Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεία: "Αποκούμπι" των οικονομικά αδυνάτων ο ΕΟΠΥΥ


της Κικής Κολοβέρου - ilialive.gr

Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία, με το μεγαλύτερο φορέα της χώρας να μην έχει στην κατοχή του μονάδες υγείας αλλά να αγοράζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των ασφαλισμένων της Ηλείας που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας του Οργανισμού κάνουν μη διαπραγματεύσιμο το διαφαινόμενο σχεδιασμό κλεισίματος των Πολυϊατρείων. 

Μόνον το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξυπηρετήθηκαν από τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο και την Υ.Υ. της Αμαλιάδας, 140.751 ασφαλισμένοι! 

Ο πληθυσμός δηλαδή, σχεδόν ολόκληρης της Ηλείας (160.110 βάσει με την απογραφή του 2011), πέρασε μέσα σε ένα εξάμηνο, το κατώφλι των ιατρείων και των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ! Ασφαλισμένοι κάθε ηλικίας που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης απευθύνονται πλέον στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας του Οργανισμού, μη έχοντας άλλη λύση.

Στην περίπτωση λοιπόν, που ο ΕΟΠΥΥ μετατραπεί μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών χωρίς να είναι ταυτόχρονα πάροχος, χιλιάδες Ηλείοι ασφαλισμένοι που σήμερα απευθύνονται στον οργανισμό, θα οδηγηθούν αναπόφευκτα, όχι μόνο στα Νοσοκομεία τα οποία ήδη παρουσιάζουν τεράστιο συνωστισμό με τα ραντεβού να κλείνονται ένα, δυο αλλά και τρεις μήνες αργότερα – με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών- αλλά στις νέες δομές που θα δημιουργηθούν ενδεχόμενα στα Κέντρα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς, αν φυσικά τους το επιτρέπει η… τσέπη τους.


Σύμφωνα με το σχέδιο- πρόταση περιλαμβάνεται η ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ τα οποία μαζί με τα κέντρα υγείας θα σχηματίσουν υπό την «ομπρέλα» του ΕΣΥ, το νέο δημιούργημα. Θα ενταχθούν δηλαδή στο ΕΣΥ για να καλύπτουν όλες μαζί τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, ώστε να μην καταλήγουν στο νοσοκομείο. Το σύστημα όπως αναφέρουν πηγές αναμένεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να καλύπτει τις πρώτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με το προσωπικό να κάνει κυλιόμενες βάρδιες. 

Μάλιστα, λέγεται, ότι πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσες δε διαθέτουν δικά τους κτίρια όπως τα Πολυϊατρεία του Πύργου, θα κλείσουν, ενώ το προσωπικό θα μπει πιθανότητα σε καθεστώς κινητικότητας για να μοιραστεί αντίστοιχα σε άλλες μονάδες όπως έγινε και με τα νοσοκομεία. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών καθώς σήμερα το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) έχει το δικαίωμα να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο κάτι που απαγορεύεται -τυπικά έστω- σε όσους απασχολούνται στο ΕΣΥ. 

Κίνηση «ρεκόρ»

Η κίνηση του πρώτου εξαμήνου του 2013 έχει ήδη αποσταλεί, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο κ. Βασίλη Στασινόπουλο στην Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου, όπως είπε, να έχουν πλήρη ενημέρωση και εικόνα των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασφαλισμένους της Ηλείας.

Ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται από την Ν.Μ.Υ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πύργου είναι 85.047 άτομα και από την Υ.Υ. ΕΟΠΥΥ Αμαλιάδας είναι 76.179 άτομα.

Πύργος: Εξυπηρετήθηκαν 89.272 ασφαλισμένοι

Ας δούμε όμως αναλυτικά, πόσοι ασφαλισμένοι εξυπηρετήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, από την Νομαρχιακή μονάδα του Πύργου, ανά τμήμα και ανά ειδικότητα.

Α) Τμήμα Ιατρικό

Καρδιολογικό: 5.981

Παιδιατρικό: 7.490

Νευρολογικό : 3.389

Γαστρ/κο: 4.140

Χειρουργικό: 2.500

Πνευμονολογικό: 5.230

Γενικής Ιατρικής: 6.969

Ουρολογικό: 1.470

Ορθοπεδικό: 6.720

Οδοντιατρικό: 5.488

Γυναικολογικό: 2.100

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της ΝΜΥ του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, λόγω έλλειψης ιατρών βασικών ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Οφθαλμίατροι, Δερματολόγοι), για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ορίστηκαν Ελεγκτές Ιατροί για συνταγογράφηση φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, επειγουσών παρακλινικών εξετάσεων και άλλων ιατρικών υπηρεσιών (εκτός του ελέγχου).

Ο αριθμός των ασφαλισμένων που εξυπηρετήθηκαν από τους Ελεγκτές Ιατρούς, στο 1ο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται στους 4.600. Συνολικός αριθμός εξυπηρετηθέντων ασφαλισμένων από το ιατρικό προσωπικό: 50.847.

Β) Τμήμα Φαρμακευτικό

1) Κατά το 1ο εξάμηνο του 2013 εξυπηρετήθηκαν 2.577 ασφαλισμένοι (εκτέλεση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους)

2) Διαβίβαση 110 αιτήσεων ασφαλισμένων στην ειδική Επιτροπή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ και 163 συνταγών ιντερφερόνης στο Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα.

Συνολικός αριθμός εξυπηρετηθέντων ασφαλισμένων από το Φαρμακείο 2.850.

Γ) Τμήμα Νοσηλευτικό

1) το 1ο εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν 902 εμβολιασμοί

2) Ενεσοθεραπεία προσήλθαν 500 ασφαλισμένοι

Δ) Τμήμα Διοικητικό

1)Από τις Επιτροπές ΑΥΕ και ΒΥΕ ασθενείας προσήλθαν και εξετάστηκαν 453 ασφαλισμένοι

2) Για πληροφορίες από τη Γραμματεία της ΝΜΥ ΕΟΠΥΥ Πύργου και την Γραμματεία των τηλεφωνικών ραντεβού εξυπηρετήθηκαν 7.320 άτομα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 ενώ από την Γραμματεία των ραντεβού που επαναλειτούργησε τον Απρίλιο του 2013 μετά την στελέχωση της με διοικητικούς υπαλλήλους της μονάδας για το κλείσιμο ραντεβού των ασφαλισμένων με φυσική παρουσία, μέχρι τις 30-6-2013 εξυπηρετήθηκαν 26.400.

Εργαστηριακές εξετάσεις δεν γίνονται παρότι υπάρχει Μικροβιολογικό Εργαστήριο, λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων και έλλειψης αντιδραστηρίων.

Αμαλιάδα: Εξυπηρετήθηκαν 51.479 ασφαλισμένοι

Από την Υ.Υ. ΕΟΠΥΥ Αμαλιάδας εξυπηρετήθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2013, αν τμήμα και ανά ειδικότητα

Α) Τμήμα Ιατρικό

1) Γενική Ιατρική: 5.986

2) Καρδιολογικό: 3.257

3) Παθολογικό: 18.791

4) Πνευμονολογικό: 3.742

5) Γαστρ/κο: 806

6) Γυναικολογικό: 1.916

7) Οδοντιατρικό: 3.569

8) Παιδιατρικό: 2.905

9) Ψυχιατρικό: 1.418

10) Ορθοπεδικό: 4.119

Συνολικός αριθμός εξυπηρετηθέντων ασφαλισμένων από το Ιατρικό Προσωπικό 46.509.

Β) Τμήμα Φαρμακευτικό

Από το παράρτημα του Φαρμακείου εξυπηρετήθηκαν 710 ασφαλισμένοι (εκτέλεση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους).

Γ) Τμήμα Διοικητικό

1) Από τις Επιτροπές ΑΥΕ Ασθενείας προσήλθαν και εξετάστηκαν 300 ασφαλισμένοι ενώ για πληροφορίες από την Γραμματεία της ΥΥ Αμαλιάδας προσήλθαν και εξυπηρετήθηκαν 3.960 ασφαλισμένοι.

Συνολικός αριθμός εξυπηρετηθέντων ασφαλισμένων 140.751 ασφαλισμένοι σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου