Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κομισιόν: Προβληματίζει η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ




«Η οικονομική κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ παραμένει πολύ δύσκολη» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προς τις επιχειρήσεις που δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αλλά και για την υπερβάλλουσα δαπάνη που διαπιστώνεται στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές. Ο Οργανισμός συνεχίζει να είναι ελλειμματικός, με την πρόβλεψη για φέτος, και παρά το γεγονός πως ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα για την εξεύρεση παραπάνω εσόδων, να δείχνει έλλειμμα περίπου στα 475 εκατ. ευρώ. Αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα εξυγίανσης, αναφέρει η έκθεση, τότε η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ θα ήταν ακόμη πιο προβληματική.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι αλλαγές στον τομέα της περίθαλψης, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ και τη μεταφορά στον Οργανισμό του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων, συνεχίζονται κανονικά, εντούτοις παραμένουν τα σοβαρά εμπόδια της εισροής πόρων, της εξόφλησης των παρόχων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικά για τα τελευταία, οι πληρωμές εξελίσσονται με αργό ρυθμό και μόνο το 2% των οφειλόμενων ποσών εξοφλείται τοις μετρητοίς.

Σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, η υπέρβαση είναι σημαντική: από τα 380 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, οι δαπάνες θα φτάσουν τα 600 εκατ. Αν και περιορίστηκαν οι τιμές των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που επιβάλει πιο εντατικούς ελέγχους. Για τις ιδιωτικές κλινικές από την άλλη, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιες από τον αρχικό στόχο των 540 εκατ.

Θετική είναι η αξιολόγηση σε ότι έχει να κάνει με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο η Κομισιόν αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο των 2,37 δισ. ευρώ, δεδομένου πως κατά τους πρώτους μήνες η φαρμακευτική δαπάνη ήταν πάνω από το στόχο. Διαπιστώνεται ακόμη χαμηλή διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων, περίπου στο 19%, ποσοστό που θεωρείται μη επιθυμητό.

Τέλος εκφράζεται έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, εξαιτίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για τους ανασφάλιστους πολίτες, θέτοντας σε εφαρμογή το voucher υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου