Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κυβ. Συμβούλιο Μεταρρύθμισης: Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ "περνούν" στο ΕΣΥ

Στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στο σύνολο της χώρας και για όλους τους πολίτες, με τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών υγείας , εστιάζει η συνολική έκθεση για την Υγεία που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)». Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.

Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.

Ενημέρωση 13.27

Ολοκληρώθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό Α Σαμαρά, με κεντρικό θέμα τη διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα «κλείσει».
«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την Ελλάδα. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας και σε όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί».
Για το θέμα των πλειστηριασμών, είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και πως καμιά τράπεζα δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανέναν.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προσήλθαν εκπρόσωποι του ελεγκτικού οίκου Black Rock οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα μετά από πρόσκληση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.«Ελπίζω να έχουμε λύση σε όλα τα θέματα το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί το πρωί και με τον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου