Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μορατόριουμ τριάντα ημερών προτείνει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο Γεωργιάδης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Νέο άνοιγμα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού, έκανε ο υπουργός Υγείας.

Της Πέννυς Μπουλούτζα

Σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να παγώσει για ένα μήνα όλο το σχέδιο της κινητικότητας στην Υγεία εφόσον οι γιατροί λύσουν σήμερα την απεργία.



«Εγώ ανακοίνωσα από χθες μαζί με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο υφυπουργό, όπου χειριζόμαστε αυτό το θέμα, ότι εμείς δεσμευόμαστε εάν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους ει δυνατόν και σήμερακαι πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για ένα μήνα να μην γίνει απολύτως τίποτα και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε το σχέδιο γραμμή γραμμή, να δούμε που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εκείνους εκ των γιατρών για τους οποίους θα κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι θα σταματήσει η απεργία» είπε ο υπουργός.


Επισήμανε, όμως, ότι εάν η απεργία δεν τερματιστεί, εντός της εβδομάδας, θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμόσει για την αποκατάσταση της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, θα γράφονται συνταγές στα νοσοκομεία, θα αυξηθεί το πλαφόν στους γιατρούς και θα συναφθούν συμβάσεις με άλλους γιατρούς. Επανέλαβε, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να κλείσει ο ΕΟΠΥΥ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.

Στο μεταξύ, οι γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, από τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δεσμεύεται ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τον διάλογο του υπουργείου Υγείας προσχηματικό καθώς, όπως υποστηρίζουν, η απόφαση για διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ήδη ληφθεί και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής, οι γιατροί αποφάσισαν δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από μεγάλες μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ζήτησαν από την Ομοσπονδία τους συνέχιση των κινητοποιήσεων και πέραν της 9ης Δεκεμβρίου. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Ψυχάρης, στην «Κ», «απεργούμε μέχρι να απολυθούμε».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε για άλλη μία φορά από τους γιατρούς να λήξουν την απεργία και να προσέλθουν στον διάλογο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), προειδοποιώντας για λήψη μέτρων «προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας». Αν και απέφυγε να περιγράψει τα μέτρα, τόνισε με έμφαση για τους γιατρούς «εάν επιμένουν να μην έρχονται στον διάλογο, αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη».

Ηδη, το υπουργείο εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του σχεδίου «παράκαμψης» των προβλημάτων που δημιουργεί η απεργία. Το βήμα αυτό αφορά την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς, τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και οι σχετικές ανακοινώσεις -εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη προς την κατεύθυνση της λήξης των απεργιών- αναμένεται να γίνουν σήμερα. Σημειώνεται ότι λόγω της απεργίας των γιατρών των πολυϊατρείων, οι ασφαλισμένοι απευθύνονται σε συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν συμπληρώσει τα 200 ραντεβού (μηνιαίο πλαφόν) που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη.

«Η ακραία αντιπαράθεση υπουργού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν οδηγεί σε καμία θετική διέξοδο στον χώρο της Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, που υποστηρίζει τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών και τη μετακίνηση στο ΕΣΥ όσων γιατρών δεν είναι απαραίτητοι στην ΠΦΥ.

Σημειώνεται ότι αύριο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ΠΦΥ, ενώ την Παρασκευή θα παραλάβει το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης δομών και προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, απορρίφθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αγωγή της Ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά του υπουργείου με αφορμή την εν μέσω απεργιών παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο για απεργοσπαστικό μηχανισμό διορισμού γιατρών εν μέσω κινητοποιήσεων. Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή καθώς αποφάσισε ότι πρόκειται για παρατάσεις υπαρχουσών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου