Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ο διάλογος αρχίζει με Μπέζα και χωρίς τον Αδωνι




Με το σύνθημα ασφαλής και προσβάσιμη περίθαλψη δημόσιου χαρακτήρα για τον ελληνικό λαό, ξεκινάει σήμερα, η β΄φάση της συζήτησης στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του Τεχνικού Κλιμακίου Διαλόγου και συγκεκριμένα, του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Η συζήτηση περνά στην β' φάση και την πιο ουσιαστική - ευελπιστούν οι γιατροί- και τα ηνία του διαλόγου θα κρατάει πλέον ο υφυπουργός, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, να δημιουργήσει το Τεχνικό Κλιμάκιο, που θα επεξεργαστεί όλες τις λεπττομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη για την Μεταρρύθμιση Υγείας.

Οι γιατροί πάντως μετά την συζήτηση της Παρασκευής μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου και υπουργού Υγείας που εσττέφθη από πλήρες αδιέξοδο, προσέρχονται σήμερα στον δάλογο αρκετά συγκρατημένοι, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι δεν είναι δυνατόν, να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, όσο και εάν τραβούν τα άκρα.

Οι γιατροί πάντως, είναι αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη τους, η οποία επιθυμούν να περιλαμβάνει στην αιχμή του δόρατος, την ασφαλή και προσβάσιμη περίθαλψη και σε δεύτερη προτεραιότητα να έρθουν τα εργασιακά ζητήματα. Επίσης, αυτό που θα ζητήσουν με επιμονή, είναι να μην υπάρξει επιστημονικός ευνουχισμός σττον κλάδο, να μην αποδομηθεί καμία δημόσια δομή υγείας, να υπάρξουν συμβάσεις με γιατρούς και εργαστήρια για όλες τις ειδικότητες και να υπάρξουν ισότιμες συμβάσεις και όχι προνομιακές μεταξύ ΕΟΠΥΥ και γιατρών.

Και εάν η συζήτηση αυτή αναμένεται να κρατήσει επί μακρόν, η εππικεφαλής- του Τεχνικού Κλιμακίου- μαζί με τον κ. Μπασκόζο- και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, τονίζει ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία στην Γερμανία, διήρκεσε 10 χρόνια, και όπως τόνισαν σττην πρόσφατη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στο Μέγαρο Μουσικής, οι Γερμανοί Αξιωματούχοι, στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 5 χρρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου