Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα «τέλος» για όσους δεν έχουν ασφάλεια



ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Φαρμακοποιοί και γιατροί θα ελέγχουν μέσω του συστήματος e-syntagografisi σε πραγματικό χρόνο εάν κάποιος ασθενής είναι καλυμμένος ασφαλιστικά ή όχι

Μέσω των ιατρείων και των φαρμακείων θα ελέγχεται πλέον η ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών του ΕΟΠΥΥ. Όσοι έχουν απολέσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να πληρώνουν για τα φάρμακά τους.

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο Οργανισμός «στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον έλεγχο της νομιμότητας των παροχών του, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έχει ετοιμάσει μία εφαρμογή – εργαλείο για τη διακρίβωση της Ασφαλιστικής Ικανότητας των ασθενών μας». Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας των παροχών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην ώθηση της καταβολής των εισφορών. «Είναι ένα μέτρο αποκατάστασης της νομιμότητας αλλά και της ίσης μεταχείρισης αφού δεν θα λαμβάνουν πλέον υπηρεσίες όσοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Γιατροί και φαρμακοποιοί θα ενημερώνονται μέσω του συστήματος e-syntagografisi σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ασθενή -οι μεν γιατροί κατά τη συνταγογράφηση οι δε φαρμακοποιοί κατά την εκτέλεση της συνταγής- για το αν ο ασφαλισμένος έχει χάσει το ασφαλιστικό του δικαίωμα.

Ειδικότερα, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τον ασθενή να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του ταμείου του και να ρυθμίσει το ζήτημα με δεδομένο ότι πλέον οι ανασφάλιστοι δικαιούνται το «εισιτήριο υγείας» από τον ΕΟΠΥΥ. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί που διαπιστώνουν ότι ο ασφαλισμένος δεν διαθέτει έγκυρη θεώρηση βιβλιαρίου, δεν θα προχωρούν στην εκτέλεση της συνταγής και θα ενημερώνουν τον ασφαλισμένο ότι πρέπει να καταβάλλει το σύνολο της αξίας της συνταγής.

Με επιστολή του, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός καλεί τους φαρμακοποιούς να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις, έτσι ώστε η εφαρμογή αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.

Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Με επιφύλαξη δέχτηκαν οι φαρμακοποιοί τη σχετική ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στη συναλλαγή τους με τους ασφαλισμένους, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρόκειται για θέμα της ΗΔΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι δικό τους.

«Το πρόβλημα, το οποίο εύλογα καλείστε να επιλύσετε, εντοπίζεται στην σημαντική χρονική υστέρηση ενημέρωσης της βάσης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ από την βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων» ανέφερε στην επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν ούτε έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις – έτσι κι αλλιώς – περίπλοκες διαδικασίες βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας, που καθίσταται ακόμη περισσότερο περίπλοκη με τις κατά καιρούς ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, παρατάσεις κλπ. που λόγω της κρίσης είναι σύνηθες φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου