Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Επικίνδυνη η αφαίμαξη πόρων από την πρόληψη!

Μια έκθεση του Economist (Economist Intelligence Unit), η οποία ανατέθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία AbbVie, με τίτλο "Ποτέ δεν είναι νωρίς" και δημοσιεύθηκε το 2012, περιέχει το αποκαλυπτικό συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο για να αυξηθούν τα έτη υγιούς ζωής απαιτείται επικεντρωμένη δράση στην πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, δηλαδή στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η οποία επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας.

Ο καθηγητής Roberto Bertollini, επικεφαλής επιστήμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει την ανάγκη να εστιάσουν περαιτέρω οι κυβερνήσεις στην πρόληψη και δηλώνει: "Η πρόληψη δεν αποδίδει καρπούς μόνο σε 10 ή 15 χρόνια. Μπορεί κάποιος να δει αποτελέσματα νωρίτερα σε επίπεδο πληθυσμού. Επίσης, η πρόκληση εδώ είναι, να εξετάσουμε καινοτόμους τρόπους για τη μέτρηση των επιπτώσεων των πολιτικών που ακολουθούνται".

Να υπενθυμίσουμε επίσης την πολύ σημαντική διαπίστωση του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αφαίμαξη πόρων από τους τομείς της πρόληψης και της δημοσίας υγείας, προκειμένου να υποστηριχθεί η δευτεροβάθμια, νοσοκομειακή περίθαλψη.

Μάλλον στραβά αρμενίζουμε...     Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIANET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου