Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ιδιώτες γιατροί στα ΚΕΠΑ με 4,8 εκατ.! Ξεκινά η λειτουργία των επιτροπών αναπηρίας!


Με ιδιώτες γιατρούς θα λειτουργήσει η κυβέρνηση τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Τι προβλέπει απόφαση και πόσοι θα προσληφθούν. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Τη στροφή προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που στελεχώνονται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει καιρό τώρα η κυβέρνηση. Με εντολή των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και εργασίας, ενεργοποιείται παλαιότερη υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). 

Συνολικά θα προσληφθούν 400 γιατροί με ετήσιες συμβάσεις έργου και συγκεκριμένα 150 ψυχίατροι, 150 νευρολόγοι αλλά και 100 καρδιολόγοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές που αποφαίνονται για τα ποσοστά αναπηρίας όσων είναι να λάβουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. Ήδη στα mail των γιατρών που είχαν κάνει ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης αρχίζουν να φθάνουν ειδοποιητήρια προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή. 

Συνολικά προβλέπεται η διάθεση 4,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να αμειφθούν οι γιατροί που θα κάνουν 12μηνες συμβάσεις έργου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις και τα απαραίτητα έγγραφα έως τις 20 Δεκεμβρίου ώστε να αναλάβουν υπηρεσία. 

Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης για στελέχωση των υπηρεσιών με ιδιώτες είχε διαφανεί προ πολλού καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ενώ ειδικά τα ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τους γιατρούς είχαν γίνει από τον Σεπτέμβριο. 



Το ΦΕΚ του περασμένου Μαρτίου που προέβλεπε την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών στα ΚΕΠΑ

Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στα ΚΕΠΑ θα κληθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις σε επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα και δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να μετακινούνται και χιλιόμετρα. 

Πάντως η κίνηση ενεργοποίησης της απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης ερμηνεύεται από πολλούς ως απεργοσπαστική στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) οι οποίοι στελέχωναν και λειτουργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα ΚΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου