Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Big Brother από την ΗΔΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ



Ένα εργαλείο το οποίο θα καταδεικνύει κατά πόσο οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ είναι όντως ...ασφαλισμένοι δηλαδή για τη διακρίβωση της Ασφαλιστικής Ικανότητάς τους έχει ετοιμάσει ο οργανισμός σε συνεργασία με την ΗΔΥΚΑ, στη προσπάθεια που καταβάλλει για τον έλεγχο της νομιμότητας των παροχών του. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στους φαρμακοποιούς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ . Δημήτρης Κοντός, ο γιατρός που θα συνταγογραφεί αλλά και ο φαρμακοποιός που θα εκτελεί τη συνταγή στη περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει απωλέσει το ασφαλιστικό του δικαίωμα, θα δέχεται ένα μήνυμα στον υπολογιστή του με το οποίο θα ενημερωθεί για την έλλειψη του ασφαλιστικού δικαιώματος. 

Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε μάλιστα σχέδιο των δύο μηνυμάτων για τις παρατηρήσεις αλλά και για τις προτάσεις έτσι ώστε η εφαρμογή αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας των παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ώθηση της καταβολής των εισφορών.Είναι ένα μέτρο αποκατάστασης της νομιμότητας αλλά και της ίσης μεταχείρισης αφού δεν θα λαμβάνουν πλέον υπηρεσίες όσοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. 
Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης , πρόεδρος του ΠΦΣ, απαντά με επιστολή σημειώνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην σημαντική χρονική υστέρηση ενημέρωσης της βάσης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ από την βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων και ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος των προσπαθειών.

Οι φαρμακοποιοί, σημειώνει, δεν γνωρίζουν ούτε έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις – έτσι κι αλλιώς – περίπλοκες διαδικασίες βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας, που καθίσταται ακόμη περισσότερο περίπλοκη με τις κατά καιρούς ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, παρατάσεις κλπ. που λόγω της κρίσης είναι σύνηθες φαινόμενο. Επίσης στην επιστολή ο ΠΦΣ εκφράζει την απορία του "γιατί πρέπει ο φαρμακοποιός να ελέγξει και να βεβαιώσει την ισχύ της ασφαλιστικής κάλυψης που προηγουμένως έχει πραγματοποιήσει ο γιατρός".
Πάντως αναφέρει ότι στην περίπτωση που στον υπολογιστή του φαρμακοποιού εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα , ο φαρμακοποιός δεν θα εκτελεί την συνταγή προκειμένου να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που ενδεχομένως βλάψει το ασφαλιστικό σύστημα.


Ακολουθεί το σχέδιο που απέστειλε ο κ Κοντός.


ΣΧΕΔΙΟ

Ειδικότερα ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας θα έχει την εξής δομή:

1. Κατά τον έλεγχο εντοπίζεται ότι ο ασθενής δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Στην οθόνη του ιατρού προβάλλεται το ακόλουθο μήνυμα: 
«Σύμφωνα με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων της ……….. ο ασφαλισμένος δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα. Παρακαλούμε ελέγξτε το βιβλιάριό του και εφόσον διαπιστώσετε ότι έχει έγκυρη θεώρηση μετά την ………….. (ημερομηνία που αναφέραμε πριν) προχωρήστε στη συνταγογράφηση πατώντας ΟΚ. Στην περίπτωση αυτή ενημερώστε τον ασφαλισμένο ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας κατά την εκτέλεση της συνταγής.
Σε περίπτωση που δεν διαθέτει έγκυρη θεώρηση πατήστε «Cancel», καθώς δεν είναι δυνατή η συνταγογράφηση και θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του ταμείου του.»

2. Εάν ο ιατρός προχωρήσει σε συνταγογράφηση η εκτυπωμένη συνταγή θα φέρει την ακόλουθη ένδειξη :
«Ο ασφαλισμένος υποχρεούται με βάση το άρθρο 4 του νόμου 3892 να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας για έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας κατά την εκτέλεση της συνταγής»

3. Κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακοποιό θα προβάλλεται το μήνυμα:
«Σύμφωνα με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων της ……….. ο ασφαλισμένος δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα. Παρακαλούμε ελέγξτε το βιβλιάριό του ασφαλισμένου και εφόσον διαπιστώσετε ότι έχει έγκυρη θεώρηση μετά την ………….. (ημερομηνία που αναφέραμε πριν) προχωρήστε στην εκτέλεση της συνταγής πατώντας ΟΚ.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτει έγκυρη θεώρηση πατήστε «Cancel» και ενημερώστε τον ασφαλισμένο ότι θα πρέπει να καταβάλλει το σύνολο της αξίας της συνταγής.»

Γιώργος Σακκάς - HEALTH VIEW

1 σχόλιο:

  1. -"'Οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις – έτσι κι αλλιώς – περίπλοκες διαδικασίες βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας, που καθίστανται ακόμη περισσότερο περίπλοκες με τις κατά καιρούς ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, παρατάσεις κλπ. που λόγω της κρίσης είναι σύνηθες φαινόμενο."... Οι ιατροι γνωριζουν ή εχουν εκπαιδευτει για τα θεματα της ασφαλιστικης ικανοτητας των ασθενών? Για αλλη μια φορα βρισκουν οι συνδικαλιστες των φαρμακοποιων-πωλητων αστειες δικαιολογιες για να βγαζουν αλλοι το φιδι απο την τρυπα!! Πρεπει να γνωριζουν ομως οτι εχουν την ιδια ευθυνη και θα υποστουν τις ιδιες κυρωσεις με τους ιατρους εαν εκτελουν συνταγες χωρις να υπαρχει ασφαλιστικη ενημεροτητα. Ετσι αναφερει ο νομος. Ας μην προσπαθουν να το αποποιηθουν......
    -"Επί πλέον δεν αντιλαμβανόμεθα γιατί πρέπει ο φαρμακοποιός να ελέγξει και να βεβαιώσει την ισχύ της ασφαλιστικής κάλυψης που προηγουμένως έχει πραγματοποιήσει ο γιατρός'."....Εαν δεχτουμε οτι ο ιατρος απο σκοπιμοτητα ή απο λάθος δινει συνταγη σε μη ασφαλιστικα ενημερο, δεν πρεπει ο φαρκακοποιος-πωλητης να ελεγξει με την σειρα του και εκεινος το βιβλιαριο? Γιατι τοση υποκρισια απο μερους τους? Αλλωστε οι ιδιοι δεν κοπτονται ο,τι αναγραφεται στις συνταγες να αναγραφεται και στα βιβλιαρια? Αφου πρεπει να τα ελεγχουν για τα φαρμακα το προβλημα ειναι να τα ελεγξουν και για την ενημεροτητα? Μα τοσο αστειες-παιδικες δικαιολογιες πια?....

    ΑπάντησηΔιαγραφή