Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Καρδιολόγοι σε ρόλο γενικού γιατρού

Τι αναφέρει το πόρισμα οκταμελούς επιτροπής προς τον υπουργό Υγείας

«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν» γι' αυτό σε πρώτη φάση θα αναλάβουν εργασία και άλλες ειδικότητες.

Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

To πόρισμα που παραδόθηκε από την οκταμελή επιτροπή στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη προβλέπει ότι λόγω της έλλειψης γενικών γιατρών (General Practicioner-GP) στην Ελλάδα, τον ρόλο τους θα αναλάβουν σε πρώτη φάση γιατροί με άλλες ειδικότητες, όπως οι καρδιολόγοι. Όπως είπαν στην «K» δύο από τα μέλη τα επιτροπή (που θέλησαν να τηρηθεί n ανωνυμία τους) οι «αριθμοί δεν βγαίνουν».

Σήμερα, στο ιατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας συγκαταλέγονται σχεδόν 1.000 παθολόγοι από τους συνολικά 5.570 γιατρούς (ποσοστό 18%), λιγότεροι από 500 καρδιολόγοι (9%) και 400 παιδίατροι (7%). Στις εργαστηριακές ειδικότητες υπάρχουν 170 μικροβιολόγοι, 110 ακτινολόγοι και... 41 κυτταρολόγοι.

Αντίθετα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί και παθολόγοι ήταν πριν από την έναρξη των απεργιών 1.570, οι καρδιολόγοι 790 και οι παιδίατροι 190, ενώ το σύνολο των μονάδων υγείας ανερχόταν σε 350. Από αυτές, 47 ήταν νομαρχιακές μονάδες υγείας, ενώ 56 τοπικές μονάδες υγείας (τα πρώην ιατρεία IΚA). Στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ υπήρχαν συνολικά 381 οικογενειακοί ιατροί, αλλά σύμφωνα με την απαραίτητη αναλογία 1:3.000 κατοίκους, χρειάζονται σε 20 από αυτές τις μονάδες άλλοι 102. Μοναδικές περιοχές ο Βόλος και τα Πατήσια στην Αθήνα, όπου εμφανιζόταν στις αρχές του φθινοπώρου, υπερβάλλον προσωπικό.

Σε άλλες πολυπληθείς περιοχές τns Aθήνας, όπως π.χ. n Γλυφάδα και n Νίκαια, χρειάζονται από 30 οικογενειακοί γιατροί επιπλέον.

«Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι περισσότερο ένας ρόλος και λιγότερο ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος» τόνισε στην «K» μέλος της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας. Αλλά και ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνας GP θα είναι προσαρμοσμένος... στα καθ' ημάς. «Δεν θα είναι ένας gate keeper» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο παρακαθήμενός του, σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση, Αγγλος καθηγητής Νάιτζελ Εντουαρντε, διαβεβαίωνε το ακροατήριο ότι ο γενικός γιατρός του βρετανικού συστήματος υγείας πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος «συνδυάζοντας τη γενική ιατρική του 19ου αιώνα με την εξειδίκευση του 20ου».

Υπογραμμίζεται ότι n Task Force, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην επιτροπή που συνεδρίαζε για την «τύχη» των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, συνέστησε την πιστοποίηση των γενικών γιατρών σε νομαρχιακό επίπεδο. Αλλά ακόμα και τα μέλη τα επιτροπής που ψήφισαν το πόρισμα, n πλειονότητα δηλαδή, εκφράζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσον n προτεινόμενη υπαγωγή τns Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα είναι n καλύτερη λύση.

«Υπάρχουν ελάχιστοι εξειδικευμένοι άνθρωποι και αρκετοί είναι... αποτυχημένοι πολιτευτές» είπε στην «K» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, που δεν έκρυψε ότι ένας από τους στόχους των αλλαγών που δρομολογούνται είναι να γίνει το σύστημα «πιο φθηνό» για τον προϋπολογισμό.

Στο ερώτημα εάν n μείωση των γιατρών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ θα αντισταθμισθεί από την αύξηση της συνταγογράφησης από τους συμβεβλημένους γιατρούς, n ηγεσία του υπουργείου παραπέμπει στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. «Στον κλειστό προϋπολογισμό ο ένας επαγγελματίας προσέχει τον άλλο, ό,τι γράφει ο ένας μπορεί να κόβεται από τον άλλο, και στο τέλος υπάρχει επιστροφή (claw back)» ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου, με εποπτεία των συζητήσεων για το ζήτημα αυτό.

Πόντου, και οι ξένοι ειδικοί από το Βέλγιο και τη Γερμανία που υποστηρίζουν την προσπάθεια να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «αγοραστή» υπηρεσιών, αναγνωρίζουν ότι n ελληνική ιδιομορφία με έναν τεράστιο πληθυσμό γιατρών ειδικότητας αποτελεί πρωτοφανές πείραμα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι όποιο μοντέλο και να εφαρμοσθεί, με τις δυσκολίες χρηματοδότησης που υπάρχουν -τον περασμένο χρόνο τα Ταμεία έδωσαν μόλις 39 εκατομμύρια για την Υγεία αντί ένα δισ- μεσοπρόθεσμα το σημερινό σύστημα και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης δεν είναι βιώσιμο.

«To σύστημά σας επιβιώνει σήμερα επειδή το πληρώνει κατευθείαν όλο και περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός. Αλλά αυτός μπορεί να το πληρώνει όλο και λιγότερο με τη σημερινή μορφή εκτός αν ενοποιηθούν με έναν τρόπο φόροι και εισφορές» επισήμαναν οι ξένοι τεχνοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου