Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΙΚ: ΚΑΤΗΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ





ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, αγνοωντας τις 133 κλινικες και συζητωντας μονο με 5 επιχειρηματιες συγκεκριμενων επιχειρηματικων συμφεροντων απεσταλη η ακολουθη επιστολη
Αξιότιμο
1.Υπουργό Υγείας
Κο Αδωνι Γεωργιάδη
2.Υφυπουργό Υγείας
Κο Αντώνη Μπεζα
3. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Κο Δημήτρη Κοντό Αριθμ. Πρωτ. 229
Ενταυθα Αθήνα, 25-11-2013

ΘΕΜΑ: Κατηγοριοποίηση Κλινικών

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Με αφορμή συζητήσεις για την κατηγοριοποίηση των Ιδιωτικών Κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ και παρότι δεν ζητήθηκαν οι απόψεις της Ένωσης μας, που είναι η Ομοσπονδία του κλάδου και εκπροσωπεί τις 133 από τις 161 λειτουργούσες σήμερα ιδιωτικές κλινικές, ενώ ζητήθηκαν οι απόψεις και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με 5 επιχειρηματίες του κλάδου, που εκπροσωπούν ομίλους κλινικών, εισηγμένους στο Χ.Α.Α., σας παραθέτω τις δικες μας απόψεις για την ενημέρωση σας.

Κατ’ αρχήν είμαστε σε θετικοί στην κατηγοριοποίηση των Κλινικών.

Όμως δεν θα πρέπει εμείς να ανακαλύψουμε κριτήρια και πρότυπα αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια που πιθανώς και εάν εφαρμόζονται σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Μόνο τότε θα αποδεχτούμε τα κριτήρια αυτά που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια και θα είναι αδιάβλητα.Αλλιώς θα εκφράζουν προσωπικές μας επιθυμίες και σκοπιμότητες στα πλαίσια του μεταξύ μας ανταγωνισμού.

Πάντως, για την ενημέρωση σας, ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Κλινικών στην UEHP (European Union of Private Hospitals) η Ένωση αυτή επεξεργάζεται τα δυο τελευταία χρόνια ένα μοντέλο πιστοποίησης-κατηγοροποιησης των κλινικών.
Η Επιτροπή που έχει αναλάβει την εργασία θα ολοκληρώσει το έργο της έως την Άνοιξη 2014 και στην συνέχεια θα καταθέσει το πρότυπο στο Διεθνές Γραφείο Πιστοποιήσεων για να λάβει διεθνή αναγνώριση.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας για τον λαό αποτελεί μια πρόνοια της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς διακρίσεις. Θεωρούμε ότι για κάθε συγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να αποζημιώνει με ένα συγκεκριμένο ποσό για νοσηλεία σε οποιαδήποτε από τις μονάδες που είναι αδειοδοτημενες από το Υπουργείο, που πληρούν τις προϋποθέσεις των ΠΔ 235,198, 517 και συνεπώς εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και ο ασθενής να επιλέγει τον πάροχο και τον ιατρό που θα εμπιστευτεί.

Η επιλογή μιας κλινικής για τον ξενοδοχειακό της εξοπλισμό υποχρεώνει τον ασφαλισμένο σε οικονομική του επιβάρυνση που με επιθυμία του καταβάλλει.

Συνεπώς το κράτος και η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να επιβαρύνεται καταβάλλοντας επιπλέον ποσά σε κάποιες κλινικές και ο ασθενής επίσης με ανάλογα ποσά.

Στην περίπτωση δε ενδεχόμενης κατηγοριοποίησης και μείωσης της αποζημίωσης για συγκεκριμένες κλινικές τότε θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των απαιτήσεων της κείμενης Νομοθεσίας και οι οποίες διαμορφώνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω την θετική μας στάση στην κατηγοριοποίηση των κλινικών ΑΛΛΑ μόνο βάσει διεθνών προτύπων και προδιαγραφών, αντιγράφοντας αντίστοιχα χωρών της Ε.Ε και πάντα θέτοντας χρονικά περιθώρια προσαρμογής όσων το επιθυμούν.

Ένα πρότυπο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και είχαμε δεσμευτεί, κατά την υπογραφη της συμβασης Νοσοκομειακης πειθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ αποτελει η πιστοποιηση των υπηρεσιων κατα ISO 9001:2008.

Στη διαθεση σας για οποιαδηποτε διευκρινηση

Με τιμη
ΓΡ. Σαραφιανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου