Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ



rizospastis.gr
Οι ασφαλισμένοι θα επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τα φάρμακα

Ενα μέτρο που μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης Υγείας στους ασφαλισμένους, προωθεί η κυβέρνηση, μέσω Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) που θα ισχύσει από το νέο έτος. Ουσιαστικά, μπαίνει πλαφόν στο όριο συνταγογράφησης των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο για φάρμακα, όσο και για επιπλέον επισκέψεις στους γιατρούς.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και ανάλογα θα θέτει τα όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Δηλαδή, προωθείται έμμεσα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από πλευράς κράτους και ασφαλιστικών ταμείων, την οποία θα επωμιστούν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να επισκέπτονται περισσότερους γιατρούς, αν ο ένας έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Είτε θα ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν συμβεβλημένο γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις ανά μήνα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είτε θα επιβαρύνονται με πληρωμή της επίσκεψης. Ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του...

Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) πρόκειται να προσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφεί, ανά μήνα, φάρμακα, των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου ορίου του γιατρού που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια ενός τριμήνου, αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους 2 πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα του παρακρατεί την "υπέρβαση" του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα.

1 σχόλιο:

  1. Με αυτον τον τροπο τιμωρουνται οι γιατροι που εχουν χαμηλο μεσο ορο ανα συνταγη χαμηλο κοστος ανα ασφαλισμενο διοτι δεν μπορει να παει παρακατω και ετσι θα αναγκαστουν να στερησουν φαρμακα απο τους ασθενεις τους , ενω αντιθετα αυτοι που υπερσυνταγογραφουσαν θα περιορισουν λιγο.Ειναι αδικο μετρο. Το λογικο ειναι να τηρηθη ο μεσος ορος ανα ασφαλισμενο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή