Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΥ: Στα τυφλά η μεταρρύθμιση στην Ελλάδα

Ιatronet

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συμμετέχει στις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, δεν διαθέτει επιδημιολογικά στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό όσο συντελείται η μεταρρύθμιση.

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης κρίσιμων δεικτών για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού όσο επιχειρούνται οι βίαιες αλλαγές στο σύστημα.

Την ώρα που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων και αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες για το 30% (άνεργοι, ανασφάλιστοι), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - που πρωταγωνιστεί στη μεταρρύθμιση - δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία έως το 2010!

Την παραδοχή έκανε η ίδια η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης κ. Σουζάνα Γιάκαμπ (φωτό δεξιά).

Μιλώντας στο συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα, με θέμα 'Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας', η κ. Γιάκαμπ υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ συνδράμει στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως στους τομείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας.

Αλλαγές

Βρέθηκε σε αδυναμία, όταν ρωτήθηκε εάν την ώρα που εισηγείται τις αλλαγές, καταγράφει τυχόν επιπτώσεις στον ελληνικό πληθυσμό, για τις οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου άλλοι επιστήμονες και φορείς.

Η κ. Γιάκαμπ ανέφερε ότι επιθυμεί να υπάρχει καθολική κάλυψη του πληθυσμού και μετά το έτος 2015, ενώ τα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής υπάρχουν μέχρι το 2010:

'Το προσδόκιμο ζωής για την Ελλάδα εξακολουθεί να ανεβαίνει, κινείται ανοδικά.

Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι υπόψη.

Βεβαίως, υπάρχει πάντοτε μια χρονική υστέρηση ως προς τη συλλογή των δεδομένων, συνεπώς αν εν τω μεταξύ έχουν συμβεί κάποιες αλλαγές, αυτές θα καταστούν εμφανείς στην επόμενη τριετία'.

Προσωρινές

Στο θέμα των επιπτώσεων της κρίσης και των περικοπών στο σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ (φωτό αριστερά), χαρακτηρίζοντας τις ελλείψεις στους εμβολιασμούς προσωρινές:

'Αναφερθήκατε στην απουσία εμβολιασμών και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα, θεωρώ ότι είναι προσωρινό.

Είναι μεταβατικό το στάδιο και οι προοπτικές για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες ήδη, και ελπίζουμε πέρα των επομένων μηνών, οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου