Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ιατρικός Τουρισμός: 400 εκατ. τον χρόνο από τουρίστες- ασθενείς



Με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να τονωθεί η χώρα μας εάν αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό, ποσό το οποίο μπορεί να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Με την κατάλληλη δε υποδομή και υποστήριξη, η Ελλάδα μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο 100.000 ασθενείς οι οποίοι θα συνδυάζουν και τουρισμό και περίθαλψη.

Οι χώρες στόχοι στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα είναι χώρες με περιοριστικό πλαίσιο, όπως οι αραβικές χώρες (όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση) πρώην Ανατολικές χώρες αλλά και Ευρωπαικές για συγκεκριμένους ασθενείς, όπως διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς με προβλήματα οφθαλμολογικά κλπ.

Αυτό τονίστηκε σήμερα μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια ημερίδα με θέμα: « Ο Ιατρικός τουρισμός στην πράξη» που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την παρουσία των υπουργών Τουρισμού και Υγείας κυρίας Ολγας Κεφαλογιάνη και Αδωνι Γεωργιάδη.

Στην εισήγησή της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι "με τον υπουργό Υγείας, ´Αδωνι Γεωργιάδη, έχει ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και έτσι οι πρώτοι που θα έρθουν θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε η κυρία Κεφαλογιάννη "οι υπηρεσίες πρέπει να διέπονται από υψηλή εξειδίκευση, ποιότητα και ορθές ιατρικές συμβουλές. Αλλά οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους."


Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι κακώς ο ιατρικός τουρισμός δεν ήταν στις προτεραιότητές του, κάτι που τον βοήθησε να δει από θετικότερη οπτική γωνία η υπουργός Τουρισμού. Έχουμε τρία πλεονεκτήματα, είπε και συνέχισε: οι Έλληνες γιατροί θεωρούνται υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό, είμαστε κορυφαίος τουριστικός προορισμός και βέβαια αν αυτά συνδυαστούν με καλή τουριστική υποδομή και καλές τιμές, θα πάμε καλά". Όπως τόνισε όμως ο υπουργός Υγείας, "αρκεί να μην τον καταστρέψουμε με έναν που θα πάει να κάνει αρπαχτή και θα κάνει λάθος σε έναν ασθενή". Γ´ αυτό, θα απαιτείται διεθνής πιστοποίηση για όποιον ασχοληθεί με τον ιατρικό τουρισμό.

Τέλος ο κ. Γωργιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα αιμοκάθαρσης ώστε να ενταχθούν και αυτές στον ιατρικό τουρισμό αλλά και θα επικαιροποιήσει το πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Τούντας, αναφέρθηκε στην δημιουργία Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού καθώς και στην δημιουργία Μητρώου Παρόχων υγείας. Το Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού θα τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων και Τουρισμού και Υγείας, την αναγκαιότητα του οποίου, επισήμαναν οι υπουργοί κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Τούντας, υπογράμμισε, ότι πραγματοποίησε χαρτογράφηση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, οι οποίες ανέρχονται σε 2426, ταξινομημένες ανά νομό, ενώ σύντομα η εφαρμογή αυτή, θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα. Η ίδια χαρτογράφηση έχει γίνει και για τις μονάδες υγείας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, η ομάδα του κ. Τούντα, μετά την επεξεργασία σχετικών εγχειριδίων, τόσο για τους παρόχους υγείας, όσο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχει έτοιμους τους κανόνες για την αυτοαξιολόγηση των ομίλων, προκειμένου να λάβουν στην συνέχεια τα πιστοποιητικά τους.

Ο κ. Τούντας, σημείωσε ακόμη, ότι ετοιμάζεται ένας Κώδικας Ηθικής Δεοντολογίας, διότι όπως σημείωσε, πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα όπως ιατρικά λάθη αστική ευθύνη τιμολόγησης θεραπειών κλπ.

Καυστικός για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων που θέλουν να ασχοληθούν με τον Ιατρικό Τουρισμό, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ο κ. Αποστολόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, επεσήμανε ότι ο κλάδος πλήττεται από τα χαράτσια τύπου clawback και rebate, τα οποία έχουν γονατίσει στην κυριολεξία τις επιχειρήσεις που από 126 που είναι σήμερα οι Ιδιωτικές Κλινικές, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν σημαντικά. Ο ομιλητής, αναφέρθηκε ακόμη στο Διαβαλκανικό Κέντρο του ομίλου, το οποίο πρωτοπόρο το 2000, δημιούργησε τις προυποθέσεις για να δεχθεί ασθενείς από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για την διεθνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου