Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πόσο θα πληρώνουμε γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα με τις νέες ρυθμίσεις!



Κίνητρα σε ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς δίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προωθήσει τα γενόσημα φάρμακα τα οποία έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να φθάσουν στο 60% από το 18% που είναι σήμερα με βάση τις επιταγές της τρόικας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Μέτρα κάθε λογής προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης για να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά καθώς το Σεπτέμβριο έρχεται η τρόικα και επιθυμεί να δει …με αποδείξεις ότι καταναλώνουμε περισσότερα αντίγραφα παρά πρωτότυπα σκευάσματα. 
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει πολύ σύντομα να προχωρήσει και σε δραστική μείωση των τιμών τους, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό τους στη χώρα μας. Εξάλλου η τρόικα που έρχεται σε λίγες ημέρες με άγριες διαθέσεις για την Υγεία στην Ελλάδα, περιμένει το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων να αγγίξει έως το τέλος του χρόνου το 60%. 

Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας θα δώσει γη και ύδωρ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να ικανοποιηθεί η τρόικα. Ειδικότερα με βάση υπουργική απόφαση που προωθείται, θα δοθούν κίνητρα σε ασθενείς, γιατρούς αλλά και φαρμακοποιούς. 

Για τους ασθενείς θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής κατά 50%, σε εκείνα τα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής (τιμή αποζημίωσης), ενώ οι φαρμακοποιοί που θα προωθούν τα γενόσημα σε ποσοστό 60%, θα έχουν απαλλαγή από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Σε ότι αφορά τους γιατρούς λόγου του σάλου που προκλήθηκε με τις τιμωρίες που ετοίμαζε ο Άδωνις Γεωργιάδης εάν δε συνταγογραφούσαν σε υψηλά ποσοστά τα αντίγραφα, το μέτρο απεσύρθη και μελετώνται οικονομικά κίνητρα. Να σημειωθεί ότι στο νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνονται περίπου 1.600 νέα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. 

Όμως όποιος θα επιθυμεί να συνεχίσει να κάνει τη θεραπεία του με πρωτότυπα φάρμακα που πιθανώς να ρυθμίζουν την υγεία του, τότε θα πρέπει να πληρώνει πολύ περισσότερα πια από την τσέπη του καθώς θα πληρώνει εξ ολοκλήρου τη διαφορά από την ασφαλιστική έως τη λιανική τιμή.

Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης των πρωτότυπων και ακριβών φαρμάκων (κυρίως νοσοκομειακά). Σύμφωνα με τη Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Χρ.Παπανικολάου: «Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά Νοσοκομειακής χρήσης και μηδενικής συμμετοχής του ασθενούς».

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα δίνονται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ θα τηρούνται και αυστηρά οι θεραπευτικές ενδείξεις. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για τη θεραπεία των χρονίως πασχόντων καθώς πολλά ακριβά φάρμακα όπως πολλά για τον καρκίνο, ενώ έχουν ένδειξη για συγκεκριμένη μορφή της νόσου έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι συμβάλουν στη θεραπεία και άλλων μορφών.

Με τα νέα αυστηρά κριτήρια οι γιατροί θα βρουν μπροστά τους νέα εμπόδια για την αγωγή των ασθενών τους καθώς δε θα μπορούν να τα χορηγούν και για άλλες μορφές εάν αυτές δεν αναγράφονται στις ενδείξεις. Μόλις πρόσφατα αντίστοιχη απόφαση του ΕΟΦ είχε βάλει το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων σε μπελάδες καθώς απαιτούνταν ειδική έγκριση για τη χορήγηση φαρμάκων εκτός ένδειξης. 

Κατά τα άλλα υπουργείο υγείας και ΕΟΦ δεσμεύονται να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την ποιότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αλλά παραμένει άγνωστο πως ακριβώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παραμένει υποστελεχωμένος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου