ενδιέφερε και κράτησε όλα τα γραπτά στοιχεία που του δώσαμε. 

Του υποδείξαμε ότι θα πρέπει μέσω του ΕΟΦ να γίνει έλεγχος και να δοθούν γραπτές οδηγίες στα φαρμακεία της χώρας, για τον τρόπο που διαχειρίζονται και συντηρούν τα εμβόλια στα ψυγεία τους, μέσα από την εναρμόνιση των Ευρωπαικών οδηγιών με την Ελληνική νομοθεσία, που έχουν δοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Του κάναμε γνωστό ότι από κανένα φορέα δεν πραγματοποιείται έλεγχος στα φαρμακεία για την ορθή συντήρηση και διαχείρηση των εμβολίων, και ότι οι φαρμακοποιοί δηλώνουν άγνοια των πρωτοκόλλων συντήρησης και διαχείρησης των εμβολίων στα ψυγεία τους, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των εμβολιασμών στην χώρα . 

Με την ευκαιρία εκφράσαμε την βαθιά μας απογοήτευση και θλίψη για την εξαιρετικά «φτωχή» έως ανύπαρκτη παρουσία στο site του Υπουργείου Υγείας, του τμήματος της δημόσιας Υγείας, που κατά την γνώμη μας, όπως χαρακτηριστικά τονίσαμε, θα έπρεπε να αποτελεί το σημείο αναφοράς και επισκεψιμότητας από γιατρούς και πολίτες, όπως συμβαίνει με δικτυακές σελίδες δημόσιας υγείας αναπτυγμένων χωρών. «Πόσο στοιχίζει κάτι τέτοιο κε Υπουργέ και είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί;» ήταν η ερώτηση που δεν πήραμε καμία απάντηση.

Φύγαμε από την συνάντηση αυτή ζητώντας εκ νέου (το είχαμε ζητήσει και από την κα Μακρή πριν το καλοκαίρι), να τοποθετήσει μέλη μας στις επιτροπές που έχουν να κάνουν με την ειδικότητά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόσταση από το αυτονόητο μέχρι αυτό που θα υλοποιηθεί είναι απίστευτα μεγάλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι στις θέσεις λήψης αποφάσεων είναι δυσκίνητοι και είναι ίσως περισσότερα τα εμπόδια που ορθώνονται και που εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα, και που πολλές φορές είναι αντίθετα προς το γενικό συμφέρον και την ουσία.

Εμείς σαν Ένωση προσπαθήσαμε να δώσουμε στον Υπουργό να αντιληφθεί ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ελευθεροεπαγγελματία παιδιάτρου όσον αφορά την ΠΦΥ και όχι μόνο. Προτείναμε επίσης, κατά την ταπεινή μας άποψη, επί της ουσίας κάποιες πολύ σημαντικές και καινοτόμες πολιτικές υγείας, που έχουν από χρόνια υιοθετηθεί από αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. 
Απομένει να δούμε πόσα από τα λόγια και τις προτάσεις μας «έπιασαν» τόπο ή κυριολεκτικά χάσαμε την ώρα μας. 

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου