Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σε δίλημμα βάζει τους γιατρούς ο Άδωνις

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Πλήρη και αποκλειστική εργασία προτείνει τώρα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας, εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν. Ναι αλλά με προϋποθέσεις λένε οι γιατροί.

Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως ανάγκασε την Αριστοτέλους να κάνει «στροφή» στα σχέδια της και να εισάγει ακόμη ένα σενάριο για το μέλλον του ιατρικού προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
 
Πρόκειται για πρόταση η οποία βάζει τους γιατρούς το δίλημμα της παραμονής τους αποκλειστικά στη νέα ΠΦΥ ή διατήρησης του ιατρείου τους, ως συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δεδομένο ότι ο ΠΟΥ δέχεται μόνο την ειδικότητα του Γενικού Ιατρού για την ΠΦΥ, η συζήτηση για μονάδες με πολλαπλές ειδικότητες φαίνεται πως δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού οι γιατροί δεν συμμετέχουν στο διάλογο. 

Έτσι, εισήχθη το σενάριο της μεταφοράς όλων στο ΕΣΥ, αλλά με συνθήκες πλήρους καιαποκλειστικής απασχόλησης, που θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργιάδης, από τη στιγμή που η νέα δομή ΠΦΥ θα λειτουργεί υπό το ΕΣΥ, οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να είναι ενιαίες. Συνεπώς, οι προερχόμενοι από τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα πρέπει να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, να εργάζονται σε πλήρες ωράριο, με εφημερίες, όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το δίλημμα, λοιπόν, για τους γιατρούς θα είναι να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης της θέσης τους στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Αν επιλέξουν να μείνουν εκτός ΠΦΥ, θα έχουν τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, με 200 επισκέψεις ασφαλισμένων το μήνα. 

Στις δηλώσεις του, βέβαια, ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί πως και οι γιατροί της πρωτοβάθμιας, μπορεί να κληθούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες έχει το ΕΣΥ, συνολικά. 

«Εφόσον εκρίθη από τους γιατρούς προτιμότερη η θέση στο ΕΣΥ -και όπου το ΕΣΥ έχει ανάγκη φυσικά- από το ιδιωτικό ιατρεία όσων έχουνε εγώ είμαι πολύ πρόθυμος καμία αντίρρηση να ικανοποιήσω το σχετικό αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση των γιατρών

«Ναι μεν αλλά» απαντούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συμφωνούν με την ένταξη τους στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εφόσον η διαδικασία γίνει άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το οποίο υποκρύπτει απολύσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θ. Αποστολόπουλο, θα δεχθούν την εργασία στο ΕΣΥ, αρκεί η βαθμολογική κατάταξή τους να γίνει σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει απόδοση βαθμών με αντίστοιχο μισθολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός των γιατρών, που εργάζονται για πολλά χρόνια στον ΕΟΠΥΥ, θα λάβουν το βαθμό του Διευθυντή ή του Συντονιστή Διευθυντή, με τους αντίστοιχους μισθούς. 

Αν και ο Υπουργός Υγείας, έσπευσε από το βήμα εκδήλωσης το Σάββατο, να προκαταβάλει τη συμφωνία των γιατρών και τη διακοπή των κινητοποιήσεων, βασιζόμενος σε μια συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ξεκαθαρίζουν πως περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, στα συλλογικά τους όργανα. Συνεχίζουν, δε, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ως τις 13 Δεκεμβρίου. 

Κυρίως, όμως, κρίσιμη για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ είναι η Τετάρτη. Νωρίς το πρωί θα λάβει, τελικά, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης ο Άδωνις Γεωργιάδης και αργότερα θα παρουσιάσει τα σχέδια του Υπουργείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία εκλήθησαν και θα συμμετάσχουν οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου