Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Φάρμακα. Μικρό το καλάθι του Αδωνι

ΜΟΝΟ 11 ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ENET

Μικρό το καλάθι τελικά για τα κεράσια του Αδ.Γεωργιάδη για το πάρτι των γιατρών με τα φάρμακα! Μπορεί ο υπουργός Υγείας να υποστηρίζει ότι στην υπερσυνταγογράφηση των γιατρών οφείλεται η μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, στην πράξη όμως τα στοιχεία άλλα δείχνουν...

Τα πρωτότυπα φάρμακα ο ασθενής θα τα πληρώνει περισσότερο από την τσέπη του. Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στους εκπροσώπους της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), από τις αρχές του 2013 κατά μέσο όρο μηνιαίως μόνο 100 γιατροί εντοπίστηκαν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να έχουν ξεπεράσει το όριο των συνταγών. Από αυτούς, μόνο για 11 βρέθηκαν στοιχεία ώστε να αποπεμφθούν τελικά από τον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει συνολικά 60.000 γιατρούς που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, πάντως, σε δηλώσεις του πρόσφατα είχε υποστηρίξει ότι το 20% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ αφορά σε διαφθορά.

Στο μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης προωθεί με κάθε τρόπο στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα. Μάλιστα, σκοπεύει πολύ σύντομα να προχωρήσει και σε δραστική μείωση των τιμών τους, που δεν αποκλείεται να πλησιάζει και το 20%, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό τους στη χώρα μας. Εξάλλου, η τρόικα, που έρχεται σε λίγες ημέρες με άγριες διαθέσεις για την Υγεία στην Ελλάδα, περιμένει το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων να αγγίξει έως το τέλος του χρόνου το 60%.

Γι' αυτό και ο υπουργός Υγείας θα δώσει γη και ύδωρ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να ικανοποιηθεί η τρόικα. Ειδικότερα, με βάση υπουργική απόφαση που προωθείται, θα δοθούν κίνητρα σε ασθενείς, γιατρούς αλλά και φαρμακοποιούς.

Δίνει κίνητρα

Για τους ασθενείς θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε εκείνα τα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής (τιμή αποζημίωσης), ενώ οι φαρμακοποιοί που θα προωθούν τα γενόσημα σε ποσοστό 60% θα έχουν απαλλαγή από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate). Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, λόγω του σάλου που προκλήθηκε με τις τιμωρίες που ετοίμαζε ο Αδωνις Γεωργιάδης εάν δεν συνταγογραφούσαν σε υψηλά ποσοστά τα αντίγραφα, το μέτρο απεσύρθη και μελετώνται οικονομικά κίνητρα. Να σημειωθεί ότι στο νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνονται περίπου 1.600 νέα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Ομως όποιος θα επιθυμεί να συνεχίσει να κάνει τη θεραπεία του με πρωτότυπα φάρμακα, που πιθανώς να ρυθμίζουν την υγεία του, θα πρέπει να πληρώνει πολύ περισσότερα από την τσέπη του πια, καθώς θα πληρώνει εξ ολοκλήρου τη διαφορά από την ασφαλιστική έως τη λιανική τιμή. Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης των πρωτότυπων και ακριβών φαρμάκων (κυρίως νοσοκομειακά).

Σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Υγείας Χρ. Παπανικολάου: «Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης και μηδενικής συμμετοχής του ασθενούς».

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα δίνονται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ θα τηρούνται αυστηρά και οι θεραπευτικές ενδείξεις. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για τη θεραπεία των χρονίως πασχόντων, καθώς πολλά ακριβά φάρμακα, όπως πολλά για τον καρκίνο, ενώ έχουν ένδειξη για συγκεκριμένη μορφή της νόσου, έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι συμβάλλουν στη θεραπεία και άλλων μορφών.

Με τα νέα αυστηρά κριτήρια οι γιατροί θα βρουν μπροστά τους νέα εμπόδια για την αγωγή των ασθενών τους, καθώς δεν θα μπορούν να τα χορηγούν και για άλλες μορφές εάν αυτές δεν αναγράφονται στις ενδείξεις. Μόλις πρόσφατα αντίστοιχη απόφαση του ΕΟΦ είχε βάλει το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων σε μπελάδες, καθώς απαιτούνταν ειδική έγκριση για τη χορήγηση φαρμάκων εκτός ένδειξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου