Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανακοίνωση - Ενημέρωση 09 12 2013 (Συμμετοχή στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ)

Αθήνα, 09/12/2013

Ανακοίνωση – Ενημέρωση


Σας κοινοποιούμε τις ομιλίες του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου μας, που εκφώνησαν στο 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της ΥΓΕΙΑΣ, που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στη οποίαν συμμετείχαν ο μεν Πρόεδρος σε μία Στρογγυλή Τράπεζα με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, που είχε θέμα «Εθνικό Σύστημα Υγείας : 30 χρόνια μετά», ο δε Αντιπρόεδρος σε άλλη Στρογγυλή Τράπεζα με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δ. Κοντό, που είχε θέμα « Ε.Ο.Π.Υ.Υ. : Νέες προσεγγίσεις σε παλιά προβλήματα», καθώς και τις ερωτήσεις που υπέβαλλαν στους δύο ανωτέρω αξιωματούχους οι οποίοι δυστυχώς με συνοπτικές διαδικασίες και την μέθοδο της υπεκφυγής, δεν απάντησαν επί της ουσίας στα ερωτήματα των περισσοτέρων συνέδρων.
Ακολουθούν οι ομιλίες με τις αντίστοιχες ερωτήσεις.



Ομιλία κ. Κατσίκη (Μορφή WORD)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δεν θα αντισταθώ σε δύο σχόλια σχετικά με αυτά που άκουσα από τους προλαλήσαντες.

Οι αναφορές σας στα μανάβικα της Νέας Υόρκης την περίοδο του Μεσοπολέμου και το πώς τα εξανάγκασε να κλείσουν η Μαφία, ρίχνοντας τις τιμές με έβαλε σε σκέψεις. 

Στην Ελλάδα ο ΕΟΠΥΥ είναι Αγοραστής όχι Πωλητής. Συνεπώς δεν κινδυνεύει o EOPYY να τον βγάλουν «εκτός αγοράς». 

Αντίθετα, θα πρέπει να προσέξει ο ΕΟΠΥΥ να μην λειτουργήσει σαν την μαφία αναγκάζοντας τους παρόχους να πτωχεύσουν.

Επίσης, ανέφερε ο κ. Ρηγάτος ότι οι συμβάσεις είναι έτοιμες. Οι συμβάσεις απαιτούν συμβαλλόμενο και αντισυμβαλλόμενο. Μόνοι σας τις φτιάχνετε; Είναι Δεκέμβριος. Πότε θα μας καλέσετε να «διαπραγματευτούμε»; Εκτός εάν θεωρείτε ότι οι συμβάσεις είναι τυπικές μόνο και μόνο για να εγκρίνει τα εντάλματα Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να τις τροποποιείτε με νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις.

Τέλος, οφείλω να ομολγήσω ότι ως εκπρόσωπος των διαγνωστικών αισθάνομαι σαν τον φτωχό συγγενή. 
Αναφέρθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι στα 2,5 δις. Η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις είναι μόλις 300 εκ. Αυτό για να αντιληφθούμε τα μεγέθη . . .

Αυτά με την επικαιρότητα. Επί της εισηγήσεως μου τώρα.

Κυρίες και κύριοι έχουμε ένα πρόβλημα. 

Μιλάμε για τον ΕΟΠΥΥ ξεχνώντας ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια πυρηνική βόμβα που απειλεί να καταστρέψει τους πάντες τριγύρω του.

Η έκρηξη του σύντομα θα σπείρει πόνο και δέος.

Πιστεύει κανένας ειλικρινά ότι μπορούν οι έντιμοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να απορροφήσουν το οριζόντιο claw back και το rebate χωρίς να πτωχεύσουν;

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία είναι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών και της προχειρότητας σχεδιασμού και εκτελέσεως στην χώρα μας.

- ΕΟΠΥΥ υπάρχουν και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα. 

Πουθενά όμως οι ιδιώτες πάροχοι δεν έχουν φορτωθεί την αποτυχία του Κράτους. 

- Μηχανισμοί ελέγχου δαπανών υγείας υπάρχουν παντού. 

Πουθενά όμως δεν είναι τόσο πρόχειροι που να απειλούν την επιβίωση όσων τόλμησαν να συνεργαστούν με το Δημόσιο.

- Μπερδεύετε τις διαγνωστικές εξετάσεις με τις ιατρικές πράξεις! Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Όμως τα βάζετε στο ίδιο σακί και χρησιμοποιείτε τους αριθμούς για να παραπληροφορήσετε....................



Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας    Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος     Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου