Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η άλωση της δημόσιας υγείας

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Γι” αυτό και ο πολύπαθος Οργανισμός δεν έχει πλέον κανένα λόγο να συντηρεί δομές, κτήρια και υπηρεσίες, πολύ περισσότερο δε, δικούς του γιατρούς.

Επειτα από έντονες αντιδράσεις μέσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, η αρχική ιδέα τού ξαφνικού θανάτου του ΕΟΠΥΥ ή της μαζικής απόλυσης ιατρικού προσωπικού και υπαλλήλων δεν κρίθηκε αποτελεσματική.

Προτιμήθηκε τελικά η λύση που αναγκάζει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) να μεταταχθούν στο ΕΣΥ και να κλείσουν, βέβαια, τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εάν δεν θέλουν να απολυθούν. Την ίδια περίπου τύχη θα έχουν 4.500 υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, που παίρνουν κι αυτοί το δρόμο της κινητικότητας, όπως ονομάζεται κατ” ευφημισμόν η διαθεσιμότητα και η απόλυση από το Δημόσιο, εάν δεν βρεθεί εν τω μεταξύ κάποια άλλη θέση εργασίας στο Δημόσιο.

Η μαζική έξοδος 9.000 εργαζομένων (γιατρών και υπαλλήλων) από τον ΕΟΠΥΥ ικανοποιεί μόνο τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, και τίποτα άλλο. Αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας προς τους πολίτες. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκληρωτική αθέτηση, εκ μέρους της εξουσίας, του κοινωνικού συμβολαίου που παραδοσιακά έδενε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης με τους λαούς τους.

Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, βέβαια, ούτε αρχίζει ούτε σταματά εδώ. Είναι απλώς ακόμη ένα συμβόλαιο του νεοφιλελευθερισμού, την εκτέλεση του οποίου επιχειρούν να εμφανίσουν περίπου ως «θεία πρόνοια» οι ιεροκήρυκες των μνημονίων.

Το λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος είναι η καραμέλα τους. Δεν εξηγούν, βέβαια, γιατί δεν αναμορφώνουν το σπάταλο και πολυπλόκαμο Δημόσιο, αλλά πάντα επιλέγουν να το εξαφανίσουν. Προς μεγάλη χαρά και όφελος, βέβαια, των ιδιωτικών συμφερόντων, που καραδοκούν.

Οσες παροχές του ΕΟΠΥΥ δεν γίνουν συμβόλαια σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Είναι οι ίδιοι εκπρόσωποι της παλαιάς πολιτικής τάξης που έχουν αναλάβει κι αυτή την αποστολή.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου