Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΑ. Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας

Πανστρατιά γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας που πραγματοποιήθηκε από τον ιατρικό κόσμο ενάντια στα αντισυνταγματικά και αντιεπιστημονικά μέτρα των μαζικών απολύσεων χιλιάδων γιατρών. Σύσσωμος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με το Πρόεδρο κ. Γ. Πατούλη και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ καθώς και εκπροσώπους επαγγελματικών ιατρικών ενώσεων και φορέων, μαζί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων του Κοινού Πανυγειονομικου Μετώπου, κατευθύνθηκαν σε πορεία, προς την Πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή δηλώνοντας σθεναρή στάση των Παρόχων και των Χρηστών Υγείας απέναντι σε πολιτικές της Υγείας και του Φαρμάκου που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

«Το θέμα του Φαρμάκου και της Υγείας θα έπρεπε να αποτελεί εθνικής προτεραιότητας ζήτημα, που υπερβαίνει κομματικές και ιδεολογικές γραμμές και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Αν η Ελλάδα διέθετε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα ήμασταν η πρότυπη χώρα στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί έχουμε εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό, υψηλά εξειδικευμένο. Αν λοιπόν είχαμε ένα σύστημα διασφάλισης των δομών και των ελέγχων, θα ήμασταν πρώτοι σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κος Πατούλης και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα στην οικονομική κρίση που ζούμε, θα πρέπει να φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα φαινόμενα ανθρωποκτονικής κρίσης μέσα από έναν υγειονομικό εξορθολογισμό που θα έχει καθορισμένα ανελαστικά όρια. Ο κατάπτυστος Νόμος Λοβέρδου που αφαιρεί από το λειτουργό της Υγείας το αναφαίρετο δικαίωμα της συνταγογράφησης και αφήνει την επιλογή του φαρμάκου στον πάγκο του φαρμακείου, δημιουργεί ένα τεράστιο ηθικό και ποινικό αδιέξοδο στην ενδεχόμενη αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση υποτροπής, επιπλοκών ή θανάτου, διότι δε μας απαντά: όταν δεν ελέγχει ο γιατρός τη φαρμακευτική θεραπεία και πεθάνει ο ασθενής, ποιος θα φέρει την ευθύνη;


Το σύστημα υγείας δεν ξεκινάει από παρθενογένεση. Το ζήτημα είναι να υπάρξει ένας συστηματικός έλεγχος, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια των φαρμάκων. Χρειαζόμαστε δικλείδες ασφαλείας με υποδομές και επαρκές προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο, καθώς και καθορισμένο πλαίσιο συστηματικών ελέγχων των ίδιων των φαρμάκων και όχι των φακέλων τους, όπως τώρα γίνεται.» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε άρτια εκπαιδευμένους εξειδικευμένους γιατρούς και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που αποτελούν το ανάχωμα της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και συμβάλλουν καθοριστικά στη γρήγορη και εξειδικευμένη διακίνηση των περιστατικών, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στο gatekeeping και να εξυπηρετείται ο στόχος της εξοικονόμησης χρημάτων στο χώρο της Υγείας. Αυτούς τους γιατρούς πρέπει να στηρίξουμε για να διασφαλίσουμε την ποιοτική περίθαλψη στους έλληνες πολίτες.

Τέλος ο ΙΣΑ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που ο Υπουργός Υγείας αρνηθεί το διάλογο και δεν ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα του ιατρικού κόσμου για τη διατήρηση των εξειδικευμένων γιατρών στην ΠΦΥ, αλλά προβεί σε μαζικές απολύσεις, σύσσωμο το Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο σε Πανιατρική Συγκέντρωση θα εντείνει τη διαμαρτυρία του τηνΠαρασκευή 29/11 σε νέα συγκέντρωση μαζι με όλους τους υγειονομικούς φορείς, στέλνοντας το μήνυμα «Με γιατρούς κυνηγημένους και στη γωνία, Υγεία δε γίνεται»

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο Γ.Πατούλη, εκ του ΔΣ του ΙΣΑ, ο αντιπρόεδρος Α.Ρέντης, ο Ταμίας Φ.Πατσουράκος, ο Γεν Γραμματέας Στ.Τσούκαλος και τα μέλη του ΔΣ: ο Σ.Καλιαμπάκος, ο Δ.Παπαμεθοδίου, ο Γ.Μαρίνος και ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Π.Ψυχάρης, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μ.Βλασταράκος, η Πρόεδρος ΙΣΠ Β.Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος των Σ/Χ Δημοσίου Π.Βαβουγιός και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου, καθώς επίσης και πλήθος χρηστών και παρόχων υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου