Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

2 δις ευρώ μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα σε 10 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ygeia360.gr

Η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή 3 με 5 χρόνια περί τους 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. Ευρώ ενώ σε 10 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό ποσό των 2 δις. Ευρώ. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε εκδήλωση με τίτλο "Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη" όπου παρουσιάστηκε σήμερα το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού αλλά και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στην εισήγησή της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι "με τπν υπουργό Υγείας, ´Αδωνι Γεωργιάδη, έχει ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οππίο θα κινηθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και έτσι οι πρώτοι πυ θα έρθουν θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε η κ. Κεφαλογιάννη "οι υπηρεσίες πρέπει να διέπονται από υψηλή εξειδίκευση, ποιότα και ορθές ιατρικές συμβουλές. Αλλά οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους. Έας αν δώσει το κακό παράδειγμα, θα έχουμε πρόβλημα"

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι κακώς ο ιατρικός τουρισμός δεν ήταν στις προτεραιότητές του, κάτι που τον βοήθησε να δει από θετικότερη οπτική γωνία η υπουργός Τουρισμού. Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης "στο σημείο πυ βρισκόμαστε ως χώρα, που ζούμε πια με τα δικά μας χρήματα κι άρα πρέπει να βρούμε τρόπους να τα πολλαπλασιάσουμε. Έχουμε τρία πλεονεκτήματα: οι Έλληνες γιατροί θεωρούνται υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό, είμαστε κορυφαίος τουριστικός προορισμός και βέβαια αν αυτά συνδυαστούν με καλή τουριστική υποδομή και καλές τιμές, θα πάμε καλά". Όπως τόνισε όμως ο υπουργός Υγείας, "αρκεί να μην ο καταστρέψουμε με έναν που θα πάει να κάνει αρπαχτή και θα κάνει λάθος σε έναν ασθενή". Γ´ αυτό, θα απαιτείται διεθνής πιστοποίηση για όποιον ασχοληθεί με τον ιατρικό τουρισμό. Τέλος ο κ. Γωργιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα αιμοκάθαρσης ώστε να ενταχθούν και αυτές στον ιατρικό τουρισμό αλλά και θα επικαιροποιήσει το πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Τσακίρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "το τρίπτυχο διαφοροποίηση, εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν το Επιμελητήριο να ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια την προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξςη του τουρισμού υγείας".

Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης που θα παραδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου, χαρτογράφησε ανά νομό και πόλεις, όλες τις μονάδες υγείας, διαμόρφωσε εγχειρίδιο παρόχων, κανόνες δεοντολογίας και ηθικής ιατρικής πρακτικής, αρχές στρατηγικής προώθησης και την δημιουργία δύο θεσμικών οργάνων για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον Ιατρικό Τουρισμό, Γ. Πατούλης, εξήρε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και την σπουδαία ευκαιρία που δίνεται στην χώρα μέσα από τον ιατρικό τουρισμό.

Στην εκδήλωση παρέστισαν μεταξύ εκατοντάδων ενδιαφερομένων, ο διευθύνων σύμβουλος στο Ιατρικό Κεντρο Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος που μίλησε για το managment των μονάδων ιατρικού τουρισμού και η Περιφερειακή διευθύντρια του Treatment Abroad, κ. Μαρία Γεώργα. Ο κ. Αποστολόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία των δύο υπουργών για την υπογραφή της ΚΥΑ και το γεγονός ότι συμπεριέλαβαν και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κ. Αποστολόπουλος δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να τονίσει στον κ. Γεωργιάδη ότι με το claw back που επιβάλλεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν θα μείνουν και πολλά ανοιχτά για να συμμετάσχουν στα σχέδια για τον ιατρικό τουρισμό. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου