Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosieke@yahoo.gr

​ ​ Αθήνα 28/8/2013


Προς ​1)Υπουργό Υγείας:
κο Γεωργιάδη Άδωνη
2)Υφυπουργό Υγείας:
κο Μπέζα Αντώνιο

ΘΕΜΑ: ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ- ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό η καθυστέρηση της αποπληρωμής των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ιατρούς ξεπερνάει τα 3 χρόνια. Από τα τέλη του 2012 εκδόθηκαν αποφάσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 31/12/2011 πλην όμως αυτή γίνεται με λίαν αργούς ρυθμούς. Έτσι λοιπόν περίπου 9 μήνες μετά τις αποφάσεις αυτές μόλις το 30% των οφειλομένων έχει φτάσει στους λογαριασμούς των ιατρών και μάλιστα υπάρχουν ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΤΑΠΟΤΕ(ΤΑΥΤΕΚΩ) και το ΤΣΑΥ(ΕΤΑΑ) που όχι μόνον δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει την συγκέντρωση των απαραίτητων παραστατικών. Αυτό μάς κάνει λίαν δύσπιστους ότι δεν θα έχει τελειώσει έως τα τέλη του έτους η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων έως και τέλη του 2011 οφειλών.

Πλην όμως τούτων προκύπτουν και καίρια ερωτήματα για την τύχη των υπολοίπων οφειλών μετά και το 2011 που πλέον πλησιάζουν τα 2 έτη καθυστέρηση. Έτσι λοιπόν προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα:

1)Τί θα γίνει με την αποπληρωμή των μηνών 9ος έως και 12ος του 2011, δεδομένου ότι αυτοί οι μήνες δεν συμπεριλαμβάνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011, αφού βάσει και των διευκρινίσεων από τον ΕΟΠΥΥ ,ως ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αυτές για τις οποίες έχουν κοπεί τα νόμιμα παραστατικά έως 30/09/2011, δηλαδή αφορούν ιατρικές επισκέψεις και πράξεις έως και Αύγουστο του 2011.

2)Τί θα γίνει με το υπόλοιπο 10% του 2012 των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι έχουν πάρει προκαταβολή για το 2012 το 90% των οφειλών τους.

3)Τί θα γίνει με τις οφειλές των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 01/01/2012, δηλαδή:

α) Οίκος Ναύτου από Ιανουάριο έως και Μάρτιο 2012
β) ΤΑΥΤΕΚΩ (ΠΛΗΝ ΤΑΑΠΓΑΕ) από Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2012..
γ) ΕΤΑΑ από Ιανουάριο έως και 12/11/2012.
δ) ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από Ιανουάριο έως και 1/1/2012.
Ε)ΤΑΑΠΓΑΕ απο Ιανου εως κ 12/11/2012

4)Τί θα γίνει με τις οφειλές του 2013 του ΕΟΠΥΥ που οφείλει επισκέψεις από τον Φεβρουάριο του 2013 και Ιατρικές πράξεις από τον Ιανουάριο του 2013.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αυτό που θέλουν οι Έλληνες ιατροί , είναι από εσάς αλήθειες, που εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι θα λέτε, όσο και δύσκολες να είναι, για να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε στην ανασφάλεια , χωρίς να γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας υποχρεώσεις.

Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε την ζωή μας, διαφορετικά να είστε βέβαιος ότι η πλειονότητα των ιατρών και μικρών εργαστηρίων και πολυϊατρείων οδεύει στον αφανισμό προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων του χώρου της Υγείας.

Ως προς το φλέγον ζήτημα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και των δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ, που όπως είπατε σε τηλεοπτική εκπομπή είναι από διαρροές και όχι από ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας ,για ιατρούς που υπερσυνταγογραφούν και σε συνέχεια των ερωτημάτων που είχαμε υποβάλλει στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου έχουμε τα κάτωθι επιπλέον ερωτήματα προς κάθε ενδιαφερόμενο:

α) Όπως και εσείς αναφέρατε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται κυρίως στην μείωση κατά 50-70% των τιμών των φαρμάκων. Τις αυξημένες αυτές στο παρελθόν τιμές των φαρμάκων ποιός τις έδωσε; Σίγουρα όχι οι ιατροί που συνταγογραφούν.

β) Από τις αυξημένες αυτές στο παρελθόν τιμές των φαρμάκων ποιοι βρέθηκαν οφελειμμένοι; Σίγουρα όχι οι ιατροί αφού δεν συμμετέχουν στο δίκτυο παραγωγής και πώλησης φαρμάκων.
γ) Γιατί τα κουτιά των φαρμάκων περιέχουν συσκευασίες των 28 δισκίων ή των 14, αφού η μηνιαία θεραπεία συνήθως είναι για 30; Ποιος ωφελείται;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όλοι θέλουμε να συμβάλλουμε στην πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς, χωρίς όμως να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και χωρίς να στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι οι ιατροί που είναι εθελοντές και στηρίζουν το σύστημα της Υγείας απλήρωτοι για 3 χρόνια με κίνδυνο να μπουν φυλακή για χρέη, όταν το κράτος τους οφείλει πολλαπλάσια. Για τους λίγους επίορκους ζητούμε να μας δώσετε τα ονόματά τους και τις αποδείξεις που στοιχειοθετούν παραβατική συμπεριφορά για να παραπεμφθούν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, θέση που έχουν εκφράσει και όλοι οι Ιατρικοί σύλλογοι, με πρόσφατη μάλιστα προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Φ.Ν.Πατσουράκος   Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου