Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το μετέωρο βήμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Συνάντηση με Σαμαρά σήμερα



Την επαγγελματική τους… μοίρα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες, παίζουν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον πρωθυπουργό. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Με την αγωνία ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δε θα φέρει καμία αλλαγή στα σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ και το επαγγελματικό μέλλον των γιατρών, θα ανέβουν σήμερα τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τα μέλη του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχαν ζητήσει εδώ και καιρό τη συνάντηση στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. 
Πάντως η γραμμή της κυβέρνησης που διατυπώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές βρέξει χιονίσει. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για …επανίδρυση του ΕΣΥ 30 χρόνια μετά αλλά και ότι η Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει όπως και να χει. 
Κάτι που οι συνδικαλιστές γιατροί του ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν καλά, γι αυτό και σκοπεύουν να συνεδριάσουν εκ νέου αμέσως μετά ώστε προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Το δίλημμα των γιατρών

Και εδώ είναι το πρόβλημα: δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν την επόμενη μέρα. Αν αποφασίσουν να συνεχίσουν τις απεργίες τους που πραγματοποιούν εδώ και τρεις εβδομάδες στα πολυιατρεία, ξέρουν ότι η κινητικότητα θα ξεκινήσει χωρίς αυτούς και είναι πιθανό μάλιστα να βρεθούν και εκτός συστήματος χωρίς καν να το καταλάβουν.

Από την άλλη μια υποχώρηση και έναρξη διαπραγμάτευσης με τον Άδωνι Γεωργιάδη θα σήμαινε παραδοχή ήττας και αποδοχή απολύσεων ενώ οι μεγαλοσυνδικαλιστές θα βρίσκονταν με τα χέρια στον τοίχο από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. 

Εξάλλου η πλειονότητα των απλών γιατρών του ΕΟΠΥΥ περιμένουν με αγωνία τη συνδικαλιστική τους ηγεσία να βρει λύση στα πράγματα και να μη βρεθούν προ απρόοπτου και χωρίς επαγγελματική στέγη. 

Οι επόμενες κινήσεις Άδωνι

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη στο συρτάρι του το σχέδιο της κινητικότητας των γιατρών και του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (8500 άτομα) το οποίο θα βγάλει άμεσα μετά και την ανακοίνωση των γιατρών για το τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες. Αν δηλαδή θα σταματήσουν ή όχι τις απεργίες μετά τη συνάντηση με Σαμαρά. 

Άλλωστε ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί τροπολογίες για την είσοδο περισσότερων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ προς αντικατάσταση των… απομακρυσμένων, με τη μορφή των συμβάσεων στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ώστε από 4000 που είναι σήμερα να αυξηθούν και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι όσο τα πολυιατρεία θα υπολειτουργούν, αλλά και αργότερα που θα γίνουν οι συγχωνεύσεις. 

Άγριες κόντρες στους κόλπους των γιατρών για τη συνάντηση

Στο μεταξύ ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους των γιατρών οπότε και αποσαφηνίσθηκε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. 
Στο ραντεβού αναμένεται να παραβρεθεί και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης χωρίς όμως να είναι μέλος του ΠΙΣ αλλά και χωρίς να έχει προσκληθεί, όπως λένε τα μέλη του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου. 

Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί πρόεδροι ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας τηλεφωνούσαν διαμαρτυρόμενοι το Σαββατοκύριακο στον ΠΙΣ για να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί οι ίδιοι δεν παραβρίσκονται στη συνάντηση σε αντίθεση με τον ιατρικό σύλλογο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου