Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πόρισμα ΕΟΠΥΥ: Πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς προαναγγέλει το υπουργείο


Απευθείας πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως την έγκριση του γενικού γιατρού (του οικογενειακού δηλαδή), θα έχουν οι ασθενείς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Μετά από πρόταση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη, ο υπουργός δεσμεύτηκε να επεκτείνει τις ειδικότητες των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για να βρουν δουλειά και νέοι γιατροί.

Παράλληλα ο υπουργός- ο οποίος αναμένεται να παραδώσει σήμερα το βράδυ το πόρισμα για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ- επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαραίτητα πρέπει να εξυπηρετεί και δημοσιονομικούς στόχους.


«Αλίμονο αν η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ δεν έχει και δημοσιονομικό στόχο, είπε. Ζούμε σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για πολυτέλειες. Χρειάζονται λειτουργικά συστήματα με μικρό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τόνισε μάλιστα πως σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε, μολονότι οι επισκέψεις ανά ασθενή είναι φθηνότερες στα πολυ-ιατρεία παρά σε συμβεβλημένους ιατρούς, το συνολικό λειτουργικό κόστος των πολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοι κοστίζουν 83 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, τόνισε πως η μεταρρύθμιση «θα γίνει», προσθέτοντας πως θα είναι «καλύτερα» εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Κατηγόρησε δε τους απεργούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ πως «διακατέχονται από τον βερμπαλισμό της δεκαετίας του 80». Συμπλήρωσε πως σε ιατρούς που θα αποχωρήσουν δια της αξιολόγησης από τον Οργανισμού θα δοθούν συμβάσεις 200 επισκέψεων ανά μήνα, με την κάθε επίσκεψη να έχει αξία 10 ευρώ.

«Αν έλεγαν σε κάποιον σε απολύουμε και παίρνεις 2.000 ευρώ, θα έλεγε απολύστε με», σχολίασε.

1 σχόλιο: