Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Όχι' των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην πρόταση για 'ανακωχή'

IATRONET.GR

Σε ναυάγιο κατέληξε η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για μορατόριουμ 30 ημερών με τους γιατρούς, οι οποίοι - κατά πάσα πιθανότητα - παίρνουν απόφαση για συνέχιση κινητοποιήσεων.


Δεν υπήρξε σύγκλιση την Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στη συνεδρίαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΕΜΔ).

Οι γιατροί εκτιμούν ότι το υπουργείο δεν προσέγγισε τις θέσεις τους, καθώς οι εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις συναδέλφων τους.

Από πλευράς της πολιτείας, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.
 
Οι δύο άνδρες μετέφεραν πρόταση του υπουργού Υγείας (απουσιάζει στις Βρυξέλλες) για 'μορατόριουμ' 30 ημερών και διάλογο 'γραμμή - γραμμή' στις επικείμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.


Οι γιατροί ζήτησαν επιτακτικά να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Η κυβερνητική πλευρά δεν δεσμεύτηκε.

Ζήτησαν, επίσης, να ανακαλέσει το υπουργείο όλες τις αναφορές για τους γιατρούς. Δεν υπήρξε δέσμευση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσουν (κατά πάσα πιθανότητα) συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Νοσοκομεία


Ο υπουργός Υγείας ανέφερε το πρωί της Τρίτης ότι θα στείλει τους ασφαλισμένους του ΕΟΙΠΥΥ για συνταγογράφηση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.


Στην πρόταση αντέδρασε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), με μία άκρως επιθετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:




'Η εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γίνεται κατόπιν ραντεβού, το οποίο λόγω των τεράστιων κενών σε γιατρούς ορίζεται μετά από αρκετούς μήνες, μερικές φορές μάλιστα ορίζεται μετά από ένα ολόκληρο χρόνο.


Δεν υπάρχει συνεπώς καμιά δυνατότητα να αναπληρώσουν τα νοσοκομεία τα προβλήματα που προκαλούνται τώρα από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε λίγες μέρες θα γίνουν μόνιμα εξαιτίας της διάλυσης του ΕΟΠΥΥ από την κυβέρνηση.




Ας μην παραπλανά λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης τους ασθενείς.


Εάν πάλι ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός στην απεργία των συναδέλφων μας του ΕΟΠΥΥ τον πληροφορούμε πως πλανάται οικτρά.



Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσει να το πράττει όχι ως συντεχνιακή νοοτροπία, αλλά ως αυτονόητη στήριξη στην ανάγκη της κοινωνίας για ένα πλήρες και δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας'.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου