Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο πόλεμος του φαρμάκου! Τι ζητάει η τρόικα και τι θα πληρώνουν οι ασθενείς



Τελειωμό δεν έχουν τα χαράτσια για τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών καθώς οι τροικανοί που καταφθάνουν το Σεπτέμβριο και πάλι με άγριες διαθέσεις ζητούν να εξαντληθούν όλα τα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Άγριο παζάρι στις πλάτες των Ελλήνων ασθενών γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας η οποία επιχειρεί να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρατικά κονδύλι για τα φάρμακα των ασθενών. 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας 'Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί τη διπλή συμμετοχή των ασθενών στα πρωτότυπα φάρμακα καθώς πλέον με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή (ανώτατη τιμή αποζημίωσης). 

Έτσι χιλιάδες ασθενείς που σήμερα παίρνουν πρωτότυπα φάρμακα και πλήρωναν μόνο τη μισή διαφορά θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό. Μάλιστα για πολλά διαδεδομένα σκευάσματα μπορεί να χρειαστεί να πληρώνουν ακόμη και 50 ευρώ το κουτί. Αυτό βέβαια δεν αφορά την τρόικα και την κυβέρνηση. 

Και όλα αυτά προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενόσημων (αντιγράφων φαρμάκων) τα οποία θεωρούνται πιο φθηνά και εξίσου αποτελεσματικά. Γεγονός βέβαια που αμφισβητείται μεταξύ άλλων και από την Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ. 
Σήμερα η χώρα μας με βάση τις επίσημες καταγραφές κατέχει ποσοστό 18% στη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων ενώ η τρόικα απαιτεί έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 60%. Τώρα αν με τα κίνητρα που θα δοθούν στους φαρμακοποιούς και τις απειλές για τιμωρία στους γιατρούς, επιτευχθεί ο στόχος, είναι ακόμη άγνωστο...

Οι Τροικανοί πάντως βρέξει χιονίσει θέλουν το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,37 δις ευρώ και το 2014 να μην πάει πάνω από 2 δις, ανεξάρτητα εάν ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί για να φθάσει τα 2,1 δις. Τώρα που θα βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα από τα φάρμακα που θα αγορασθούν, προφανώς και από τις τσέπες των ασθενών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου