Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

2η συνάντηση ΙΣΑ με τις Ελεγκτικές Εταιρείες για τη διαδικασία ελέγχων των δαπανών των Παρόχων του ΕΟΠΥΥ


Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 13:44

Συνεχίζεται ο διάλογος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Ελεγκτικών Εταιρειών για τον προσδιορισμό του πλαισίου ελέγχου των υγειονομικών παρόχων στις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και στις παρακλινικές πράξεις.

Σε δεύτερη συνεχόμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τις τρεις ελεγκτικές εταιρίες, οι οποίες θα αναλάβουν τον έλεγχο δαπανών των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, η επιτροπή που συνεστήθη από το Πανυγειονομικό Μέτωπο έθεσε καίρια θέματα που απασχολούν τους υγειονομικούς παρόχους στην επερχόμενη διαδικασία ελέγχου.


Η επιτροπή του Πανυγεινομικού Μετώπου είχε προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη και συμμετέχοντες τον Ταμία του ΙΣΑ και Πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ κ. Πατσουράκο , τον Πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ κ. Χατζηπαναγιώτου, και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Μπάκα. Από την πλευρά των ελεγκτικών εταιρειών συμμετείχαν οι κκ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος Πρόεδρος και Διευθ.Σύμβουλος της AccurateA.E., ο Γιώργος Δουμουλάκης Αν.Γεν.Διευθυντής της MedNetHellasA.E. και ο Ορέστης Φρονίστας Διευθ.Σύμβουλος της TotalCareNetworkA.E.

Μετά από μια διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα ελέγχου των δαπανών, με αφορμή την αποστολή οδηγιών και παραμέτρων ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ στις εταιρείες, ζητήθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής διευκρινίσεις, στις οποίες οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών εταιρειών δήλωσαν ότι:

1) ως τέλη Μαρτίου 2014 θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δαπανών για το έτος 2013

2) στη σύνθεση των Ελεγκτικών Εταιρειών θα συμμετέχουν οικονομικοί σύμβουλοι και γιατροί-συνεργάτες των εταιρειών από όλες τις ειδικότητες

3) θα υπάρξει συμφωνητικό εκ μέρους των Ελεγκτικών Εταιρειών που θα αποσταλεί στον ΙΣΑ και στην Επιτροπή για να τεθεί σε διαβούλευση με τις Επαγγελματικές Ενώσεις προς την περαιτέρω αποδοχή ή μη των παραμέτρων του

4) πρώτιστη προτεραιότητα θα δοθεί στις προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής της αμοιβής εκ μέρους των γιατρών από τις Εταιρείες.

Από τον Πρόεδρος του ΙΣΑ και την Επιτροπή ζητήθηκε η άμεση υλοποίηση και θεσμοθέτηση από τον ΕΟΠΥΥ των κάτωθι:

1) η εξαίρεση των ελεγκτών γιατρών από τη δυνατότητα να είναι και πάροχοι

2) η επικαιροποίηση του πίνακα ειδικοτήτων που έχει σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τις Εταιρείες, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα των αναγνωρισμένων ιατρικών ειδικοτήτων και του e-prescription

3) η μεθοδολογία και ο ορισμός στους ελέγχους του τί είναι επιστημονικά αποδεκτό στους γιατρούς

4) η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης διαδικασίας διαιτησίας σε περίπτωση διαφορετικής αξιολόγησης, μεταξύ των θεραπόντων γιατρών και της Ελεγκτικής Εταιρείας των παρεχόμενων προς έλεγχο εξετάσεων. Στην Επιτροπή Διαιτησίας θα πρέπει να συμμετέχει η Επιτροπή του ΙΣΑ, εκπρόσωπος της επιστημονικής εταιρείας της αντίστοιχης ειδικότητας και της αντίστοιχης επαγγελματικής ένωσης.

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να μην προβούν σε καμία διαδικασία σύναψης ατομικής συμφωνίας, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία ελέγχου για τις περαιτέρω ενέργειες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου