Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ: Λεφτά για την προώθηση των ανώνυμων γενόσημων υπάρχουν...




Διαγωνισμό για την ανάθεση διαφημιστικής καμπάνιας υπέρ της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων θα προκηρύξει άμεσα ο ΕΟΠΠΥ, την ώρα που ο προβληματισμός για τα νέα χρέη του Οργανισμού από την αρχή του χρόνου -τα οποία φτάνουν τα 430 εκατομμύρια ευρώ- και η ανησυχία για την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας αυξάνονται.


Πρόκειται για μία ακόμα αμφισβητούμενη κίνηση, ώστε να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της τρόικας, να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου στο 60% το ποσοστό χρήσης φθηνών, ανώνυμων γενόσημων από τον ελληνικό λαό, σε βάρος των επώνυμων, ποιοτικών σκευασμάτων.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός δήλωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξει μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας σε όλα τα Μέσα τη συνεργασία των γιατρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της χρήσης γενόσημων από το 20% σήμερα στο 60% που προβλέπει το Μνημόνιο και το οποίο ισχύει σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Η επιβολή με το «έτσι θέλω» των φθηνών, ανώνυμων γενόσημων από τρίτες χώρες, που πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί η ποιότητά τους, αυτή τη φορά βαφτίζεται «καμπάνια ευαισθητοποίησης της ιατρικής κοινότητας», η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της, με επιστημονικά επιχειρήματα, στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Είναι πολύ πρόσφατη άλλωστε η υπόθεση της περίφημης εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, που υποχρέωνε τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική χωρίς αναγραφή εμπορικής ονομασίας και η άρον-άρον αντικατάστασή της.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκδόθηκε διορθωτική εγκύκλιος που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς να συνιστούν συγκεκριμένο φάρμακο αναφέροντας και την εμπορική ονομασία του.

Είναι φανερό ότι εντατικοποιείται η προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να στραφούν αναγκαστικά στα ανώνυμα, φθηνά γενόσημα. Παράλληλα με την καμπάνια προώθησής τους, υιοθετούνται νέα «κίνητρα» για την αύξηση της χρήσης γενόσημων από γιατρούς και ασθενείς σύμφωνα με τη σχετική νέα υπουργική απόφαση, μέσω της μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50% στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής και της απαλλαγής των φαρμακοποιών από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Χαρακτηριστικά της αντίθεσης του ελληνικού λαού στη χρήση ανώνυμων γενόσημων είναι και τα αποτελέσματα του μεγάλου δημοψηφίσματος που διεξήγαγε το newsbomb.gr με αφορμή τη χορήγηση ανώνυμων γενόσημων στους ασθενείς, εν αγνοία τους, που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 82,23%, εξέφρασε την ξεκάθαρη απόρριψη της πρακτικής αυτής.

Είναι τουλάχιστον άξιο απορίας το γεγονός ότι από τη μία η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για την πολυδιαφημισμένη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με κάθε κόστος για τη δημόσια υγεία και από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δε φείδεται χρημάτων για διαφήμιση, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των διεθνών δανειστών και τα συμφέροντα πολυεθνικών, ανώνυμων γενόσημων, που έχει διατυπωθεί από ορισμένους ότι εξυπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου