Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

"Διαφαινόμενη κατάρρευση των μονάδων ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου το αμέσως επόμενο διάστημα"

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κοδέλας Δημήτριος κατέθεσε ως αναφορά το με αριθμό πρωτοκόλλου 57 (17/07/2013) Δελτίο Τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας.

Το Δελτίο Τύπου αφορά στο μείζον ζήτημα της διαφαινόμενης κατάρρευσης των μονάδων ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω λήξης των συμβάσεων σχεδόν όλων των συμβασιούχων γιατρών, ήτοι το 40% περίπου του συνολικού Ιατρικού Προσωπικού. 


Μάλιστα, αναφέρει το Δ.Σ. του ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας ότι εφόσον δεν δοθεί άμεση λυση στο πρόβλημα και εάν συνυπολογιστούν οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις του παλαιότερου ιατρικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, είναι βέβαιος ο κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης των δύο μονάδων ΕΟΠΥΥ.

Η συρρίκνωση/κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές συμπολιτών μας, ενώ οι μόνοι που ευνούνται είναι οι ιδιωτικές αλυσίδες πολυιατρείων.

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας.

Παρακαλούμε για την άμεση απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων Bουλευτής

Κοδέλας Δημήτριος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
(Αριθ. Πρωτοδ. 138/2003)
Δ/ΝΣΗ: Καποδιστρίου 14 Άργος , ΤΗΛ & FAX : 27510 - 22555
ΚΟΙΝ: ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Αρ. πρωτ.: 57 (17/7/2013)
Ι. Σ. Αργολίδας
Κους Βουλευτές Ν. Αργολίδας
Κον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας που συγκλήθηκε σήμερα 17/7/2013 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας , ασχολήθηκε με το θέμα των συμβασιούχων γιατρών των μονάδων ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου.

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια παρά τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις ικανού αριθμού συναδέλφων και παρά τον διπλασιασμό των δικαιούχων περίθαλψης μετά την μετεξέλιξη των μονάδων ΙΚΑ σε μονάδες ΕΟΠΥΥ , κανένας γιατρός δεν προσελήφθη με μόνιμη ή έστω αορίστου χρόνου εργασιακή σχέση.

Οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό στην περιοχή μας όπως άλλωστε και Πανελλαδικά είχε επιλεγεί να καλύπτονται με συμβάσεις έργου ετήσιας διάρκειας , οι οποίες και ανανεώνονταν κατά διαστήματα , μετά πολύμηνη συχνά διακοπή.

Με το καθεστώς αυτό τόσο ο Σύλλογος μας όσο και η Ομοσπονδία μας είχε επανειλλημένα διαφωνήσει , έχοντας εντάξει στα αιτήματα του τόσο την ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων όλων των συναδέλφων , όσο και την περαιτέρω στελέχωση και ενδυνάμωση των μόνων ουσιαστικά δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό.

Τον επόμενο μήνα λήγουν μαζικά οι ετήσιες συμβάσεις έργου σχεδόν όλων των γιατρών αυτής της εργασιακής σχέσης στις μονάδες ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου , οι οποίες θα αποστερηθούν με τον τρόπο αυτό το 40% περίπου του Ιατρικού τους προσωπικού. Δεν έχει μέχρι αυτή την στιγμή , δοθεί καμμιά απάντηση ,από τους αρμόδιους ,σχετική με την τυχόν ανανέωση τους. Ο κίνδυνος της άμεσης λειτουργικής κατάρρευσης των δύο μονάδων από το Σεπτέμβρη είναι προφανής. Γίνεται μάλιστα απολύτως βέβαιος αν συνυπολογισθούν οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις των παλαιότερων συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας . Δεν νοούνται υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας με τους μισούς (ή σε ορισμένες ειδικότητες χωρίς καθόλου) γιατρούς!

Πέρα από την συνεπαγόμενη οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας (αφού με βεβαιότητα θα υποχρεωθούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα) που είναι το μείζον και το επαγγελματικό πλήγμα σε νέους στην πλειοψηφία τους συναδέλφους που είναι το έλασσον , η δημόσια υγεία θεωρούμε ότι τίθεται άμεσα σε κίνδυνο. Παγκόσμια έχει αποδειχθεί πως ο περιορισμός (πόσο μάλλον η κατάργηση) των δημόσιων δωρεάν δομών υγείας συμπαρασύρει στην κατάρρευση όλους τους δείκτες δημόσιας υγείας (προσδόκιμο επιβίωσης , βρεφική θνησιμότητα κλπ).

Επιπλέον εύλογα προκύπτει το ερώτημα σχετικά και με τους τελικούς σχεδιασμούς των αρμοδίων. Διότι εφόσον λειτουργική επάρκεια των μονάδων ΕΟΠΥΥ ούτε με στοιχειώδη τρόπο δεν νοείται μετά την απομάκρυνση τόσων γιατρών , πως μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν κρύβεται ο «ξαφνικός θάνατος» του συνολικού οικοδομήματος του ΕΟΠΥΥ; Άλλωστε δημοσιεύματα περί μετατροπής του από «παραγωγό» σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας κυκλοφορούν και εντείνουν την σχετική φημολογία.

Αυτό που ο Σύλλογος μας θέλει να γίνει κατανοητό και ιδιαίτερα από τους ίδιους τους δικαιούχους των Υπηρεσιών Υγείας, από τον εργαζόμενο αλλά και τον άνεργο, από τον συνταξιούχο και από τα μέλη των οικογενειών τους , είναι πως το κλείσιμο των μονάδων ΕΟΠΥΥ , των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δεν μπορεί να επικρέμαται σαν απειλή πάνω από την κοινωνία! Ως εδώ! Δεν είναι δουλειά μόνων των γιατρών η υπεράσπιση τους! Είναι υπόθεση όλων μας!

Ζητάμε:

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ !

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣ !

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πρ. Κωστάκης  Νικ. Μαλάμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου