Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Θερμό πολιτικά το 2014


Θερμό πολιτικά το 2014

NEWSBEAST.GR. Οι διπλές κάλπες του Μαΐου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο καμπή για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά πράγματα ανατέλλει το 2014.

Για την ΕΕ το 14 θα είναι η καθοριστική χρονιά μέσα στην οποία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι ξεπερνά την βαθιά ύφεση που μαστίζει την γηραιά ήπειρο, διατηρώντας την συνοχή αλλά και το κοινωνικό της πρόσωπο. 

Για την Ελλάδα το 2014 είναι εκ των πραγμάτων χρονιά καμπή καθώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές και του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 2014 θα κριθούν όλοι και κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν είναι ασφαλής σε ένα σκηνικό που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Κι αυτό γιατί η νέα χρονιά είναι, εκτός των άλλων, μια εκλογική χρονιά. Οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές την άνοιξη είναι πρόβα εθνικών εκλογών για αυτό, και όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν με όρους και ρητορική εθνικών εκλογών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σκιαγράφησε ακριβώς την τακτική του κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει μιας προεκλογικής περιόδου που ξεκινά με την ανατολή του 2014.

Το μήνυμα Σαμαρά σήμανε συναγερμό σε όλα τα κομματικά επιτελεία καθώς χαρακτηρίστηκε «άκρως προεκλογικό».

Ο πρωθυπουργός και παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκίνησαν την εκστρατεία αποδόμησης του αντιμνημονιακού μετώπου παίρνοντας το ρίσκο να δεσμευτούν και οι δύο, ότι το 2014 θα είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο, η χρονιά ανακοπής της ύφεσης, η χρονιά που η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, η χρονιά που θα επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα σε ποσοστό τέτοιο που θα επιτρέψει και κοινωνικές παροχές. 

Με αυτό το πλαίσιο προβλέψεων και υποσχέσεων θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ποντάρει σε μια ενδεχόμενη κάμψη των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να ζητήσει εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την λαϊκή εντολή.

Ας σημειωθεί ότι τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου προετοιμάζουν και προετοιμάζονται ήδη για πολλαπλά σενάρια εθνικών εκλογών. Στη περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός επιβιώσει δυναμικά στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, ενεργοποιείται το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών και μάλιστα άμεσα, τον Ιούνιο του 2014.

Επί χάρτου εξετάζεται και το σενάριο που θέλει τη κυβέρνηση ερμηνεύοντας οριακά το Σύνταγμα να μεταθέτει την προεδρική εκλογή το φθινόπωρο του 2014.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποκλείσει στήριξη κοινής υποψηφιότητας, η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα σημάνει εθνικές εκλογές και μάλιστα με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός φτάνει αλώβητος μέχρι την άνοιξη του και βγαίνει αλώβητος από τις δεδομένες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει πάντα το σενάριο «κρίσης» με προετοιμασία για εθνικές εκλογές εξ’ ανάγκης. 

Πάντως σε όλα τα πιθανά σενάρια η τακτική της κυβέρνησης είναι η ίδια. Διεμβόληση του αντιμνημονιακού μετώπου. Και αυτή τη τακτική εγκαινίασε ήδη ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου