Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τα ευχαριστώ του Άδωνι στους Γερμανούς για τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία


Αίσθηση και δυσμενή σχόλια προκάλεσε η δημόσια δήλωση που έκανε το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για τη μεταρρύθμιση στην Υγείας, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα μας για μεταρρυθμίσεις στην υγεία …made in Berlin.

Με εξωγενείς παρεμβάσεις από τον Ράιχενμπαχ και το γερμανικό υπουργείο Υγείας, κατεδαφίζεται σήμερα και επίσημα στο Μέγαρο Μουσικής, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα υγείας. Το Υπουργείο Υγείας με κρυφές επιτροπές και στα πλαίσια πρωτοβουλιών με εύηχες ονομασίες- όπως «Υγεία εν δράσει»- μεταρρυθμίζει σε διάστημα τριών μηνών όλο το σύστημα υγείας ακολουθώντας πιστά τις παρεμβάσεις της Task force, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας ως Domain Leader.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών» και μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνεργασία με την Task Force παρουσιάζουμε σήμερα στο συνέδριο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον ελληνικό Λαό, διότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας θα μπορέσουμε να φτιάξουμε επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα για τα οποία γκρινιάζαμε τόσα χρόνια να λυθούν και να αποκτήσουν οι Έλληνες πολίτες την υγεία που τους αξίζει. Το σύστημα υγείας που πρέπει και μπορούν να έχουν και το κράτος πρέπει να τους προσφέρει.


Σήμερα λοιπόν θα παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμα με τη βοήθεια και του Επιτρόπου της Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη και όλων των υπολοίπων ειδικών, για να ξέρει ο ελληνικός Λαός ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκινά. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον κ. Ράιχενμπαχ και την Task Force για όλη την βοήθεια που μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Ράιχενμπαχ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας και δήλωσε ότι «αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά αφορά στους πολίτες και σε ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Υπουργείου -όσων προσπαθεί να πετύχει- και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Task Force και ευρύτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούμε να τη στηρίξουμε. Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σε σχέση με αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, αυτή είναι μια από τις πιο βαθιές».

Με εξωγενείς παρεμβάσεις από τον Ράιχενμπαχ και το γερμανικό υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, κατεδαφίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα υγείας, την ώρα που το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να δαπανά χρήματα από το ΕΣΠΑ για δράσεις που ικανοποιούν τους ισολογισμούς των εταιρειών και χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρύθμισης με τη βοήθεια της Task Force και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει δύο άξονες: τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τη στήριξη της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα εχει 101 παραδοτέες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η οργάνωση της πρωτοβάθμαις φροντίδας υγείας, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία φδιαμορφώνονται σε συνεργασία με του Γερμανούς, η αναμορφωση του ΕΟΠΥΥ, η αναμόρφωση των νοσοκομείων, κ.λπ.

«Αν και η Γερμανία, είπε ο κ. Α. Γεωργιάδης, έκανε 25 χρόνια να υλοποιήσει τη δική της μεταρρύθμιση στην Υγεία, εμείς προσπάθούμε μέσα σε 2-3 χρόνια να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση».

Τόσο ο υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας Τόμας Ιλκα όσο και η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Σουζανα Γιάκαμπ αναφέρθηκαν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές και ειδικότερα ο Γερμανός υφυπουργός Υγείας είπε ότι στη συζήτηση «χρειαζόμαστε όλους τους φορείς των υγειονομικών μαζί , πράγμα το οποίο αποτελεί μία πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου