Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Είναι επικίνδυνον πράγμα η αλληλεγγύη...



ΑlterThes

Δεν πρόκειται για στίχο ποιήματος του Καβάφη σε τρόλεϊ αλλά για την τελευταία «ανακάλυψη» της κυβέρνησης περί του τι συνιστά επικίνδυνο. Η κυβέρνηση αφού στοχοποίησε τον αγώνα των Χαλκιδικιωτών ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, αφού συκοφάντησε τους Ρομά μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ ότι κλέβουν «ξανθά αγγελούδια» (που τελικά όπως αποδείχτηκε είναι γυφτάκια) και αφού όλη αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό καθώς δεν έπεισε ούτε τους υποστηρικτές της , αποφάσισε να επιτεθεί στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού και τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αθήνα μέσω ανώνυμων καταγγελιών για διακίνηση ναρκωτικών….

Την Πέμπτη λοιπόν η Δίωξη Ναρκωτικών αποφάσισε να κάνει έφοδο στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού αλλά και στους Γιατρούς του Κόσμου μετά από «ανώνυμες» για έλεγχο στις εγκαταστάσεις τους. Η επίθεση αυτή δεν θεωρήθηκε ούτε τυχαία ως προς την χρονική συγκυρία αλλά ούτε ως προς τον σκοπό της. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας εξάλλου στην συνέντευξη που έδωσε στον «Ενικό» απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου του ΜΚΙΕ δήλωσε ότι τα ιατρεία αυτά «υπάρχουν» λόγω της ανοχής που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε αυτά. Το ερώτημα όμως που προκύπτει και συζητιέται αρκετά αυτές τις μέρες είναι για ποιον λόγο η κυβέρνηση αποφασίζει να επιτεθεί σε δομές αλληλεγγύης οι οποίες αφιλοκερδώς και με σαφείς αποστάσεις από λογικές φιλανθρωπίας προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους. Σε μια χώρα που το 30% των πολιτών της είναι ανασφάλιστοι και που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας η επίθεση αυτή αν και έξω από κάθε ανθρώπινη λογική αναδεικνύει κάτι που η κυβέρνηση έχει καταλάβει πολύ καλά. Το ότι οι άνθρωποι μέσω των δομών αυτών εκτός από την στοιχειώδη βοήθεια που δέχονται ενεργοποιούνται ουσιαστικά και συνειδητοποιούν ποιος τους έχει φέρει στην κατάσταση αυτή. Η αλληλεγγύη συνιστά σοβαρή πλέον απειλή, και ό,τι και να κάνουν εξαπλώνεται επικίνδυνα!



Θοδωρής Σδούκος: Τα κοινωνικά ιατρεία "χαλούν" την σούπα της φιλανθρωπίας που πλασάρει η κυβέρνηση

«Επιτίθενται στις δομές αυτές γιατί τους ενοχλεί όντως η ηθική υπεροχή που επιδεικνύουν απέναντι στην βάρβαρη πολιτική που ασκείται στον τομέα της υγείας. Τους ενοχλεί που κάποιοι άνθρωποι τους καταγγέλλουν πλέον ανοιχτά. Δεν είναι μόνο δηλαδή το γεγονός ότι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στον κόσμο αλλά προσπαθούν να τον ενεργοποιήσουν, «χαλώντας» παράλληλα την σούπα της φιλανθρωπίας που η κυβέρνηση πλασάρει» αναφέρει ο Θοδωρής Σδούκος γιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου το οποίο από την πρώτη στιγμή της επίθεσης εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε: «Είμαστε «παράνομοι» γιατί θεωρούμε την Υγεία ύψιστο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ας έλθει η νόμιμη πολιτεία που καταδικάζει στην εξαθλίωση και εκθέτει στον κίνδυνο του θανάτου 3.000.000 συμπολίτες μας να καταργήσει με νόμο την αλληλεγγύη. Ας έλθει ο κυνικός τηλεπωλητής Υγείας να μας εκφοβίσει. Ας έλθει η δικαιοσύνη που δεν εξανίσταται για τις δολοφονικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην Υγεία να αναλάβει τα δέοντα»

Ο κ. Σδούκος δηλώνει παράλληλα ότι είναι τα κοινωνικά ιατρεία που οργανώνουν δράσεις ενάντια στον αποκλεισμό, δράσεις ανυπακοής όπως αυτή που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας σκόπιμα ασκεί την πολιτική αυτή διότι «βαθύτερος στόχος τους είναι η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες».

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο λόγος που ο Άδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξή του στον Ενικό απαντώντας σε ερωτήσεις για τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων λίγο πολύ χαρακτήρισε τους ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ «παράπλευρες απώλειες στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής»

Για τον κ. Σδούκο ηθικός αυτουργός της επίθεσης αυτοί είναι τόσο ο Υπουργός Υγείας, ο πρωθυπουργός αλλά κύκλοι του Ιατρικού Συλλόγου που μέσα από δήθεν φιλανθρωπικές πράξεις επιδιώκουν την προβολή συγκεκριμένων προσώπων.

Θανάσης Κομνής: Κίνηση εκφοβισμού η έφοδος στο ΜΚΙΕ και τους Γιατρούς του Κόσμου

«Θεωρούμε την έφοδο στο ΜΚΙΕ και τους Γιατρούς του Κόσμου κίνηση εκφοβισμού όσων συμμετέχουν σε κοινωνικά ιατρεία. Εμείς είμαστε που αναδείξαμε τη κατάσταση στην υγεία καλώντας σε αγώνα ενάντια στην πολιτική αυτή που σκοτώνει» δηλώνει από την πλευρά του ο Θανάσης Κομνής, μέλος επίσης του Κοινωνικου Ιατρείου. «Είναι αστεία και γελοία η καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών στα κοινωνικά ιατρεία τα οποία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε χιλιάδες ανασφάλιστους. Το γεγονός επίσης ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του πόνου των καρκινοπαθών αλλά και συνταγογραφούνται από ψυχίατρους μπορεί να βρεθούν στα Κοινωνικά Ιατρεία δεν συνιστά διακίνηση ναρκωτικών» συμπληρώνει ο κ. Κομνής και προσθέτει « Άλλος είναι ο στόχος τους, να φοβίσουν όσους προχωρούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της κατάστασης αυτής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η επίθεση αυτή λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά την συνέντευξη τύπου που δώσαμε ως ΚΙΑ στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης όλων των κοινωνικών ιατρείων στην Ελλάδα ταυτόχρονα με παρεμβάσεις στα νοσοκομεία»

«Το πρόταγμά μας είναι η αλληλεγγύη και όχι η φιλανθρωπία που σημαίνει την ενεργοποίηση των πολιτών σε όποια φάση και αν βρίσκονται να μπορούν να διεκδικούν. Είναι ένα πρώτο βήμα αντίστασης» καταλήγει.

Άννα Σελίδου: Η αλληλεγγύη είναι αντίσταση

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια καταγγελία στους Γιατρούς του Κόσμου» δηλώνει η Άννα Σελίδου, οδοντίατρος και μέλος της Μη κυβερνητικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με την καταγγελία που δέχτηκαν η ίδια προσθέτει ότι «ενώ έκαναν φύλλο και φτερό του ιατρείου δεν βρήκαν τίποτα εκτός από Lexotanil το οποίο συνταγογραφείται από γιατρούς στην Αθήνα και προφανώς δεν πρόκειται για ναρκωτικό αλλά για ένα φάρμακο που παίρνει και η γιαγιά στο σπίτι της.»

Να σημειωθεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου στην Θεσσαλονίκη προσφέρουν σε 1.8000 ανασφάλιστους το μήνα δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Περισσότεροι από 100 εθελοντές ενεργοποιούνται καθημερινά για τον σκοπό αυτό ενώ πολλοί ακόμη συνεργαζόμενοι ιατροί προσφέρουν βοήθεια .

«Ήμασταν από τους πρώτους που κάναμε λόγο για ανθρωπιστική κρίση και είχαμε κατηγορηθεί από πολλές πλευρές ότι δημιουργούμε φόβο» λέει ακόμη η κ. Σελίδου και προσθέτει: «Ονειρευόμαστε την στιγμή που δεν θα υπάρχει ανάγκη για το πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου και που η πολιτεία όπως και γενικότερα η ανθρωπότητα θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ανθρώπους.

Σχετικά με το στόχο της επίθεσης καταλήγει: «Προσπαθούν να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός ,η αλληλεγγύη συνιστά αντίσταση απέναντι σε αυτό που εξελίσσεται» αναφέρει ακόμη.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου