Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δημήτρης Κοντός, Πρ. ΕΟΠΥΥ: «Δεν θα φορέσουμε τον μανδύα του «ιατρομάχου»



Ένα μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον ΕΟΠΠΥ, ο Δημήτρης Κοντός παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, στο Healthview. Ο τρίτος ιστορικά πρόεδρος του Εθνικού Ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας με τους 9.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους μας μίλησε για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, για τις προσπάθειες που γίνονται να «κρατηθεί» ο προϋπολογισμός, για το δυσθεώρητο έλλειμμα των 1,4 δις, για την εντατική προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης της τρόικα και για τα γενόσημα που εδώ και δύο χρόνια είναι καθηλωμένα σε πολύ χαμηλά μερίδια αγοράς. 

Μίλησε όμως και για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν επισημαίνοντας αυτοί που το κάνουν, θα πρέπει να απομονωθούν γιατί η δαπάνη μας σε φάρμακα από υπερσυνταγογράφηση είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. «Μακριά από εμάς η σκέψη ότι θέλουμε να φορέσουμε το μανδύα του ιατρομάχου» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καλώντας όλους τους ιατρικούς συλλόγους να συνεργασθούν για να τελειώνουμε πλέον με αυτό το ζήτημα παρότι όπως παραδέχτηκε οι 15 γιατροί που τελικά εξαιρέθηκαν από το σύστημα αφού δεν ικανοποιήθηκε η διοίκηση από τις εξηγήσεις τους είναι πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο των γιατρών που έχει η χώρα μας.

-Ποια είναι συγκεκριμένα η εικόνα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή και ποιες οι προβλέψεις σας σχετικά με το έλλειμμα.

Κάθε μήνα παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ενημερώνουμε το γενικό λογιστήριο του κράτους το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει την τρόικα. Μέχρι στιγμής η υστέρηση είναι 100-150 εκατομμύρια το μήνα με το έλλειμμα να υπολογίζεται γύρω στο 1,4 δις το χρόνο.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε δύο παράγοντες, στο ύψος των δαπανών και στις εισφορές. Ως προς το πρώτο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε καλά, αφού έχουμε λάβει μέτρα όπως το claw back και το rebate και από τη στιγμή που παρατηρείται υπέρβαση δαπανών αυτομάτως θα γίνονται εκπτώσεις στις πληρωμές. Ως προς το δεύτερο αισιοδοξούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα τα πάμε καλύτερα και αυτό για τους εξής λόγους. Πρώτον γιατί αποφασίσαμε να γίνουν ρυθμίσεις των εισφορών στα ταμεία και δεύτερον ελπίζουμε ότι η αύξηση του τουρισμού θα φέρει χρήματα, οπότε αισιοδοξούμε επειδή και το δεύτερο εξάμηνο παραδοσιακά είναι πάντα καλύτερο από το πρώτο, ότι τέλος του χρόνου θα είμαστε πιο καλά.

-Τελευταία φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ρίξει μεγάλο βάρος προκειμένου να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη με την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Πόσο αισιόδοξος είσθε ότι αυτή τη φορά μια καμπάνια θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Το πρόβλημα με τα γενόσημα είναι πολυπαραγοντικό. Έχει να κάνει με την καλλιέργεια ενός κλίματος αμφισβήτησης στην κοινή γνώμη εδώ και χρόνια. Από τη μία όμως είναι ο κόσμος από την άλλη βλέπουμε και ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από μέρους των γιατρών με αποτέλεσμα τα γενόσημα να είναι καθηλωμένα στο 19,8% την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη το μερίδιο αγοράς τους φτάνει το 60%.

-Οι γιατροί ζητούν ελέγχους τους οποίους αμφισβητούν ότι γίνονται όπως πρέπει στην ελληνική αγορά. Στην Ευρώπη δεν τίθεται θέμα ελέγχων.

Οι έλεγχοι γίνονται από τον ΕΟΦ ο οποίος δουλεύει καλύτερα από ποτέ και μάλιστα όπως προανήγγειλε ο υπουργός αυτοί οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν.
-Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΦ κος Τούντας πάντως είχε κάνει λόγο για πλημμελείς ελέγχους, λέγοντας ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν τον ΕΟΦ δε μπορούν να ανταποκριθούν στον αριθμό των ελέγχων που χρειάζονται.

Υπάρχει πράγματι ένα έλλειμμα στους επαναληπτικούς ελέγχους τους οποίους όμως σκοπεύουμε να αυξήσουμε. Αυτό εξάλλου προανήγγειλε και ο υπουργός ο κος Γεωργιάδης.

-Θεωρείτε και εσείς όπως ο υπουργός ότι «είναι κορόιδο όποιος παίρνει μη γενόσημο φάρμακο»;

Ο υπουργός το είπε αυτό, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι φθηνότερα φάρμακα που είναι το ίδιο καλά και έχουν την ίδια αξία με τα αντίγραφα απλώς είναι χαμηλότερη η τιμή τους. Τα ελληνικά γενόσημα συγκεκριμένα χαίρουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης παγκοσμίως. Γιατί λοιπόν να μην τα προτιμήσουμε αφού με αυτό τον τρόπο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων και να καλύψουμε άλλες σημαντικές ανάγκες της υγείας. Αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε,ότι κάνοντας οικονομία από τη χρήση γενοσήμων αξιοποιούμε τα χρήματα σε άλλες ανάγκες. Γιατί στην Ευρώπη που είναι πλουσιότεροι να εμπιστεύονται τα γενόσημα και εμείς όχι.

-Γιατί στην Ευρώπη αυτό έγινε μετά από δεκαετίες ενώ εδώ εμείς τα κάνουμε βιαστικά;

Ποιος αμφισβητεί ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξουν κάποια πράγματα στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί είχαν χρόνο όμως εμείς όχι μόνο δεν έχουμε, αλλά έχουμε αφήσει και πολύτιμο χρόνο να κυλήσει. Ε λοιπόν κάτι πρέπει να γίνει;

-Τι έχετε αποφασίσει να κάνετε για να αναστρέψετε το κλίμα;

Μέχρι τώρα νομοθετήσαμε και είδαμε ότι δεν ήταν αρκετό, προχωρήσαμε στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων μετά εγκυκλίων και πάλι διαπιστώσαμε ότι δεν καταφέραμε τους στόχους μας. Τώρα αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε κίνητρα αλλά και αντικίνητρα. Είναι αντικίνητρο για τους ασφαλισμένους η κατάργηση του 50-50.Ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώνει τη μισή διαφορά της τιμής του πρωτότυπου που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος αντί του αντίγραφου γενόσημου και πιο φθηνού φαρμάκου που έχει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα κίνητρα θεωρούμε πολύ σημαντικό την απαλλαγή από το rebate των φαρμακοποιών στη βάση μετρήσιμων επιδόσεων. Πιστεύουμε ότι αξίζει να το κάνουμε αυτό γιατί αυτό τελικά θα μας φέρει λεφτά και θα έχει όφελος ο Οργανισμός. Επίσης οι γιατροί εάν τηρούν το 15% της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία όπως άλλωστε είναι ο νόμος θα έχουν οικονομικό όφελος γιατί θα αυξάνεται ο αριθμός των επισκέψεών τους.

-Είστε έτοιμοι για την επόμενη επίσκεψη της τρόικας;

Η τρόικα θα έρθει μέσα Σεπτεμβρίου και έχουμε κάνει από τον Ιούλιο εντατική προετοιμασία για να είμαστε εντάξει στους στόχους που έχουμε βάλει. Έχουμε νομοθετήσει προκειμένου να πάρουμε μέτρα όπως το claw back και το rebate και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα ξεκινήσουν οι κλινικοί έλεγχοι στα νοσοκομεία. Μες τον Σεπτέμβριο όπως ήταν και ο μνημονιακός μας στόχος θα ξέρουμε ποιες θα είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τους ελέγχους για λογαριασμό των παρόχων μας.Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της Υγείας.

-Αυτή τη στιγμή όμως φαίνεται να βρίσκετε απέναντί σας τον ιατρικό κλάδο με τη δημοσιοποίηση του θέματος της υπερσυνταγογράφησης από ορισμένους γιατρούς και με τοποθετήσεις εκ μέρους του υπουργού «το πάρτυ τελείωσε», «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους» και ούτω καθεξής. Διαμαρτύρονται ότι τους διαπομπεύετε και τους στοχοποιείτε… 

Οι γιατροί υπερασπίζονται την τιμή του επαγγέλματος τους και καλά κάνουν αλλά και εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Οργανισμού. Μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μπορούμε και έχουμε εικόνα της συνταγογραφικής συμπεριφοράς κάθε γιατρού. Αυτοί οι γιατροί που υπερβαίνουν τα συνταγογραφικά όρια των ειδικοτήτων τους θα καλούνται σε απολογία και εάν οι εξηγήσεις τους δε γίνουν αποδεκτές θα βγαίνουν από το σύστημα. Μπορώ να σας δώσω και στοιχεία: Μέχρι στιγμής 100 γιατροί το μήνα φαίνεται να υπερσυνταγογραφούν και αναγκασθήκαμε να βγάλουμε από το σύστημα και να διακόψουμε τη σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ σε 15.

-Από αυτούς τους 100 το μήνα που καλούνται σε απολογία, μου λέτε ότι οι 15 δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και βγήκαν από το σύστημα. Μήπως τελικά αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός για όλο το θόρυβο που προκλήθηκε;

Ευτυχώς πράγματι οι γιατροί που παρανομούν είναι πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο των γιατρών που έχουμε στη χώρα μας. Όμως εμείς δε μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι από τη στιγμή που η χώρα μας είναι πάνω από το μέσο όρο της φαρμακευτικής δαπάνης της Ευρώπης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για καμία σπατάλη και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαπομπεύσουμε το ιατρικό σώμα το οποίο τιμάμε και πιστεύουμε ότι και για το θέμα αυτό όπως και για όλα τα άλλα θα συνεργασθούμε. Προς Θεού όμως μακριά από εμάς, η σκέψη ότι θέλουμε να φορέσουμε το μανδύα του ιατρομάχου.

-Αποδεχθήκατε την τοποθέτησή σας στην ηγεσία ενός Οργανισμού που πολύ συχνά πρωταγωνιστεί σε τίτλους τύπου βουλιάζει καταρρέει κλπ. Το σκεφτήκατε καλά;

Μπορεί να έχω χάσει τον ύπνο μου, αλλά το ότι δεν έχουμε βουλιάξει μέχρι τώρα, δείχνει ότι γίνεται δουλειά και αυτό είναι που έχει σημασία.

Βάννα Κεκάτου - HEALTH VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου